У П’ЯТНИЦЮ, 14 ТРАВНЯ, ЗАВЕРШИВСЯ ЧЕРГОВИЙ ПЛЕНАРНИЙ ТИЖДЕНЬ П’ЯТОЇ СЕСIЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради України Володимир Литвин поінформував про те, що 14 травня виповнилося два роки з дня початку повноважень Верховної Ради України четвертого скликання. За цей час парламентом розглянуто 1579 законопроектів, прийнято в цілому 590 законів і станом на 14 травня підписано Президентом України та набрали чинності 538 законів, серед них п'ять кодексів Цивільний, Господарський, Митний, Кримінально-виконавчий та Цивільно-процесуальний. В.Литвин висловив сподівання, що наступна половина терміну повноважень парламенту буде більш продуктивною.

Далі головуючий оголосив про зміни, що відбулися у депутатських фракціях і групах, зокрема, про виключення народних депутатів України Петра Димінського, Ігоря Насалика та Сергія Ратушняка зі складу депутатської фракції „Регіони України”, про входження народного депутата Олега Каратуманова до складу депутатської фракції СДПУ(о) і народного депутата Сергія Іванова до складу депутатської групи „Центр”, а також про сформування нової об’єднаної депутатської групи „Демократичні ініціативи – Народовладдя”, до складу якої увійшло 30 народних депутатів.

Голова Верховної Ради оголосив депутатські запити. Із заявами, повідомленнями та інформаціями виступили уповноважені представники депутатських фракцій і груп.

Про перебіг сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи, яка відбулася з 26 квітня по 1 травня у м. Страсбург Верховну Раду поінформував Голова Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Борис Олійник. Він докладно розповів про роботу делегації під час сесії, зокрема про ініціативу члена делегації Анатолія Раханського, підтриману представниками понад 20 держав, про звернення до країн „великої сімки” та Банку розвитку із закликом: виконати свої зобов'язання стосовно допомоги в ліквідації наслідків глобальної трагедії. В день відкриття сесії, 26 квітня, повідомив доповідач, Парламентська асамблея вшанувала пам'ять жертв Чорнобиля хвилиною мовчання.

Голова Постійної делегації також повідомив про зустріч членів Постійної делегації із співдоповідачами Моніторингового комітету Р.Вольвенд та Х.Северинсен на їх прохання. Вони поінформували про свій намір відвідати України з ознайомчим візитом у період з 26 травня по 3 червня.

Докладно Б.Олійник розповів про рішення Бюро конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, яке схвалило доповідь про моніторинг повторних виборів у Мукачеві. У ній вказується, що при остаточному підрахунку голосів було зафіксовано великомасштабні порушення. У зв'язку цим Конгрес закликав українські владні структури „визнати недійсними офіційний результати виборів, провести розслідування припущених порушень, назвати винних і призначити повторні вибори”. Конгрес запропонував подати цей звіт для обговорення на червневій сесії Парламентської Асамблеї.

У зв'язку з цим Б.Олійник попросив Голову Верховної Ради динамізувати розгляд і прийняття документів, які входять у пакет зобов'язань і обов'язків, взятих Україною при вступі до Ради Європи.

У кінці виступу Б.Олійник привернув увагу до перебування українського миротворчого контингенту в Іраку, висловившись за прийняття рішення українським парламентом про його виведення.

Далі розглядалися законопроект про внесення змін до ст.6 Закону України „Про Центральну виборчу комісію” (щодо порядку утворення та складу Комісії), внесений народним депутатом Г.Гармаш, та проект закону про Центральну виборчу комісію, поданий групою народних депутатів.

Народний депутат Галина Гармаш запропонувала внести зміни до чинного закону, передбачивши, що Голова Комісії буде обиратися Верховною Радою з числа членів Комісії. Чинною редакцією, обрання Голови Комісії здійснюється шляхом таємного голосування членами Комісії.

Законопроект народних депутатів О.Задорожнього, Ю.Ключковського, М.Онищука фактично викладає закон у новій редакції.

Другий проект доповідав народний депутат Микола Онищук. За його словами, сучасні вимоги до організації і проведення виборів обумовлюють і підвищують інтерес до органів управління виборчим процесом, центральними з яких є природно виборчі комісії усіх рівнів. Досвід застосування чинного закону обумовлює потребу оновити правові положення, які стосуються статусу, компетенції, порядку творення та діяльності Центральної виборчої комісії.

М.Онищук докладно розповів про запропоновані новації.                                                       

Співдоповідав секретар Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради по опрацюванню проектів законів України про внесення змін до Конституції України Віктор Мусіяка. Він поінформував про рішення Комісії рекомендувати парламенту прийняти законопроект групи народних депутатів за основу у першому читанні з урахуванням пропозиції народного депутата Г.Гармаш.

У ході обговорення народні депутати висловлювались за прийняття змін до чинного закону і детально зупинялися на тих нормах законопроекту у новій редакції, які, на їх ній погляд, порушують Конституцію.

У підсумку законопроект народних депутатів О.Задорожнього, Ю.Ключковського, М.Онищука було прийнято за основу.

Однак, взявши слово з процедури, народний депутат Роман Зварич, звернув увагу на порушення під час голосування. На його думку, народні депутати повинні були визначатися окремо щодо кожного із законопроектів. За наполяганням народних депутатів головуючий – Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк поставив на голосування законопроект народного депутата Г.Гармаш, який набрав 124 голоси і був відхилений.

Далі розглядався законопроект про внесення змін до Закону України „Про ціни і ціноутворення” (щодо мораторію на підвищення цін на хлібопродукти).

Доповідав народний депутат Володимир Пузаков. Він заначив, що законопроектом, запропонованим фракцією КПУ та її лідером Петром Симоненко, пропонується встановити мораторій на зростання цін на хліб і хлібні продукти: крупи, цукор, м’ясо, молоко, олію - до досягнення розміру мінімальних заробітних плат і пенсій, рівня прожиткового мінімуму і відповідного зростання купівельної спроможності переважної більшості населення. Внесеними змінами передбачається посилення контролю і відповідальності Кабінету Міністрів і органів виконавчої влади за дотриманням рівня фіксованих цін.

За словами автора, прийняття законопроекту дозволить зменшити соціальну напругу у суспільстві, захистити малозабезпечені верстви населення від подальшого зубожіння і втрати можливості придбання найнеобхідніших продуктів харчування.

Співдоповідав Голова Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Станіслав Губенко. За його словами, "сама постановка питання про мораторій на підвищення цін на основні продукти харчування в Україні свідчить про серйозні прорахунки у соціально-економічній політиці уряду”. С.Гуренко зазначив, що нинішньому уряду не бракує декларацій про соціальну спрямованість своєї програми. Він висловив жаль з приводу того, що аналіз рівня життя пересічних громадян свідчить про те, що покращання цього рівня існує хіба що у звітах державних статистичних органів. Дані про фактичний рівень витрат, що є визнаним у світі об’єктивним показником рівня життя, за останній час не менше, ніж 2/3, а в окремі періоди і 3/4 громадян змушені існувати нижче мінімального рівня споживання. С.Гуренко наголосив, що сьогодні є колосальні заборгованості населення за оплату житла, комунальних послуг, за сплату електроенергії, що свідчить про відсутність грошей у людей, потрібних для задоволення мінімальних потреб.

Профільний Комітет, повідомив його Голова, рекомендував парламенту прийняти законопроект за основу і в цілому.

Народні депутати, що взяли участь в обговоренні проекту, ставили питання про компенсацію виробникам та пропонували більш ефективний і з соціального, і з економічного погляду шлях – адресні компенсаційні виплати незахищеним верствам населення. Висловлювались діаметрально протилежні точки зору на проблему. У підсумку законопроект про внесення змін до Закону України „Про ціни і ціноутворення” 167-ма голосами було відхилено.

У зв’язку із змінами у складі Вищої ради юстиції перед Верховною Радою склали повноваження нові члени Вищої ради юстиції Сергій Сафулько і Антон Чернушенко.

Наприкінці засідання народні депутати взяли участь в обговоренні питань розділу „Різне”.

На цьому пленарне засідання завершилося.

Наступне чергове пленарне засідання п’ятої сесії Верховної Ради України відбудеться у вівторок, 18 травня.

Повернутись до публікацій

Версія для друку