У П'ЯТНИЦЮ, 19 ВЕРЕСНЯ, ЧЕТВЕРТА СЕСІЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ПРОДОВЖИЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

На пропозицію із зали народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять трагічно загиблої Анни ЛІНН - міністра закордонних справ Швеції, однієї з країн, з парламентом яких особливо плідно й тісно співпрацює Верховна Рада України.

Відбулось оприлюднення депутатських запитів, голосування щодо їх направлення посадовим особам відповідних центральних органів державної влади.

Головуючий оголосив про наполягання кількох фракцій щодо проведення (в порядку винятку) голосування, аби прийняти рішення з деяких питань, непроголосованих учора, в четвер - день прийняття рішень.

Пропозицію було підтримано, внесено відповідні зміни до порядку денного. А далі й ухвалено постанови: Про внесення змін до статті 9.6.3 Регламенту Верховної Ради України (щодо участі в засіданні комітету); Про проведення парламентських слухань на тему: "Духовна криза суспільства і шляхи її подолання" (в листопаді 2003 року).

Було продовжено роботу над законопроектами.

За процедурою першого читання розглядався проект Закону про діяльність у сфері інформатизації (по доповіді заступника голови Державного комітету зв'язку та інформатизації України Андрія ОМЕЛЬЧЕНКА та співдоповіді голови підкомітету парламентського Комітету з питань науки і освіти Михайла РОДІОНОВА). З врахуванням пропозицій і зауважень, які було висловлено доповідачем і співдоповідачем та у виступах з обговорення, пропонувалось прийняти проект у першому читанні за умови його істотного доопрацювання. Підкреслювалось, що під час доопрацювання слід виходити насамперед з інтересів споживача (користувача) електронних засобів масової інформації. Рекомендувалось також оптимальніше сумістити при цьому зарубіжний досвід з реальними умовами вітчизняної дійсності.

Деякі промовці, однак, були категоричніші: рекомендували відхилити законопроект як концептуально хибний, розрахований на цензуру інформації.

Далі було заслухано Звіт Тимчасової слідчої комісії з питань вивчення ситуації у зв'язку з проведенням у червні 2003 року позачергових виборів міського голови м. Мукачева Закарпатської області та забезпечення конституційних прав громадян під час виборів, фактів порушення правоохоронними органами виборчого законодавства України. Доповідав та відповів на численні запитання народних депутатів голова Тимчасової слідчої комісії Юрій ОРОБЕЦЬ.

У дискусії з цього питання взяли участь: Володимир ЯВОРІВСЬКИЙ, Тарас ЧОРНОВІЛ, Ярослав КЕНДЗЬОР, Нестор ШУФРИЧ, Анатолій ОРЖАХОВСЬКИЙ, Степан ХМАРА, Василь НАДРАГА, Іван ІВАНЧО, інші народні депутати.

Вносились пропозиції та зауваження до проекту постанови з цього питання.

За скороченою процедурою було розглянуто й рекомендовано прийняти в першому читанні проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за незаконне перетинання державного кордону України). Доповідали перший заступник голови Державної прикордонної служби Павло ШИШОЛІН та народний депутат України Марія МАРКУШ. Співдоповідав голова підкомітету парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій ШКІЛЬ. під час подальшої роботи рекомендувалось дві редакції проекту звести в одну - узгоджену. Звучали й інші пропозиції як, скажімо, щодо відхилення редакції, внесеної урядом.

На звершення ранкового засідання відбулася традиційна по пленарних п'ятницях дискусія за пунктом порядку денного - "Різне".

22-26 вересня народні депутати працюють у виборчих округах.

У ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ ЧЕТВЕРТА СЕСІЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ ПРОДОВЖИТЬ РОБОТУ 30 ВЕРЕСНЯ, У ВІВТОРОК.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку