У ЧЕТВЕР, 3 ЛЮТОГО, СЬОМА СЕСIЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ ПРОДОВЖИЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на початку ранкового засідання поінформував про результати роботи Верховної Ради України на пленарному засіданні 2 лютого. Розглянуто шість питань порядку денного, вісім законопроектів. За результатами розгляду: один законопроект прийнято у першому читанні за основу, два законопроекти відхилено, знято з розгляду два законопроекти, три законопроекти відкликано.

Головуючий також оголосив про зміни у складі депутатських фракцій і груп, зокрема про вихід народного депутата Олега Каратуманова з фракції СДПУ(о) та його входження у депутатську групу „Демократичні ініціативи” і про вихід народного депутата Геннадія Руденка з фракції СДПУ(о).

Володимир Литвин, говорячи про порядок денний, запропонував народним депутатам перше питання про надання згоди на призначення Юлії Тимошенко Прем‘єр-міністром України розглянути о 12 годині.

Далі народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного. Спочатку вони ухвалили Постанову про обрання народного депутата Олексія Лелюка членом Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України.

Ще одна Постанова про обрання народного депутата Олександра Васильєва членом Комітету з питань фінансів і банківської діяльності не була прийнята, оскільки для її прийняття не вистачило необхідної кількості голосів.

Верховна Рада прийняла низку Постанов про проведення днів Уряду, зокрема про „День Уряду України” у червні 2005 року (щодо дитячої безпритульності в Україні та шляхів подолання цього явища); про „День Уряду України” у червні 2005 року (щодо посилення боротьби з наркоманією в Україні); про „День Уряду України” у квітні 2005 року (щодо соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та з нагоди 19-ї річниці Чорнобильської катастрофи) та Постанову про невідкладні заходи щодо підготовки до 20-ї річниці Чорнобильської катастрофи; про „День Уряду України” у травні 2005 року (з порядком денним „Про хід виконання заходів щодо вступу України до СОТ”).

Ухвалено також Постанови про проведення парламентських слухань: „Забезпечення прав дітей в Україні. Охорона материнства та дитинства” (у червні 2005 року); „Проблеми у сфері забезпечення охорони здоров‘я і медичного обслуговування громадян України та шляхи їх розв‘язання” (у липні 2005 року).

Народні депутати прийняли Постанову про зняття з розгляду деяких проектів постанов Верховної Ради України.

Розглянули парламентарії і низку законопроектів, підготовлених до другого читання. Майже всі вони „соціальні” за своєю тематикою, а тому всі були прийняті в цілому як закони: про внесення змін до Закону України „Про охорону дитинства” (щодо дітей-інвалідів); про внесення змін до Закону України „Про охорону дитинства” (щодо усиновлення дітей); про внесення змін до Закону України „Про охорону дитинства” (щодо заборони найгірших форм дитячої праці); про внесення змін до Закону України „Про державну допомогу сім‘ям з дітьми” (щодо розмірів допомоги); про внесення змін до Закону України „Про фізичну культуру і спорт” (щодо статусу національної спортивної федерації); про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо загальнообов‘язкового пенсійного страхування).

Між розглядом цих законопроектів Голова Верховної Ради оголосив, що розгляд питання про надання згоди на призначення Ю.Тимошенко Прем‘єр-міністром України на прохання Президента України переноситься на 16-у годину. Президент виявив бажання бути особисто присутнім у сесійній залі під час розгляду цього питання.

За скороченою процедурою народні депутати розглянули і прийняли за основу законопроект про запровадження мораторію на видачу ліцензій на провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей. Він спрямований на врегулювання принципів державної монополії на випуск та проведення лотерей і грошових розіграшів, маючи на меті забезпечення захисту прав і законних інтересів громадян України та запобігання можливим зловживанням під час провадження діяльності з випуску та проведення лотерей.

Законопроектом регулюється лотерейна діяльність та захист приватних інвестицій, які можуть бути спрямовані в сферу лотерей від можливих втрат. Тобто до прийняття даного закону, яким буде врегульоване впровадження державних монополій на випуск та проведення лотерей та грошових розіграшів, лотерейну діяльність здійснюватимуть лише ті суб'єкти підприємницької діяльності, які вже одержали такі ліцензії. А контроль за дотриманням ними ліцензійних умов провадження господарської діяльності за випуском і проведенням лотерей в установленому порядку буде здійснювати Міністерство фінансів України.

За скороченою процедурою народні депутати розглянули ще кілька законопроектів. Два з них були відхилені – про внесення змін до Закону України „Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах” і про внесення змін до деяких законів України щодо порядку сплати єдиного або фіксованого податку, а також страхових внесків на загальнообов‘язкове державне соціальне забезпечення та державне пенсійне страхування суб‘єктами спрощених систем оподаткування, обліку та звітності.

Закон про внесення змін до Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб” (щодо плати за академічні звання) прийнято спочатку за основу, а потім в цілому.

Ще два законопроекти – про внесення змін до Закону України „Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур” перенесено.

Наприкінці ранкового засідання Голова Верховної Ради України оголосив про те, що депутатська група промисловців і підприємців „Воля народу” змінила назву на просто „Воля народу”.

Володимир Литвин також поінформував про зміни у складі депутатських фракцій і груп, про вихід народного депутата Дмитра Рудковського зі складу депутатської групи промисловців і підприємців „Воля народу” та входження його до депутатської фракції Соціалістичної партії України; про вихід народних депутатів Григорія Дашутіна та Юлія Іоффе зі складу депутатської фракції „НДП-Республіка” та входження їх до депутатської групи „Воля народу”, про входження до фракції депутатської групи „Демократична Україна” народного депутата Анатолія Кукоби та про вихід народного депутата Лариси Полякової зі складу депутатської фракції НДП та групи „Республіка” та її входження до депутатської групи „Демократична Україна”.

На цьому ранкове засідання закінчилося.

Вечірнє засідання перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк розпочав з інформації про те, що всі питання порядку денного розглянуті, а щодо головного питання – надання Верховною Радою України згоди на призначення Ю.Тимошенко Прем‘єр-міністром України, то це питання розглянути сьогодні неможливо, оскільки Президент України не готовий до його вирішення на цей час. А.Мартинюк повідомив, що тривають консультації і на цьому закрив засідання.

Наступне пленарне засідання сьомої сесії Верховної Ради України відбудеться у п‘ятницю, 4 лютого.

Повернутись до публікацій

Версія для друку