У ЧЕТВЕР, 7  ЛИПНЯ, ВІДБУЛОСЯ ЧЕРГОВЕ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ СЬОМОЇ СЕСIЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин поінформував про результати роботи Верховної Ради на пленарному засіданні 6 липня. Розглянуто 19 питань порядку денного, за результатами розгляду прийнято сім законів, дев'ять законопроектів прийнято в першому читанні за основу, один законопроект направлено на доопрацювання, прийнято дві постанови. За результатами розгляду пропозицій Президента України три закони прийнято в новій редакції, заслухано щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні.

Головуючий повідомив про зміни у складі депутатських фракцій і груп, зокрема про вихід народного депутата Миколи Мельникова з фракції БЮТ і його входження до фракції Народної партії.

Володимир Литвин вніс пропозицію про продовження вечірнього засідання до 20-ї години. Однак, ця пропозиція не була підтримана.

Далі головуючий повідомив про те, що 6 липня ЦВК зареєструвала по багатомандатному загальнодержавному виборчому округу від партії СДПУ(о) Місюру Вадима народним депутатом України.

Вадим Місюра склав присягу народного депутата перед Верховною Радою.

Представники фракції "Наша Україна" оточили трибуну і всі підходи до президії.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики і діяльності Верховної Ради Валентин Матвеєв доповів про розглянуті Комітетом заяви деяких народних депутатів про дострокове припинення ними депутатських повноважень. Верховна Рада підтримала ці заяви і проголосувала за припинення повноважень народних депутатів: Павла Жебрівського, Сергія Іванова, Олексія Івченка, Станіслава Ніколаєнка, Микола Поліщука, Павла Рябікіна, Олександра Турчинова, Василя Цушка.

Після зроблених роз'яснень В.Матвеєвим Верховна Рада припинила депутатські повноваження ще трьох народних депутатів: Владислава Атрощенка, Євгена Жовтяка, Романа Ткача.

Далі Голова Регламентного комітету поінформував про ситуацію щодо інших депутатів-сумісників. Він зазначив, що окрім народного депутата Петра Порошенка, матеріали щодо розгляду справ по народних депутатах-сумісниках знаходяться у Апеляційному суді на Стецьківа Тараса Степановича, президента Національної телекомпанії України, Тополова Віктора Семеновича, першого заступника міністра палива та енергетики України, Пинзеника Віктора Михайловича, міністра фінансів України, Бойка Віктора Олексійовича, голови Державного комітету з державного матеріального резерву, Тарасюка Ігоря Григоровича, керівника Державного управління справами, Катеринчука Миколи Дмитровича, першого заступника голови Державної податкової адміністрації України, Шевченка Віталія Федоровича, голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Окрім цих депутатів, за рішеннями Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради, подані матеріали Голові Верховної Ради України щодо звернення його до Апеляційного суду про дострокове припинення депутатських повноважень за рішенням суду народних депутатів: Бондарчука Сергія Васильовича, генерального директора Державної компанії з експорту та імпорту продукції і послуг військового і спеціального призначення; Гурвіца Едуарда Йосиповича, міського голови міста Одеси; Морозова Олександра Валерійовича, голови правління ВАТ "Державний ощадний банк"; Павлюка Миколи Пантелеймоновича, начальника Одеського морського порту.

В.Матвеєв доповнив інформацію щодо розглянутих заяв народних депутатів Віктора Балоги, Івана Стойка, Сергія Терьохіна, Юрія Артеменка щодо дострокового припинення їх повноважень після прийняття відповідних рішень апеляційним судом міста Києва.

Після цього народні депутати розглянули кілька проектів постанов про обрання окремих депутатів членами парламентських комітетів. Жоден з проектів постанов не був підтриманий.

Далі народні депутати розглянули кілька проектів постанов про проведення Днів Уряду і парламентських слухань на 8-ій сесії.

Ухвалені були постанови про "День Уряду України" у вересні 2005 року (щодо стану виконання законодавства у сфері поводження з відходами в Україні та шляхів його вдосконалення) і про парламентські слухання "Співробітництво України та Німеччини".

Відхилено було два проекти постанов про "День Уряду України" у вересні 2005 року (щодо сучасного стану та перспектив розвитку ринку страхових послуг в Україні) і про "День Уряду України" у жовтні 2005 року (щодо дотримання чинного законодавства України стосовно Національного заповідника "Хортиця", пам'яток культурної спадщини міста Києва та інших об'єктів культурної спадщини України).

Під час розгляду цих питань Голова Верховної Ради дав доручення про вилучення карток депутатів-сумісників, щоб вони не брали участь в подальшому голосуванні.

Верховна Рада ухвалила постанову про вдосконалення оплати праці сільських, селищних, міських голів.

За основу було прийнято законопроекти: про внесення зміни до статті 4 Закону України "Про підприємництво" (щодо видобутку бурштину); про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет на 2005 рік" та деяких інших законодавчих актів.

Останнім законопроектом запропоновано збільшити з 1 серпня цього року ставки рентної плати за нафту та газовий конденсат з 300 гривень до 550. При цьому, для газового конденсату, видобутого з покладів, що повністю залягають на глибині понад 5000 метрів, рентна плата пропонується в розмірі 250 гривень. Додаткові доходи державного бюджету при цьому будуть складати 423 мільйони гривень. Їх буде спрямовано на вирішення окремих соціальних питань.

Крім того, уточнена норма по очисним спорудам, які, на сьогоднішній день будуються за рахунок коштів від приватизації в Харкові. Також уточнені норми стосовно місцевих бюджетів. Їм пропонується в 2005 році списати середньострокові безвідсоткові позички у сумі до 250 мільйонів гривень.

Після перерви слово було надано народному депутатові Тетяні Засусі. Вона поінформувала колег про те, що напередодні співробітники спецпідрозділу "Беркут" та інших органів внутрішніх справ вторглися у її будинок у селі Ковалівці Київської обл. Вона запропонувала внести до залу телевізор з відеомагнітофоном і переглянути все, що сталося у її будинку.

Депутати підтримали пропозицію колеги переглянути це відео на початку вечірнього засідання.

Народний депутат Ольга Гінзбург поінформувала колег про вибори мера міста Конотопа, в яких вона брала участь як кандидат на цю посаду. За її словами, вона з великою перемогою перемогла. Але готується подання до Верховного суду при визнання цих виборів недійсними.

Народний депутат розповіла про тиск на територіальну комісію перед самими виборами зняти її кандидатуру. Але члени територіальної виборчої комісії не зняли її з виборів. О.Гінзбург піддала сумніву чесність і справедливість влади у проведенні виборів, і наголосила, що в разі невизнання їх недійсними, на вулиці Конотопа вийдуть мешканці міста протестувати проти цього.

На пропозицію народного депутата Петра Цибенка до порядку денного було включено проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо оподаткування реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів.

Закон було прийнято в цілому.

Голова Верховної Ради повідомив про те, що під час перерви відбулося засідання представників парламентських комітетів і уряду, на якому були узгоджені позиції щодо прийняття у другому читанні і в цілому прийнятого раніше законопроекту про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" та деяких інших законодавчих актів.

Верховна Рада прийняла цей закон у другому читанні і в цілому, виключивши деякі спірні позиції, які стосуються оподаткування нерухомості, туризму і авальованих векселів.

Після оголошення до розгляду наступного питання проекту закону про внесення змін до Закону України "Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур" (щодо поступового зниження ставки вивізного мита) депутати з фракції КПУ знову увімкнули гучномовці, інші звукові пристрої, перешкоджаючи нормальній роботі парламенту.

Незважаючи на це закон було прийнято у другому читанні та в цілому. У другому читанні і в цілому було прийнято також закон про внесення змін до Закону України "Про страхування" (щодо філій страхових компаній-нерезидентів).

Протистояння між депутатами у сесійній залі дійшло до того, що у президії знову почалася штовханина, яка в деяких місцях перетворилася у бійку. Голова Верховної Ради залишив зал засідань.

О 14-ій годині Володимир Литвин під звуки гучномовців та інших звукових пристроїв поінформував про засідання погоджувальної ради, про доручення Комітету з питань Регламенту і депутатської етики провести під час перерви провести засідання і прийняти рішення щодо депутатів, які написали заяви про складання повноважень.

Головуючий поставив на голосування пропозицію продовжити вечірнє засідання до 21 години.

Ця пропозиція була підтримана 235-ма депутатами.

На цьому ранкове засідання завершилося.

Вечірнє засідання розпочалося з перегляду відеофільму про події, які відбувалися у селі Ковалівка Київської області у будинку народного депутата Тетяни Засухи, куди були направлені працівники спецпідрозділів органів внутрішніх справ.

Народний депутат Тетяна Засуха коментувала за кадром події, що відбувалися.

Після завершення перегляду фільму народні депутати проголосували про те, щоб міністр внутрішніх справ Юрій Луценко дав пояснення цим подіям.

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко повідомив про телефонний дзвінок напередодні особи, яка представилися народним депутатом Засухою Тетяною Володимирівною і повідомила, що з офіційних джерел їй надійшла інформація про те, що до її приватного будинку, який розташований в селі Ковалівка, вулиця Фастівська йдуть озброєні люди в масках, бронежилетах та з іншими спецзасобами для того, щоб незаконно увірватися до її оселі народного депутата та просить надіслати людей для її захисту як народного депутата.

Ю.Луценко зазначив, що після цього з його наказу начальник районного відділу Яловенко надіслав туди підрозділ обласного "Беркуту". Після чого йому було заявлено, що пані Засуха не довіряє Київському обласному "Беркуту". Після цього Міністерство внутрішніх справ віддало для захисту народного депутата найкраще, що у нього є – спецпідрозділ "Сокіл", який увійшов для того, щоб захистити народного депутата. Але Тетяна Засуха відмовилася від захисту. І підрозділ "Сокіл" залишив її помешкання.

Міністр внутрішніх справ зазначив, що вся емоційність пані Засухи пов’язана з одним - її чоловік пан Засуха проходить фігурантом і звинуваченим по 2 кримінальним справам і зараз переховується від слідства. Ю.Луценко не виключив, що він переховується в маленькому маєточку, де його охороняє приватна охоронна фірма дружин Засухи "Гюрза", яка вчора вчинила опір діям міліції, і це дійсно було зафіксовано, локалізована на траві, ви це бачили народні депутати.

Ю.Луценко також повідомив, що ніякі повноваження дружини не можуть захистити підозрюваного в кримінальних злочинах пана екс-губернатора Засухи.

Після цих пояснень до розгляду було оголошено проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо митного тарифу).

Народні депутати розглянули всі поправки, які надійшли до цього законопроекту, голосуючи щодо кожної з них окремо.

Закон було прийнято в цілому 263-ма голосами. Він передбачає зменшення пільгових ставок ввізного мита, встановлення повних ставок на рівні пільгових. А також заміну специфічних і комбінованих ставок на адвалорні ставки на товари 1-23 груп згідно УКТ ВЕД.

Голова Комітету з питань Регламенту Валентин Матвєєв поінформував про доручення щодо розгляду заяв про дострокове припинення повноважень деяких народних депутатів.

Народні депутати підтримали заяву про дострокове припинення повноважень народного депутата Віктора Пинзеника.

Голова Верховної Ради повідомив про вихід народного депутата Людмили Давидової зі складу депутатської фракції "Демократична Україна" та її входження до фракції "Єдина Україна".

Перед розглядом наступного питання народні депутати проголосували за дострокове припинення повноважень народного депутата Віктора Пинзеника у зв'язку з особистою заявою про складення ним депутатських повноважень.

Проект Житлового кодексу, який розглядався повторно у другому читанні, доповів голова Комітету з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв'язку Валерій Пустовойтенко.

Проектом Житлового кодексу передбачено позачергове отримання житла для інвалідів та ветеранів Великої Вітчизняної війни, дітей-інвалідів та дітей-сиріт, чорнобильців, незаконно засуджених і згодом реабілітованих та інших.

Також передбачено гарантоване отримання житла військовослужбовцям, чорнобильцям, робітникам міліції, молодим сім'ям, сільським вчителям, сільським лікарям та іншим категоріям громадян, права яких визначені законом.

При остаточному доопрацюванні проекту Житлового кодексу, зазначив Валерій Пустовойтенко, Комітет врахував всі зауваження народних депутатів України, висловлені ними при розгляді законопроекту на сесійному засіданні 16 червня поточного року. Зокрема повністю враховано 82-а, 260-а поправки народного депутата Бориса Безпалого, з урахуванням норм Цивільного кодексу врахована 71-а поправка народного депутата Микола Нощенка. Повністю враховані 218-а, 229-а, 514-а поправки народного депутата Валерія Сушкевича.

Комітет врахував поправку щодо того, що ст.47 Житлового кодексу визначено житло для житлового фонду соціального призначення. Користування житлом соціального призначення здійснюється громадянами за нормальну плату і не підлягає приватизації.

Повністю вирішено питання щодо заборони самовільного відселення громадян ЖЕКами, тільки через суд.

Житловий Кодекс було прийнято в цілому 243-ма голосами.

Проект закону про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" у новій редакції доповів заступник голови Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Юрій Ключковський.

Загалом Комітет розглянув 1124 поправки до законопроекту, врахувавши приблизно половину з них. Друга половина поправок Комітет запропонував розглянути у сесійній залі. Народні депутати почали розгляд поправок.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, перервавши розгляд законопроекту, повідомив, що в Україні з візитом перебуває Президент ПАРЄ Рене ван дер Лінден.

Президент ПАРЄ виступив у Верховній Раді України.

Народні депутати подякували за чітку, об'єктивну, доброзичливу позицію по відношенню до України.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин висловив надію, що Україна буде плідно працювати із Парламентською Асамблеєю Ради Європи. І Верховна Рада України в особі своїх представників будемо вагомо представлена у цій авторитетній європейській організації, роль і значення якої буде лише зростати у європейських і не лише в європейських справах.

Далі народні депутати продовжили розгляд поправок до законопроекту про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України", який закінчився близько 21-ї години.

Верховна Рада ухвалила Закон "Про вибори народних депутатів", який передбачає проведення виборів до парламенту на пропорційній основі. За нього проголосувало 319 депутатів.

Згідно з законом, вибори здійснюються за виборчими списками кандидатів від політичних партій і блоків. Передбачається, що в розподілі мандатів депутатів беруть участь списки партій і блоків, які набрали не менш 3% голосів виборців, що взяли участь у голосуванні.

Чергові вибори депутатів пройдуть в останню неділю березня, а виборчий процес почнеться за 120 днів до виборів.

Законом передбачається, що право подавати кандидатури до складу виборчих комісій мають партії і блоки, у яких є парламентські фракції, а партії, у яких немає фракцій, включаються до складу виборчих комісій шляхом жеребкування.

Для формування списку виборців створюються відділи обліку виборців, які проживають на відповідній території. Крім того, для забезпечення цивільного контролю за процесом складання списку виборців при Центральній виборчій комісії створюється контрольна група, до складу якої в тому числі будуть входити представники партій, які беруть участь у виборах.

Виборець може бути включений у список виборців тільки один раз і тільки на одній виборчій дільниці. Відкріпні посвідчення виготовляються в кількості 2% від кількості виборців, внесених у загальний список виборців.

Парламент також зняв заборону щодо того, що виборець, який вже проголосував, не має права повторно входити до приміщення виборчої комісії.

Крім того, закон дозволяє Центвиборчкому у випадку порушення норм закону про агітацію тимчасово позбавляти ліцензії ЗМІ.

У назві партії або блоку, який бере участь у виборах, не може бути прізвищ людей, які не є кандидатами в депутати від цього блоку, а також прізвищ історичних діячів. Також такі імена і прізвища не можуть використовуватися в офіційній назві навіть однієї з партій-учасниць блоку.

Закон набере чинності з 1 жовтня 2005 року, крім статей 38 і 39 щодо процедури складання списків виборців, які наберуть чинності вже з 1 липня.

Наприкінці засідання народні депутати схвалили звіт Уповноваженого Верховної Ради з прав громадян Ніни Карпачової, заслуханий напередодні.

На цьому вечірнє засідання завершилося.

Повернутись до публікацій

Версія для друку