У ЧЕТВЕР, 5 ЛЮТОГО, ВІДБУЛИСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ЧЕТВЕРТОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ШОСТОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на початку ранкового засідання поінформував про результати роботи Верховної Ради на пленарному засіданні 4 лютого.

В.Литвин повідомив, що в роботі Верховної Ради беруть участь Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, члени уряду, голови Верховного Суду, Вищого господарського суду, Вищого адміністративного суду, Рахункової палати, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, голова Центральної виборчої комісії, Генеральний прокурор України, голова Вищої ради юстиції, тимчасово виконуючий обов'язки голови Служби безпеки України, голови обласних рад.

В.Литвин нагадав, що сьогодні першим розглядатиметься питання про соціально-економічну ситуацію в Україні та дії органів влади щодо подолання кризи. Він також нагадав про рішення після завершення обговорення цього питання перед голосуванням провести письмову реєстрацію народних депутатів.

Головуючий у відповідь на запитання деяких депутатів стосовно відсутності на засіданні Президента України повідомив, що звернувся до Президента України з офіційним листом і мав телефонну розмову. "Якщо Президент України прийме рішення, він зможе в будь-який момент взяти участь у роботі парламенту", - сказав він.

Перед Верховною Радою виступила Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко. Вона відзначила, що протягом останніх двох місяцв робота Верховної Ради і уряду стала набагато конструктивнішою і результативнішою.

Прем'єр-міністр наголосила на тому, що ситуація в Україні надзвичайно важка: на базі глибинної масштабної фінансової кризи сьогодні вже спостерігається, починаючи з грудня минулого року, рецесія в економічних процесах. "Це абсолютно логічний наслідок руйнації світової банківської системи, тому що економіка країни, будь-яка галузь може жити і працювати, якщо вчасно надаються кредити" - сказала вона.

Ю.Тимошенко відзначила, що сьогодні банківська система України внаслідок певних, на її погляд, не дуже професійних кроків, живе без реальних грошей і не направляє їх в реальний сектор економіки. "Це говорить про те, що, безумовно, тромб, який потрібно долати, знаходиться в банківський системі. Тому що всі інші галузі мають потужності, мають можливості, мають всі необхідні передумови для того, щоб нормально працювати і давати результат суспільству" - зазначила вона.

Прем'єр-міністр назвала основні чинники, які продовжують погіршувати ситуацію, доповіла про виконання Державного бюджету за січень-місяць, детально зупинившись на питанні виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери та пенсій пенсіонерам. Вона повідомила, що фінансування захищених статей Державного бюджету уряд повністю забезпечив.

Ю.Тимошенко розповіла про наповнення стабілізаційного фонду, про виконання основних соціальних показників.

Прем'єр-міністр також поінформувала про чотири пріоритети в діяльності уряду: перший - розвиток аграрного комплексу, другий - будівництво, третій - заощадження енергії, реконструкція і модернізація всіх систем постачання енергії в Україні, четвертий - ключові підприємства машинобудування (авіабудування, суднобудування).

Ю.Тимошенко, завершуючи свій виступ, закликала всі політичні сили об'єднати зусилля у подоланні наслідків кризи.

Після закінчення виступу Ю.Тимошенко головуючий оголосив запис на запитання до Прем'єр-міністра. Результати запису викликали незадоволення у представників фракції Партії регіонів, які заблокували трибуну. Для розблокування головуючому довелося провести перезапис.

Відповідаючи на запитання народних депутатів, Ю.Тимошенко висловилася щодо роботи Національного банку, виконання урядом Державного бюджету, а також розповіла про вжиті заходи щодо подолання конфліктної ситуації з постачання газу в Україні та забезпечення його транзиту до країн Європи.

Народні депутати також задали запитання членам уряду.

Перший заступник Голова Верховної Ради України Олександр Лавринович, який вів далі засідання, повідомив, що 5 лютого 2009 року Центральна виборча комісія зареєструвала народного депутата України, обраного 30 вересня 2007 року в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі Самофалова Геннадія Григоровича, включеного до виборчого списку Партії регіонів.

Новообраний народний депутат склав присягу перед Верховною Радою.

В обговоренні питання взяли участь представники депутатських фракцій і народні депутати. Перед парламентаріями виступили голови Луганської і Сумської обласних рад, які розповіли про ситуацію в їхніх регіонах.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, підсумовуючи, відзначив, що системних скоординованих і своєчасних дій всіх органів влади немає. "Нам, очевидно, треба визнати необхідним спільне напрацювання за участю представників Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів і місцевих органів влади системного плану дій з чітким визначенням послідовності здійснення цих дій. Це повинно стати загальнодержавною основою і діяльності органів влади з подолання кризи" - наголосив він.

В.Литвин також вважає, що ключовим завданням Верховної Ради є негайне створення Тимчасової спеціальної комісії, яка напрацювала б основні засади внутрішньої і зовнішньої політики.

Голова Верховної Ради запропонував за результатами розгляду звернутися до Кабінету Міністрів з тим, щоб він визначив системний пакет законопроектів щодо подолання кризи, а також ввести щомісячний розгляд у порядку парламентського контролю стану справ у відповідних сферах життєдіяльності держави.

В.Литвин зазначив, що потрібно здійснити аналіз і узагальнення практики реалізації Верховною Радою вже прийнятих рішень щодо подолання кризи.

Перед прийняттям рішення з обговореного питання народні депутати мали повторно зареєструватися біля столів реєстрації. У зв'язку з цим у засіданні було оголошено перерву, під час якої керівники фракцій провели нараду у кабінеті Голови Верховної Ради України.

О 16-ій годині Голова Верховної Ради України закрив ранкове засідання і оголосив про відкриття вечірнього засідання. В.Литвин поінформував про результати наради керівників депутатських фракцій. Було прийнято рішення перед голосуванням з питання про соціально-економічну ситуацію в Україні та дії органів влади щодо подолання кризи оголосити прізвища відсутніх народних депутатів, а також скасувати попереднє рішення Верховної Ради про прийняття рішення за підсумками обговорення цього питання.

Головуючий оголосив прізвища відсутніх на пленарному засіданні народних депутатів. Керівники фракцій також оголосили прізвища відсутніх.

Народні депутати проголосували за те, щоб не враховувати голоси відсутніх під час голосування питання за підсумками розгляду питання про соціально-економічну ситуацію в Україні та дії органів влади щодо подолання кризи і скасували своє попереднє рішення про прийняття рішення за підсумками обговорення цього питання ("за" - 381 голос).

На голосування був поставлений проект постанови про відповідальність Кабінету Міністрів України. За підсумками він не набрав необхідної кількості голосів для прийняття ("за" - 203). Верховна Рада, таким чином, не підтримала прийняття резолюції недовіри Кабінету Міністрів.

Народні депутати також не підтримали інший проект постанови про соціально-економічну ситуацію в Україні та дії органів влади щодо подолання кризи ("за" - 217 голосів).

Верховна Рада не ухвалила проект постанови про порядок денний четвертої сесії ("за" - 210 голосів).

Після цього народні депутати розглянули низку проектів постанов про обрання та звільнення суддів і прийняли відповідні рішення.

Далі парламентарії розглянули і ухвалили низку постанов про призначення позачергових місцевих виборів.

Наприкінці вечірнього засідання народні депутати розглянули за скороченою процедурою і прийняли за основу і в цілому закони: про внесення зміни до Закону "Про оцінку земель" (щодо терміну проведення нормативної грошової оцінки земель) ("за" - 337 голосів) і про внесення змін до Закону "Про зерно та ринок зерна в Україні) (щодо уточнення процедури видачі сертифіката) ("за" - 346 голосів).

На цьому вечірнє пленарне засідання завершилося.

Повернутись до публікацій

Версія для друку