У СЕРЕДУ, 21КВІТНЯ, П’ЯТА СЕСIЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ четвертого скликання продовжила роботу в пленарному режимi.

На початку засідання перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк, який вів засідання, оголосив про саморозпуск депутатської фракції політичних партій „Промисловці і підприємці України” та „Трудова Україна” і про сформування депутатської фракції політичної партії „Трудова Україна” у складі 28 народних депутатів України. Керівником фракції обрано народного депутата Ігоря Шарова, уповноваженими представниками фракції – Григорія Дашутіна і Миколу Нощенка. Метою діяльності фракції є створення умов для виконання народними депутатами, членами фракції своїх передвиборних програм та реалізації політичних інтересів на основі єдиних політичних та соціально-економічних поглядів.

Відповідно до прийнятого напередодні рішення у середу народні депутати розглядали у повному форматі питання щодо подій, які сталися під час і після виборів міського голови у місті Мукачевому.

Першому слово було надано керівнику робочої групи Верховної Ради України заступнику Голови Верховної Ради Олександру Зінченку. Він поінформував народних депутатів про роботу групи, про проведені зустрічі з керівниками Закарпатської області та міста Мукачевого, з обома найбільш рейтинговими кандидатами на посаду міського голови Віктором Балогою та Ернестом Нусером, а також виборцями.

О.Зінченко зазначив, що ці зустрічі не мали жодних ознак слідчих дій, робоча група усвідомлювала межі своїх повноважень. Члени групи по свіжих слідах оглянули три виборчих дільниці, особисто побачивши результати „штурмів”, які здійснювалися невідомими молодиками в ніч з неділі на понеділок після підрахунку голосів.

Керівник робочої групи зауважив, що робочій групі не вдалося налагодити взаємодію з міською владою та представниками територіальної комісії, „просто не було з ким”. У членів робочої групи склалося враження, що „місцевого самоврядування у місті Мукачевому просто немає. Міліція і прокуратура є. Відповідні таблички на кабінетах є. А самоврядування немає”. Підтвердженням цьому, за словами О.Зінченка, стало „міфічне засідання міськради, на якому пан Нусер склав присягу і отримав посвідчення міського голови”. Робоча група не змогла отримати жодного документального підтвердження як самого факту проведення засідання, так і його легітимності.

О.Зінченко також розповів про дії місцевої міліції, яка „свідомо втягувалася в здійснення невластивих їй функцій”.

Загальні враження від поїздки О.Зінченко охарактеризував так: „Метою нашої роботи було максимально об’єктивно відстежити ситуацію, виявити організаторів конфліктів, скласти об’єктивну та системну картину подій. І вважаємо її критичною. У результаті жорсткого протистояння під сумнів поставлені цінності демократії”.

Керівник робочої групи також поінформував про консолідовану позицію членів групи, яка зводиться до наступного: „Порушення закону відбувалося на всіх етапах виборчого процесу і продовжуються зараз”.

За словами О.Зінченка, на виборах зіткнулися за великим рахунком дві сили. Різниця між ними принципово в тім, що одна з них використовувала владні можливості, інша таких можливостей не мала.

Підсумовуючи свій виступ, Олександр Зінченко зазначив, що „у місті Мукачевому мали місце грубі порушення, які вирішальною мірою впливали на результати виборів. Причина загострення ситуації у комплексі проблем, які накопичувалися протягом років, і має декілька складових: економічну, політичну, кримінальну тощо”.

О.Зінченко вважає, що для виходу з цієї ситуації необхідні безпрецедентні дії всіх структур: від Верховної Ради до Ради національної безпеки із залученням кращих фахівців. „Верховна Рада може і повинна забезпечити постійний нагляд за розвитком ситуації і чітко відстежувати всі дії міського самоврядування, виконавчої та судової влади, використовувати наявні правові та політичні механізми для забезпечення об’єктивного розслідування подій і, головне, задля недопущення їхнього повторення, - наголосив Олександр Зінченко.

З інформацією на засіданні виступив міністр внутрішніх справ України Микола Білоконь. Він поінформував народних депутатів про заходи, вжиті органами внутрішніх справ для забезпечення громадського порядку під час виборів мукачівського міського голови. Міністр, навівши дані щодо чисельної кількості працівників правоохоронних органів, які забезпечували охорону громадського порядку під час виборів, доповів про зареєстровані сім заяв та повідомлень про події кримінального характеру, у тому числі чотири заяви про хуліганські дії, зокрема, про побиття народного депутата Миколи Поліщука, та три – про перешкоджання громадянам у здійсненні виборчих прав. За кожною заявою, за словами міністра, порушено кримінальні справи, збираються також матеріали, які служитимуть підставою для розкриття цих злочинів.

М.Білоконь також повідомив про службову перевірку тих фактів, по яких звернулися народні депутати щодо подій у Мукачевому.

Про дії Служби безпеки України у подіях навколо виборів міського голови у Мукачевому поінформував її голова Ігор Смешко. Він висловив стурбованість подіями, що відбулися, і які, на його погляд, не сприяють позитивному іміджу нашої держави, створюють умови для ескалації соціальної напруги, у тому числі загрожують національній безпеці України.

І.Смешко поінформував народних депутатів про те, що СБУ мала інформацію щодо можливих протиправних проявів під час проведення виборів, про що тричі інформувала органи внутрішніх справ. Передбачаючи запитання народних депутатів щодо реакції, Голова СБУ зазначив, що служба не зреагувала на оперативні сигнали тому, що йшлося виключно про вжиття заходів у сфері охорони громадського порядку, для чого у СБУ немає відповідних повноважень.

Щодо відстеження службою політичних процесів, які відбуваються у суспільстві і інформування керівництва держави про негативні тенденції в політичних середовищах, то голова СБУ зазначив, що служба регулярно інформує вище державне керівництво з питань, що відносяться до її компетенції. І.Смешко також зазначив, що „СБУ не є інструментом тотального стеження і не може використовуватися для впливу на хід або наслідки політичних процесів”. Він наголосив, що кожне звернення народних депутатів буде ретельно перевірене з прийняттям заходів реагування.

Відповідаючи на запитання народних депутатів, І.Смешко поінформував про те, що обидва основних кандидати на посаду міського голови за даними СБУ мали відношення до груп кримінального спрямування, які були помічені під час і після виборів у Мукачевому.

З інформацією виступив Генеральний прокурор України Геннадій Васильєв. Він поінформував про надходження до органів прокуратури, міліції та суду 16 заяв, пов’язаних з порушенням процедури під час проведення виборчого процесу та порушення громадського порядку і безпеки. Генеральний прокурор також повідомив про те, що заяв про зловживання, фальсифікацію та інші порушення виборчого законодавства як до правоохоронних органів так і до територіальної та дільничих виборчих комісій 18 квітня не надходило. Безпосередньо після виборів до суду звернувся кандидат на посаду міського голови Свирида, який попросив визнати недійсними вибори через грубі порушення виборчого законодавства з боку іншого учасника виборчого процесу Нусера.

Г.Васильєв повідомив про те, що прокуратурі, не дивлячись на спробу отримати протоколи з виборчих дільниць про підсумки виборів, їх офіційно не надано. „Правоохоронними органами вживаються всі можливі заходи до встановлення винних осіб. Усі кримінальні справи та заяви, щодо яких на даний час рішення не прийнято, взято на контроль Генеральною прокуратурою України. Досудове слідство буде проведено повно, об’єктивно та всебічно у відповідності з діючим законодавством”,- запевнив народних депутатів Генеральний прокурор. Г.Васильєв, відповідаючи на запитання, зазначив, що прокуратура жорстко ставить питання щодо дій правоохоронних органів, навіть до притягнення до кримінальної відповідальності.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова у своєму виступі зазначила, що вона здійснює постійний моніторинг дотримання конституційних виборчих прав громадян України. Вона поінформувала про свої дії щодо виправлення ситуації у місті Мукачевому, зокрема про подання Президенту України про призупинення дії його Указу про пряме президентське правління до прийняття рішення в Конституційному Суді. Цей Указ Президент відмінив позавчора, що, за словами Н.Карпачової, вказує на небезпідставність її застережень. Як Уповноважений з прав людини Н.Карпачова і працівники секретаріату побували на всіх виборчих дільницях, зустрічалися з членами виборчих комісій, з кандидатами, представниками місцевих політичних партій, ЗМІ, міжнародних організацій, правоохоронцями, виборцями. Результати виборів вона прокоментувала словами одного з виборців, який сказав її „Переможе безпосередньо Балога, але оголосять іншого головою ради”.

Н.Карпачова поінформувала також про зустріч з Президентом України, який сказав, що він був одностороннє інформований про події, які відбулися під час виборчих перегонів у Мукачевому.

Підсумовуючи, Н.Карпачова висловила жаль з приводу подій, що сталися у Мукачевому, зазначивши що міжнародний імідж України „не тільки зіпсований, він підірваний”. Вона також висловила думку, що Рада Європи 26 квітня розгляне це питання і дасть їм належну оцінку.

Після півгодинної перерви народні депутати переглянули кількахвилинний фільм про події після виборів у Мукачевому.

Далі оцінки подіям дали представники політичних сил у парламенті. Представник фракції „Демократичні ініціативи” народний депутат Олександр Бандурка привернув увагу до тих неврегульованих питань, відсутність яких у законодавстві намагалися використати на свою користь представники різних політичних сил на цих виборах. Серед законодавчих актів, які Верховна Рада повинна прийняти аби не допустити повторення таких подій в майбутньому, О.Бандурка назвав законопроекти про охоронну діяльність; про мирні збори, зібрання, походи, демонстрації громадян; про громадські організації, і нарешті, фундаментальний закон про органи внутрішніх справ, який захистить їх від політичного тиску та свавілля політичних сил.

Представник фракції СПУ народний депутат Юрій Луценко назвав вибори міського голови у Мукачевому „політичним бандитизмом, відвертим і нахабним від безкарності”. СПУ категорично засудила „беспредєл” і висунула вимоги задіяти всі правові механізми для вияснення суті і суворого покарання винних.

Представник фракції НДП народний депутат Володимир Кафарський зазначив, що під час виборів „порушені не принципи виборів, не процедура виборів, порушені конституційні норми виборів”.

Керівник фракції „Наша Україна” народний депутат Віктор Ющенко прямо звинуватив у порушеннях на виборах представників соціал-демократичної партії(об’єднаної) і висловив вимогу про заборону цієї партії. Він також звинуватив у фальсифікації результатів виборів територіальну виборчу комісію.

Після закінчення виступів від депутатських фракцій головуючий поінформував народних депутатів про чотири проекти постанов з цього питання, з яких тільки дві мали безпосереднє відношення до обговорюваного питання – про процедуру голосування проектів постанов і про інформацію щодо подій, які мали місце на виборах міського голови міста Мукачевого. Їх від імені авторів представила народний депутат Юрія Тимошенко. Перший проектом народним депутатам пропонувалося звернутися до Президента України з пропозицією звільнити із займаної посади голову Адміністрації Президента України Віктора Медведчука за дії, які спричинили порушення виборчих прав громадян та дестабілізацію політичної ситуації в Україні.

Другим пунктом постанови пропонувалося висловити недовіру та звернутися до Президента України з пропозицією звільнити із займаної посади міністра внутрішніх справ Миколу Білоконя у зв’язку з неналежним виконанням міліцією покладених на неї завдань по охороні громадського порядку під час виборів міського голови міста Мукачевого, що спричинило масові порушення виборчих прав громадян та дестабілізацію політичної ситуації в області. Постановою також пропонувалося звільнити голову Закарпатської обласної адміністрації Івана Різака.

Другою постановою передбачалася процедура таємного голосування за всі пропозиції, згадані у попередній постанові.

У ході голосування обидві постанови були відхилені. За них проголосували відповідно 214 і 220 народних депутатів.

На цьому ранкове засідання завершилося.

З 15-ої години у Верховній Раді проходили парламентські слухання на тему „18-та річниця Чорнобильської катастрофи. Погляд у майбутнє”.

Наступне пленарне засідання п’ятої сесії Верховної Ради України четвертого скликання відбудеться 22 квітня.

Повернутись до публікацій

Версія для друку