У П'ЯТНИЦЮ, 7 ЛИСТОПАДА, ЗАВЕРШИВСЯ ЧЕРГОВИЙ ПЛЕНАРНИЙ ТИЖДЕНЬ ЧЕТВЕРТОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ.

Відкривши ранкове засідання, Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН оприлюднив письмові депутатські запити до посадових осіб центральних і місцевих органів державної влади з різноманітних питань суспільного життя країни. Відповідно до роз'яснення Конституційного Суду України голосування про направлення запитів не проводилося.

Далі, згідно з нещодавно ухваленими змінами до Регламенту, проходило оголошення народними депутатами усних запитів, заяв і повідомлень, внесення пропозицій. Слово мали Степан ГАВРИШ, Станіслав НІКОЛАЄНКО, Василь КАЛІНЧУК, Петро ЦИБЕНКО, Анатолій ГРЯЗЄВ, Іван БОКИЙ, Микола ТОМЕНКО, Михайло ПАВЛОВСЬКИЙ, Ярослав КЕНДЗЬОР, Степан БУЛЬБА.

Підбиваючипідсумки дискусії, головуючий запевнив, що парламентським апаратом буде підготовлено відповідні доручення виконавчим органам з питань, порушених у виступах народних депутатів.

Згідно з узгодженим порядком денним далі розглядалося питання про надання згоди Верховної Ради України на призначення Геннадія ВАСИЛЬЄВА на посаду Генерального прокурора України, кандидатуру якого вніс Президент України. Мав слово і відповів на запитання народних депутатів Г.А.ВАСИЛЬЄВ. Виступили з цього питання: Володимир СТРЕТОВИЧ, Володимир НЕЧИПОРУК, Микола РУДЬКОВСЬКИЙ, Юрій КАРМАЗІН, Микола ТОМЕНКО, Василь НАДРАГА, Степан БУЛЬБА, Валерій КОНОВАЛЮК. Більшість промовців підтримувала пропозицію Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності щодо дачі згоди на призначення на посаду Генпрокурора кандидатури ВАСИЛЬЄВА Г.А. Проект відповідної постанови голосуватиметься в день ухвалення рішень.

Далі сесія заслухала інформацію голови Фонду державного майна України Михайла ЧЕЧЕТОВА щодо реалізації політики приватизації стратегічно важливих промислових комплексів. Йшлося, зокрема, про перебіг підготовки до роздержавлення таких підприємств, як "Укррудпром" та Криворізький металургійний комбінат. Було констатовано також, що ФДМУ має всі можливості виконати передбачений на поточний рік обсяг фінансових надходжень від приватизації. Під час відповідей на запитання та у виступах приверталась увага до грунтовної виваженості рішень щодо роздержавлення стратегічно важливих господарських об'єктів.
Висловлювались зауваження стосовно підготовки питання до розгляду.

Окрім інформації ФДМУ, зазначалось у деяких виступах мають бути співдоповіді відповідних парламентських комітетів, Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації.

По доповідях заступника голови Національного банку України Володимира КРОТЮКА та народного депутата України Валерії ЗАКЛУННОЇ-МИРОНЕНКО сесія розглянула два проекти Закону про передачу колекції образотворчого мистецтва у державну власність.

Сутність цих документів зводиться до наступного. 24 травня 2001 року Верховною Радою України було прийнято постанову "Про визнання колекції образотворчого мистецтва національним надбанням України".

Даною постановою колекція образотворчого мистецтва АТ "Градобанк" передавалась під заставу до Національного банку України, визначалася як національне надбання. Внесеними законопроектами пропонується передати її у державну власність та визнати національним культурним надбанням, віднести до державного Музейного фонду України з постійним зберіганням в Національному художньому музеї в м.Києві.

З метою відшкодування збитків Національного банку України від заборгованості АТ "Градобанк", що виникне в результаті виконання такого законодавчого акта, пропонується розробити механізм відшкодування затрат на період до кінця 2005 року. Джерелом фінансування має бути держбюджет.

В основному підтримувався проект В.ЗАКЛУННОЇ-МИРОНЕНКО, про що, власне, й сказав у своїй співдоповіді голова підкомітету парламентського Комітету з питань культури і духовності Микола ЖУЛИНСЬКИЙ.

Пропонувалось, прийнявши документи в першому читанні, підготувати узгоджений варіант, з ухваленням якого, крім усього іншого, буде усунено можливість передачі колекції в приватні руки, загрозу вивезення її за кордон. Дехто з промовців пропонував законопроект ЗАКЛУННОЇ-МИРОНЕНКО В. прийняти невідкладно і в першому, і в другому читаннях.

За скороченою процедурою було розглянуто й рекомендовано внести на голосування в день прийняття рішень з обговорених питань законопроект про внесення змін до Земельного Кодексу України - щодо права на постійне користування земельною ділянкою деякими категоріями громадян, зокрема, інвалідами, членами релігійних організацій. Доповідав перший заступник голови Державного комітету по земельних ресурсах Михайло ГАРБУЗ, співдоповідав голова підкомітету парламентського Комітету з питань аграрної політики за земельних відносин Володимир ЛЕЩЕНКО.

На завершення ранкового засідання відбулася дискусія за пунктом порядку денного - "Різне".

У вівторок, 11 листопада, в сесійній залі Верховної Ради України передбачено провести День Уряду України з порядком денним:

1. Про сучасний стан та перспективи охорони об'єктів культурної спадщини України, а також пам'яток історії та культури Українського народу, що знаходяться за її межами;

2. Про заходи кабінету міністрів України щодо попередження смертності та інвалідності населення внаслідок серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань;

3. про концепцію міжнародного консорціуму з управління та розвитку газотранспортної системи України.

10 ЛИСТОПАДА ТА З 16-Ї ГОДИНИ 11 ЛИСТОПАДА, 12-14 ЛИСТОПАДА - РОБОТА В КОМІТЕТАХ, ФРАКЦІЯХ І ГРУПАХ.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку