У П’ЯТНИЦЮ, 4 ЛЮТОГО, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ ПРОДОВЖИЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМI.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради України Володимир Литвин поінформував про результати роботи Верховної Ради на пленарному засіданні 3 лютого. Розглянуто 23 питання порядку денного: 14 законопроектів та 11 проектів постанов. За результатами розгляду: прийнято сім законів, один законопроект прийнято за основу у першому читанні, один законопроект направлено на доопрацювання, два законопроекти відхилено, прийнято дев‘ять постанов і один проект постанови відхилено, розгляд чотирьох питань перенесено.

Голова Верховної Ради також повідомив про зміни у складі депутатських фракцій і груп, зокрема про вихід народного депутата Олега Немировського з фракції СДПУ(о) та про входження народних депутатів Анатолія Клименка і Леоніда Сергієнка до фракції СПУ.

Володимир Литвин оголосив про те, що уповноваженими представниками депутатської групи „Воля народу” є народні депутати Станіслав Довгий і Василь Гурєєв.

Голова Верховної Ради України поінформував народних депутатів про те, що питання про надання згоди Верховної Ради України на призначення Ю.Тимошенко Прем‘єр-міністром України буде розглядатися о 12-й годині і оголосив депутатські запити.

Із заявами, повідомленнями, внесенням пропозицій виступили уповноважені представники фракцій і груп.

Після цього народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного, обговоривши і прийнявши рішення до 12-ї години щодо низки законопроектів.

Верховна Рада, зокрема направила на доопрацювання законопроект про символіку місцевого самоврядування, внесла уточнення щодо введення в дію закону про внесення змін до деяких законів України щодо розмірів допомоги з 1 січня 2006 року (а не з 1 січня 2005 року), прийняла в цілому закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо упорядкування державної реєстрації у зв‘язку з прийняттям Цивільного кодексу України, відхилила проект закону про внесення змін до Закону України „Про судоустрій України” (щодо порядку переведення судді до іншого суду) і проект закону про внесення змін до статті 107 Цивільного процесуального кодексу України (щодо військових судів гарнізонів).

О 12-й годині у сесійній залі Верховної Ради України з‘явився Президент України Віктор Ющенко і виконуюча обов‘язки Прем‘єр-міністра України Юлія Тимошенко. Вони зайняли свої місця у залі.

Голова Верховної Ради України поінформував також про те, що у сесійній залі присутні голова Конституційного Суду України, голова Верховного суду України, голова Вищого господарського суду України, голова Вищого адміністративного суду України, голова Національного банку України, голова Рахункової палати України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Генеральний прокурор України, мер столиці.

Володимир Литвин ознайомив з процедурою розгляду питання і надав слово для виступу Президентові України Віктору Ющенку.

Президент України зазначив, що він представляє перший склад своєї команди і розповів про те, чого не буде робити і що буде робити цей Уряд, наголосивши, що його „уряд не буде красти”.

„Я знаю що в цій країні проблемою номер один є корупція. І починається вона з голови. Я хабарів брати не буду. Я красти не буду, я того вимагаю від уряду”, - далі додав Президент.

„Уряд не буде заносити гроші в парламент, щоб провести будь-яку кандидатуру або будь-який закон", - сказав він.

Віктор Ющенко закликав народних депутатів і уряд стояти на виключно публічних, прозорих процедурах в державі і засвідчив, що прозорість і публічність буде однією з характеристик роботи його уряду.

„Рішення прийматимуться виключно в залі засідань, а не в кімнаті для відпочинку. Рішення будуть підписуватися публічно - чи це стосується фінансів, чи ресурсів, чи приватизації”, - сказав він.

Він також заявив, що „уряд представить програму, яка дасть відповідь на те, як прожити 2005 рік з чітким соціальним портретом нації: що треба зробити в першу чергу для найбільш обездолених людей нації”.

Далі В.Ющенко наголосив: „Ми маємо на меті відмінити всі корпоративні пільги, які заведено не один рік. Ми скажемо, яких структур ці пільги стосуються і разом з вами їх відмінимо. Давайте починати з своїх конюшень чистити”.

Після цього Президент України Віктор Ющенко запропонував парламенту затвердити прем‘єр-міністром України Юлію Тимошенко.

"Юлія Володимирівна - мій політичний партнер, як у біографіях ВКПБ писалося, мій політичний друг, людина професійна. Я мав нагоду працювати у 1999-2001 з нею в уряді, де вона відповідала за одну з резонансних сфер – ПЕК. Я пригадую, в якому стані він був, там платили 5% коштами, решта або кралося або платилося валянками і кожухами, а коли ми йшли, працювали - 80%”, - сказав Ющенко.

Він наголосив, що Тимошенко багато вдалося на цій посаді і він цінує її роботу.

Говорячи про новий уряд, Ющенко зазначив, що виходив з того, що його діяльність виглядатиме „не як схоластика”. За його словами, у кожного міністра буде дві-три галузевих загальнонаціональних програми.

„Все це в грудні має завершитися вашим моніторингом. У нас буде загальнонаціональний моніторинг, ми звітуватимемо не про приріст валового продукту, а скільки робочих місць відкрив той чи інший губернатор, що робиться, щоб зупинити беззаконня”, - зазначив Президент України.

Віктор Ющенко наголосив, що сили, які підтримують уряд у парламенті, будуть прямою кореспондентською парою” для Кабінету Міністрів.

Президент України поінформував про перші кроки Уряду, які стосуватимуться наведення порядку в системі управління державною власністю, перевірки вільних економічних зон.

Він також пообіцяв, що уряд проведе чесну приватизацію в рамках закону, і „вкрадені гроші будуть повернуті державі, починаючи з „Криворіжсталі”, а також що „уряд подолає крадіжки землі, які відбулися в Криму і в Києві, та поверне землі тим, кому вони належать”.

Після цього виконуюча обов‘язки Прем‘єр-міністра Юлія Тимошенко протягом 45 хвилин представила Програму дій Уряду „Назустріч людям”. Вона наголосила на нестандартності Програми, докладно поінформувала про всі її розділи, підтвердивши слова Президента України сказані перед цим.

Ю.Тимошенко зазначила, що її уряд у своїй діяльності сподівається на солідарну відповідальність з Верховною Радою. Вона попросила парламент підтримати її кандидатуру а також викладену програму, яка, за її словами, буде продовжена розробленням „Програми першочергових заходів”, у якій будуть враховані всі зауваження та пропозиції народних депутатів.

Після викладу Програми дій Уряду Ю.Тимошенко відповіла на запитання народних депутатів, які стосувалися конкретних речей, про які вони не почули, слухаючи Програму.

Про позиції щодо надання згоди на затвердження кандидатури Юлії Тимошенко на посаду Прем‘єр-міністра України поінформували уповноважені представники депутатських фракцій і груп. Переважна кількість з них підтримала кандидатуру Ю.Тимошенко і Програму дій Уряду, „проти” висловився лідер фракції КПУ Петро Симоненко.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, підсумовуючи виступи, зазначив, що запропонована Президентом України кандидатура на посаду Прем‘єр-міністра „є логічним наслідком результатів президентських виборів і перемоги Віктора Ющенка. Відтак, глава держави має право реалізувати свою програму силами тих урядових менеджерів, на яких він покладається і яким він довіряє.

Володимир Литвин висловив переконання, що зараз потрібно визначити базу, з якої має розпочинати свій рух новий уряд, бо у нас мало часу на розмірковування, потрібно діяти злагоджено, професійно і відповідально.

Голова Верховної Ради України аргументував свої останні слова деякими статистичними даними, зазначивши, що не дивлячись на чималі темпи зростання валового внутрішнього продукту з 2000 року ВВП України є значно нижчий від рівня 1990 року, а до 1999 року він упав майже на 60 відсотків. Тоді, як у такій країні як США під час „великої депресії” це падіння сягало 30 відсотків, у Польщі за роки реформ менше 14 відсотків. „За чотири роки економічного пожвавлення ми не досить суттєво просунулися у світових рейтингах. Так за рівнем конкурентоспроможності українська економіка займає 66 місце у світі серед 102 оцінених країн, за індексом перспективної конкурентноспроможності наша країна посідає 84 місце, за рівнем добробуту населення 43 місце, маючи ВВП на душу населення менше 4000 доларів. Ця величина майже у два рази нижча середньої світової і включає зокрема бідні країни Африки і Азії. Наш показник сягнув лише 16 відсотків від середнього рівня країн Європейського Союзу і тільки 11 відсотків від рівня Сполучених Штатів Америки. Ми все ще вдвічі бідніші, ніж у 1990 році і перебуваємо приблизно на рівні 68-го, я маю на увазі 1968-1970 років. Загалом же за кінцевим споживанням на душу населення ми відстаємо від країн Євросоюзу приблизно у 6,2 рази. Тому коли чуємо розмови про економічне диво в Україні, то очевидно є економічне диво у самій постановці питання про економічне диво. Нам потрібно зростати темпами від 10 відсотків щорічно не менше 15 років з тим, щоб у 2020 році ми зросли не менше, як у 5 разів. Відтак нам треба пробігти цю дистанцію, нам треба діяти і бігти, бігти і працювати, працювати і бігти, щоб не відстати назавжди. А для цього нам потрібно працювати злагоджено і компетентно. Я маю насамперед уряд і парламент, парламент і уряд при відповідній підтримці Президента України”, - зазначив Володимир Литвин.

Після цього Голова Верховної Ради запропонував народним депутатам визначитися щодо кандидатури Ю.Тимошенко. 374 народних депутати підтримали її кандидатуру, таким чином, давши згоду на її призначення на посаду Прем‘єр-міністра України.

Першими Юлію Тимошенко привітали Президент України Віктор Ющенко і Голова Верховної Ради України Володимир Литвин

Юлія Тимошенко подякувала за довіру, пообіцяла, що „триматиме моральну планку так високо, щоб ніхто не подумав що він помилився”.

Президент України В.Ющенко підписав Указ про призначення Юлії Тимошенко Прем‘єр-міністром України.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував про те, до Верховної Ради надійшла заява народного депутата Ю.Тимошенко про дострокове складення повноважень народного депутата. Народні депутати підтримали заяву 374-ма голосами.

Прийнявши привітання Прем‘єр-міністр Юлія Тимошенко представила членів Кабінету Міністрів. При цьому вона дала короткі характеристики своїм підлеглим.

Перший віце-прем'єром став Голова Української спілки підприємців і промисловців Анатолій Кінах, віце-прем‘єр-міністром з питань євроінтеграції народний депутат Олег Рибачук, віце-прем‘єр-міністром з гуманітарних питань народний депутат Микола Томенко.

На момент виступу Тимошенко залишалася вакантною посада віце-прем'єр-міністра з адміністративної реформи. Її мали оголосити пізніше. Однак, як виявилося, вакансія заповнилася до кінця виступу Тимошенко. Її несподівано для всіх зайняв народний депутат Роман Безсмертний.

Міністром аграрної політики став народний депутат Олександр Баранівський (фракція СПУ), міністром внутрішніх справ - народний депутат Юрій Луценко (фракція СПУ), міністром економіки - народний депутат Сергій Терьохін, міністром закордонних справ - народний депутат Борис Тарасюк, міністром культури - народний депутат Оксана Білозір, міністром оборони - Анатолій Гриценко, керівник Центру імені Разумкова, міністром освіти і науки - народний депутат Станіслав Ніколаєнко (фракція СПУ), міністром охорони здоров‘я - народний депутат Микола Поліщук, міністром охорони навколишнього середовища - народний депутат Павло Ігнатенко, міністром палива та енергетики - Іван Плачков, міністром праці та соціальної політики - народний депутат В‘ячеслав Кириленко, міністром промислової політики - народний депутат Володимир Шандра, міністром транспорту і зв‘язку - народний депутат Євген Червоненко, міністром у справах сім'ї та молоді - народний депутат Юрій Павленко, міністром фінансів – народний депутат Віктор Пинзеник, міністром з питань надзвичайних ситуацій - народний депутат Давид Жванія, міністром юстиції - народний депутат Роман Зварич, Головою СБУ призначено народного депутата Олександра Турчинова.

Далі Президент України попросив Прем‘єр-міністра Юлію Тимошенко оголосити список голів обласних державних адміністрацій, поки він підписуватиме укази.

Головами обласних адміністрацій стали: Вінницької – народний депутат Олександр Домбровський, Волинської – народний депутат Володимир Бондар, Дніпропетровської – народний депутат Сергій Касьянов, Донецької – Вадим Чупрун, екс-посол України в Туркменистані, Житомирської – народний депутат Павло Жебрівський, Закарпатської – народний депутат Віктор Балога, Запорізької – народний депутат Юрій Артеменко, Івано-Франківської – народний депутат Роман Ткач, Київської – народний депутат Євген Жовтяк, Кіровоградської – Едуард Зейналов, Луганської – народний депутат Олексій Данилов, Львівської – народний депутат Петро Олійник, Миколаївської – Олександр Садиков, Полтавської – народний депутат Степан Бульба, Рівненської – народний депутат Василь Червоній, Одеської – народний депутат Василь Цушко, Сумської – Микола Лаврик, Тернопільської – народний депутат Іван Стойко, Харківської – Арсен Аваков, Херсонської – Борис Силенков, Хмельницької – народний депутат Віталій Олуйко, Черкаської - Олександр Черевко, Чернівецької – народний депутат Микола Ткач, Чернігівської - Владислав Атрощенко, головою Київської міської адміністрації – Олександр Омельченко, головою міської адміністрації м. Севастополь – народний депутат Сергій Іванов.

Верховна Рада України на пропозицію Голови Верховної Ради України після представлення голів обласних держадміністрацій внесла зміни до календарного плану проведення сьомої сесії, передбачивши проведення вечірнього засідання, на якому передбачалося ухвалити Програму дій Уряду.

У перерві між пленарними засіданнями у Верховній Раді відбулося перше засідання Кабінету Міністрів, а також засідання парламентського Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій, на яких розглядалася Програма дій Уряду.

На цьому ранкове пленарне засідання завершилося.

Вечірнє засідання перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк розпочав з інформації про те, що відбулося засідання Кабінету Міністрів, де була прийнята Програма Уряду. На момент оголошення відбувалося засідання профільного Комітету з питань економічної політики і управління народним господарством, на якому також розглядалася Програма Уряду. Тому головуючий оголосив перерву у засіданні.

Після перерви вечірнє засідання було продовжено.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин оголосив, що під час перерви відбулося засідання уряду за участю керівників депутатських груп і фракцій під головуванням Президента України і Прем'єр-міністра України. Було обговорено питання про програму діяльності Кабінету Міністрів „Назустріч людям”. Кабінет Міністрів схвалив цю програму і передав її для розгляду до профільного парламентського комітету.

Розгляд питання про Програму Уряду було включено до порядку денного засідання.

Прем‘єр-міністр України Юлія Тимошенко доповіла про засідання уряду, на якому обговорювалися всі складові Програми „Назустріч людям”. Були внесені відповідні корегування, після чого уряд підтримав Програму.

Вона також поінформувала про засідання профільного Комітету, де були вироблені спільні пропозиції, зазначалося, що, безумовно, „програма є полем економічним, фінансовим, правовим, регуляторним для того, щоб у цьому полі міг розвиватися будь-яка галузь, будь-яке підприємство, щоб у цьому середовищі могло будуватися якісно будь-яке людське життя”.

Члени уряду домовилися з Комітетами Верховної Ради про те, щоб разом відпрацьовувати глибоку, детальну програму першочергових заходів, які будуть впродовж виконання Програми реалізовуватися в суспільстві. Ю.Тимошенко наголосила, що це буде робитися абсолютно прозоро, щоб „зробити програму найефективнішою, найконструктивнішою, найгармонічнішою, яка була взагалі за часів спільної роботи уряду і парламенту”.

Прем‘єр-міністр відповіла на запитання народних депутатів.

Про засідання Комітету з питань економічної політики поінформував перший заступник голови Комітету народний депутат Анатолій Демьохін. Він коротко зупинився на її основних положеннях, зазначивши наприкінці свого виступу, що питання ухвалення Програми уряду законодавчо не врегульовано, тому Комітет вирішив розробити і внести відповідний законопроект, який дозволить напрацювати системний підхід.

Після завершення обговорення Програми Уряду Голова Верховної Ради України зачитав проект Постанови, яким пропонувалося схвалити Програму діяльності Кабінету Міністрів України „Назустріч людям”, доручити Кабінету Міністрів при опрацюванні та прийнятті щорічних заходів щодо забезпечення виконання програми враховувати в межах фінансування, передбаченого законом про Державний бюджет України на відповідний рік, зауваження і пропозиції, висловлені народними депутатами під час її розгляду Верховною Радою України, а також періодично, за результатами своєї піврічної роботи, звітувати перед Верховною Радою України про її виконання.

Програма діяльності Кабінету Міністрів була схвалена 357-ма голосами.

На цьому вечірнє засідання Верховної Ради України завершилося.

8 лютого у Верховній Раді відбудеться День Уряду, 16 і 23 лютого - парламентські слухання.

Пленарні засідання розпочнуться 1 березня.

Три тижні народні депутати працюватимуть в комітетах, фракціях і групах та в округах.

Повернутись до публікацій

Версія для друку