У П’ЯТНИЦЮ, 18 БЕРЕЗНЯ, ЗАВЕРШИВСЯ ЧЕРГОВИЙ ТИЖДЕНЬ ПЛЕНАРНИХ ЗАСІДАНЬ СЬОМОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради України Володимир Литвин поінформував про результати роботи Верховної Ради на пленарному засіданні 17 березня. Розглянуто тринадцять питань порядку денного: п'ять законопроектів та шістнадцять проектів постанов. За результатами розгляду: прийнято два закони і один кодекс в цілому, та чотирнадцять постанов.

Голова Верховної Ради далі поінформував про зміни у складі депутатських фракцій і груп, зокрема про входження народних депутатів Бичкова Сергія, Жижка Сергія, Козаченка Олексія, Омельченка Олександра, Рябікіна Павла, Слабенка Сергія, Тополова Віктора, Фіалковського Володимира, Шкляра Володимира і Шпига Федора до складу депутатської фракції "Наша Україна", а також про входження народного депутата Шевченка Віталія до складу депутатської фракції Української народної партії.

Володимир Литвин також оголосив про розпуск депутатської групи "Центр". У її складі залишилось лише п'ять народних депутатів.

Головуючий оголосив депутатські запити. Із заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили народні депутати.

Приступивши до розгляду питань порядку денного, народні депутати спочатку включили, а потім розглянули проект закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" (щодо фінансування конкурсу "Євробачення - 2005").

Доповідав законопроект заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук. Він зазначив, що, враховуючи важливість конкурсу, на його підготовку та проведення необхідні досить значні матеріальні та фінансові ресурси. Законом України "Про Державний бюджет на 2005 рік" на зазначену мету передбачено 30,8 мільйона гривень. У процесі підготовки до конкурсу стало ясно, що провести його на належному рівні в межах визначених обсягів видатків неможливо, оскільки в даний час в Україні відсутні відповідні технічні можливості, які б задовольняли вимоги щодо проведення конкурсу. Після всебічного опрацювання пропозицій Національної телекомпанії було затверджено зведений кошторис витрат на підготовку та проведення конкурсу, згідно з яким на його підготовку та проведення необхідно 104 мільйони гривень. Джерелами покриття зазначених видатків визначено такі кошти: кошти Державного бюджету - 67 мільйонів гривень; кошти Європейської мовної спілки - 22,7 мільйона гривень; кошти від реалізації квитків - 5 мільйонів гривень та спонсорів - 9,5 мільйонів гривень. Зважаючи на це, Кабінет Міністрів просить парламент збільшити видатки по зазначеній програмі на 36,2 млн. грн. Збільшення на проведення конкурсу пропонується забезпечити за рахунок скорочення видатків, які передбачені для Міністерства фінансів.

Заступник міністра зазначив, що запропонований проект закону є збалансований і не призведе до розбалансування бюджету поточного року.

Народні депутати в ході обговорення розглянули всі аспекти пропозиції уряду, в основному погодившись з тим, що конкурс "Євробачення" має пройти в Україні на високому рівні.

Закон було прийнято в цілому 294-ма голосами.

Підтримали народні депутати і Постанову про рекомендації парламентських слухань "Національна кінематографія: стан, проблеми та шляхи їх вирішення".

Далі розглядалися чотири законопроекти про внесення змін до деяких законів України щодо збільшення розміру одноразової допомоги при народженні дитини.

Заступник міністра праці та соціальної політики Олена Гаряча, доповідаючи позицію уряду, зазначила, що всі подані на розгляд законопроекти щодо підвищення рівня матеріального забезпечення сімей з дітьми досконально вивчені. Всі позитивні норми з кожного законопроекту урегульовані в урядовому законопроекті, який іде у пакеті із Законом "Про Державний бюджет на 2005 рік".

Зокрема, народні депутати пропонують встановити при народженні дитини допомогу у двадцять прожиткових мінімумів, виходячи із середнього прожиткового для дорослого населення і для дітей. Уряд запропонував більше - 22,2 прожиткових мінімуми, виходячи з прожиткового мінімуму для дитини. О.Гаряча зазначила, що уряд хоче не тільки підвищити допомогу, а, враховуючи дуже багато звернень виборців, дати цю допомогу саме в інтересах дитини і продумали питання контролю, щоб гроші надходили саме на виховання дитини.

Заступник міністра запропонувала всі законодавчі ініціативи доопрацювати і під час обговорення бюджету на 2005 рік їх врахувати.

О.Гаряча також поінформувала про додаткові видатки. Уряд врахував їх в своєму законопроекті і передбачає дотацію на ці цілі коштів Державного бюджету.

Потім кожен з авторів представив свій законопроект, розповівши про запропоновані зміни.

У ході обговорення народні депутати схилялися до того, щоб підтримати законопроект, автором якого є народний депутат К.Самойлик. Вона запропонувала передбачити одноразову допомогу при народженні дитини у розмірі 21 прожитковий мінімум, тобто - 8 883 гривні. За попередніми розрахунками цей законопроект буде коштувати бюджету три мільярди гривень на рік.

Профільний Комітет з питань соціальної політики і праці підтримав законопроект народного депутата Н.Шуфрича з урахуванням пропозицій інших законопроектів.

Підсумовуючи обговорення перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк запропонував прийняти за основу один із законопроектів, почекати прийняття змін до Закону України "Про Державний бюджет на 2005 рік" і після того прийняти базовий закон на всі наступні роки.

У підсумку за основу у першому читанні було прийнято законопроект народного депутата К.Самойлик переважною кількістю голосів – 346.

Верховна Рада після цього розглянула два проекти постанов про призначення членів Національної ради з телебачення і радіомовлення, призначивши членами Національної ради Юрія Плаксюка і Віталія Шевченка.

А.Мартинюк поінформував про створення міжфракційного депутатського об‘єднання "Львів", до складу якого увійшло 16 народних депутатів.

Наприкінці пленарного засідання народні депутати виступили із заявами, пропозиціями у розділі "Різне". На цьому ранкове засідання завершилося.

21-25 березня народні депутати працюватимуть у комітетах, фракція і групах.

24 березня відбудеться пленарне засідання Верховної Ради.

Повернутись до публікацій

Версія для друку