У СЕРЕДУ, 1 ГРУДНЯ, ШОСТА СЕСIЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ ПРОДОВЖИЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

На початок ранкового засідання зареєструвалось 215 народних депутатів.

Народні депутати звернули увагу головуючого на те, що багато народних депутатів не змогли зареєструватися через неможливість потрапити у сесійну залу у зв‘язку з тим, що Верховна Рада оточена учасниками маніфестації.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин звернувся до учасників маніфестацій, які зібралися біля приміщення Верховної Ради України, з проханням пропустити народних депутатів до сесійної зали і дати можливість працювати.

Володимир Литвин поінформував зміну у складі депутатських фракцій, зокрема про вихід з фракції Соціал-демократичної партії України(об‘єднаної)- народних депутатів Лукашука Олега Григоровича і Льовіна Анатолія Івановича.

Далі головуючий оголосив депутатські запити.

Під час обміну думками народний депутат Борис Олійник дезавуював вчорашнє своє голосування і попросив долучити свій голос до першого проекту, проголосованого у суботу 27 листопада.

Голова Верховної Ради оголосив про вихід народного депутата Заплатинського Володимира Михайловича зі складу депутатської фракції СДПУ(о).

Після обміну думками на вимогу двох фракцій у засіданні було оголошено перерву.

Після перерви головуючий зробив ще одне оголошення про вихід із фракції „Регіони України” народного депутата Акопяна Валерія Григоровича та про вихід із фракції Соціал-демократичної партії (об'єднаної) народного депутат Зубицького В‘ячеслава Володимировича. Присутні народні депутати зустріли ці повідомлення оплесками.

Про причини ініціаторів взяти перерви поінформував народний депутат Нестор Шуфрич. Від імені двох фракцій він зазначив, що вони поважають вибір опозиційних депутатів і поважають, що ті відстоюють інтереси свого кандидата. Але треба поважати вибір 15 мільйонів людей, які зробили інший вибір - це теж є наші громадяни. Ми не можемо не поважати їх вибір.

Народний депутат Юрій Луценко звернувся до своїх колег, якщо вони побоюються з тих чи інших причин зайти до Верховної Ради, то він вийде на вулицю і зробить 3-метровий порожній коридор до будинку Верховної Ради з вулиці Садової або з вулиці Шовковичної для вільного проходу.

Ці слова офіційно підтвердив представник фракції „Наша Україна” народний депутат Петро Порошенко.

До народних депутатів звернувся Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, який ще раз підтвердив, що під час засідань Погоджувальної ради досягнуто домовленості і він несе відповідальність за те, щоб була працездатною Верховна Рада України, щоб депутати України мали можливість зайти до Верховної Ради і працювати, а також виходити з Верховної Ради, коли це потрібно.

Володимир Литвин далі поінформував про те, під час Погоджувальної ради було запропоновано, щоб народні депутати, щодо запропонованого проекту Постанови Верховної Ради України про стабілізацію політичної та соціально-економічної ситуації в Україні та запобігання антиконституційним діям і сепаратистським проявам, що загрожують суверенітету і територіальній цілісності, визначилися шляхом таємного голосування. Для цього потрібно змінити процедуру.

У ході голосування народні депутати не підтримали пропозицію про таємне голосування цього проекту. „За” проголосувало 223 народних депутати.

Голова Верховної Ради України запропонував проголосувати за повернення до розгляду проекту Постанови 6375-д і проведення голосування у таємному режимі. Ця пропозиція була підтримана 229-ма голосами.

На голосування ставився кожен пункт проекту Постанови. Перші шість пунктів народні депутати ухвалили відразу. Пункт сьомий, у якому Верховна Рада постановляє „скасувати рішення Верховної Ради України від 16 березня 2004 року про схвалення Програми діяльності Кабінету Міністрів України „Послідовність. Ефективність. Відповідальність”.

Відповідно до статті 87 та частини четвертої статті 115 Конституції України висловити недовіру Кабінетові Міністрів України, наслідком якої є відставка Кабінету Міністрів України” не набрав необхідної кількості голосів для прийняття. „За” проголосувало 222 народних депутатів.

Тоді Голова Верховної Ради України поінформував про рішення Погоджувальної ради, на якому було досягнуто домовленості про голосування пунктів 7 і 8 проекту Постанови одним голосуванням.

Ці два пункти були підтримані 229-ма голосами.

Народні депутати також підтримали всі інші пункти Постанови, крім пункту 9, у якому Верховна Рада України відповідно до пункту 25 статті 85 та статті 122 Конституції України висловлює недовіру Генеральному прокурору України, що має наслідком його відставку з посади. Не був підтриманий також і варіант цього пункту щодо визнання незадовільною роботи Генеральної прокуратури із забезпечення законності в діяльності органів державної влади і органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб.

Постанову Верховної Ради України про стабілізацію політичної та соціально-економічної ситуації в Україні та запобігання антиконституційним діям і сепаратистським проявам, що загрожують суверенітету і територіальній цілісності України народні депутати підтримали 228-ма голосами у цілому.

Сесійна зала зустріла прийняте рішення бурхливими оплесками.

У постанові йдеться:

„Верховна Рада України у зв’язку із загостренням політичної кризи в державі внаслідок порушень виборчого законодавства під час проведення виборів Президента України, неналежного виконання органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування передбачених Законом України „Про вибори Президента України” обов’язків, що призвело до спотворення і неможливості з’ясування волевиявлення Українського народу, зважаючи на невжиття конституційними інститутами державної влади встановлених законодавством заходів щодо забезпечення законності в діяльності органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, а також з метою збереження громадянського миру і спокою, стабілізації політичної, соціально-економічної і фінансової ситуації в Україні та з урахуванням Постанови Верховної Ради України від 27 листопада 2004 року № 2214-IV „Про політичну кризу у державі, що виникла у зв’язку з виборами Президента України”, постановила:

„1. Визнати, що в Україні відсутні соціальні, економічні та політичні передумови для зміни державного устрою. Сепаратистські прояви мають штучний характер і зумовлені прагненням конкретних осіб та політичних сил задовольнити свої неправомірні корпоративні та політичні інтереси.

Разом з тим, політична та соціально-економічна ситуація, що склалася в державі після 21 листопада 2004 року, швидко стає некерованою і такою, що загрожує суверенітету та територіальній цілісності України.

2. Рішуче засудити будь-які рішення органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, прийняті після 21 листопада 2004 року і суперечать Конституції та законам України прояви сепаратизму з боку окремих державних діячів, керівників місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також інших осіб, сприяння у будь-який спосіб таким проявам з боку громадян іноземних держав, що створюють загрозу суверенітету та територіальній цілісності держави.

3. Генеральній прокуратурі України невідкладно дати правову оцінку, прийнятим після 21 листопада 2004 року рішенням органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також діям їх посадових осіб та вжити заходів прокурорського реагування з метою приведення зазначених рішень у відповідність із законодавством України.

Рекомендувати Президенту України з урахуванням правової оцінки Генеральної прокуратури України вирішити питання щодо притягнення до відповідальності зазначених посадових осіб.

4. Генеральній прокуратурі України та Службі безпеки України невідкладно дати правову оцінку діянням окремих осіб, що спрямовані на порушення територіальної цілісності України, і за наявності правових підстав вирішити питання про притягнення їх до відповідальності.

5. Запропонувати Президенту України як гаранту державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина невідкладно вжити необхідні несилові конституційні заходи, що спрямовані на стабілізацію ситуації в державі.

6. Доручити Голові Верховної Ради України делегувати народних депутатів України (за згодою) як повноважних представників Верховної Ради України у відповідності адміністративно-територіальні одиниці для безпосереднього роз’яснення рішень Верховної Ради України та внесення пропозицій щодо подальших невідкладних дій з метою стабілізації ситуації в державі.

7. Скасувати рішення Верховної Ради України від 16 березня 2004 року про схвалення Програми діяльності Кабінету Міністрів України „Послідовність. Ефективність. Відповідальність”.

8. Запропонувати Президенту України за участю Голови Верховної Ради України невідкладно на  період до вступу на пост новообраного Президента України сформувати персональний склад Кабінету Міністрів України - Уряду народної довіри, з урахуванням пропозицій депутатських фракцій і груп у Верховній Раді України.

10. Запропонувати учасникам політичних акцій уникати застосування сили та блокування будинків Кабінету Міністрів України, інших центральних органів виконавчої влади і Національного банку України.

11. Доручити Голові Верховної Ради України забезпечити негайне оприлюднення цієї Постанови.

Ця Постанова набирає чинності з моменту її прийняття”.

На цьому ранкове засідання Верховної Ради України завершилося.

Наступне пленарне засідання шостої сесії відбудеться у четвер, 2 грудня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку