У ЧЕТВЕР, 25 БЕРЕЗНЯ, ПРОДОВЖУВАЛИСЬ ПЛЕНАРНI ЗАСIДАННЯ П’ЯТОЇ СЕСIЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ. НАРОДНI ДЕПУТАТИ ЗГІДНО З РЕГЛАМЕНТОМ УХВАЛЮВАЛИ РIШЕННЯ З ОБГОВОРЕНИХ ПИТАНЬ.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради України Володимир Литвин оголосив про зміни у складі депутатських фракцій і груп, зокрема про вихід народних депутатів України Василя Гаврилюка, Ореста Климпуша, Олексія Козаченка і Володимира Шкляра зі складу депутатської групи „Народовладдя”.

Народні депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять народного депутата В’ячеслава Чорновола. 25 березня виповнилося 5 років з дня його трагічної загибелі.

Першим згідно порядку денного розглядалися два проекти постанов про проведення парламентських слухань на тему „Становище жінок в Україні: реалії та перспективи”. Доповідач – автор постанови народний депутат Оксана Білозір у своєму емоційному виступі привернула увагу колег до становища жінки в українському суспільстві. За її словами вона зазначила, що питання, яке пропонується розглянути Верховній Раді у червні „не політичне, а питання низького, негативного соціального статусу української жінки в українській державі”.

Голова парламентського Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Геннадій Удовенко від Комітету і як автор другого проекту зазначив, що проведення парламентських слухань з такого питання є актуальним і своєчасним. Він також наголосив, що протягом останніх двох скликань Верховною Радою не було прийнято жодного із внесених гендерних законопроектів, тим самим визнавши провину парламентаріїв перед українською жінкою. Г.Удовенко наголосив на тому, що проведення парламентських слухань дасть можливість проаналізувати стан речей щодо правового забезпечення рівних прав та можливостей чоловіків та жінок, а також внести рекомендації з метою реформування державної політики в даній сфері.

Удовенко поінформував про рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти проект постанови, внесений народним депутатом О.Білозір.

Народні депутати підтримали рекомендації, проголосувавши за проведення парламентських слухань на тему „Становище жінок в Україні: реалії та перспективи” 9 червня 2004 року.

Далі, після зняття з розгляду ще одного проекту постанови про заходи щодо проведення парламентських слухань з порядком денним „Про збереження та цільове використання об’єктів соціально-культурного призначення в процесі зміни форми власності господарюючих суб’єктів, що їх утримують” для проведення додаткових консультацій, на розгляд було внесено проект постанови про розгляд у другому читанні проекту закону про вибори народних депутатів.

У сесійній залі розгорілася дискусія навколо терміну внесення народними депутатами пропозицій до законопроекту. Пропонувалося встановити його до 7 квітня, тобто дати можливість народним депутатам 14 днів для подання своїх зауважень і пропозицій; зверталася увага на поспішність, з якою законопроект розглядається; на порушення регламенту, процедури розгляду.

Головуючий оголосив про те, що народний депутат України Юрій Кармазін вніс проект постанови про неприйнятність проекту постанови про розгляд у другому читанні законопроекту про вибори народних депутатів. Він обґрунтував внесення проекту постанови недопущенням обмеження прав народних депутатів виступати із законодавчою ініціативою, брати участь у дебатах, ставити запитання доповідачам тощо.

Відбулося обговорення цієї постанови. Воно проходило у атмосфері взаємних звинувачень політичних сил. Для того, щоб вгамувати пристрасті головуючий запропонував народним депутатам визначитись щодо проекту постанови про неприйнятність і перейти до розгляду законопроекту про вибори народних депутатів України у другому читанні в разі неприйняття постанови народного депутата Ю.Кармазіна. У результаті постанова про неприйнятність проекту постанови про розгляд у другому читанні законопроекту набрала 134 голоси і була відхилена. Її підтримали народні депутати двох фракцій – „Наша Україна” і БЮТ.

За постанову про розгляд законопроекту про вибори народних депутатів України у другому читанні проголосувало 266 народних депутатів.

Співголова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради по опрацюванню проектів законів України про внесення змін до Конституції України Олександр Мороз запропонував розглядати законопроект по кожній поправці окремо, обговорюючи кожну пропозицію, якщо її автор наполягатиме на її обговоренні.

Далі почався розгляд законопроекту, до якого народні депутати внесли 925 поправок. У ході обговорення народний депутат Сергій Матвієнков вніс проект постанови про неприйнятність законопроекту про вибори народних депутатів України, яку було відхилено.

Розгляд поправок до законопроекту було продовжено. Було підтримано відхилену 40-у поправку народного депутата Р.Зварича про внесення зміни у пункт 5 частини 4 ст.3 щодо того, що „рівність прав і можливостей кандидатів брати участь у виборчому процесі забезпечується цим та іншими законами України”.

Після розгляду ще кількох поправок доповідач – народний депутат Олександр Мороз запропонував, зважаючи на особливу важливість питання, що розглядається, не переривати пленарного засідання до повного розгляду законопроекту. Пропозиція була підтримана 243-ма голосами.

До кінця засідання народні депутати розглянули 112 поправок, прийнявши одну з них.

На цьому ранкове засідання завершилося.

На вечірньому засіданні Верховна Рада продовжила розгляд поправок до законопроекту про вибори народних депутатів України.

Після розгляду 420 поправок із 925, що містяться у порівняльній таблиці, у пленарному засіданні було оголошено перерву. Згодом оголошувалось ще кілька перерв у засіданні.

Після перерви народні депутати продовжили розгляд поправок до законопроекту.

Загалом народні депутати прийняли 6 поправок до тексту. Зокрема, враховано поправку народного депутата Бориса Безпалого, згідно з якою „до складу територіальної виборчої комісії обов’язково включається за наявності відповідного подання до складу територіальної виборчої комісії особа від партії (блоку) – суб’єкта виборчого процесу”.

Народні депутати у ході голосування виключили з тексту законопроекту поправку щодо участі офіційних спостерігачів від громадських організацій. Після цього у сесійній залі спалахнули пристрасті. Дебати розгорілися навколо вимоги народного депутата Романа Зварила включити до законопроекту норму щодо призначення складу Верховної Ради Президентом. Відбулася полеміка, у якій взяли участь головуючий, доповідач і народні депутати. Закінчилося з’ясування позицій пропозицією доповідача Олександра Мороза про повернення норми про присутність спостерігачів від громадських організацій під час голосування за закон про вибори в цілому.

Після цього народні депутати продовжили розгляд поправок. Було прийнято поправку народного депутата Миколи Рудьковського, згідно з якою „право на участь у розподілі депутатських мандатів набувають кандидати у депутати, включені до виборчих списків партій (блоків), що отримали три і більше відсотків голосів виборців, які взяли участь у голосуванні у загальнодержавному виборчому окрузі”.

Верховна Рада також врахувала ще кілька поправок, які мають покращити текст законопроекту. Зокрема, врахована поправка народного депутата Олександра Задорожнього, згідно з якою „кількість голосів виборців, необхідних для отримання одного депутатського мандата, обчислюється шляхом ділення сумарної кількості голосів виборців, поданих за кандидатів у депутати, включених до виборчих списків партій (блоків), що отримали три і більше відсотків голосів виборців, на число депутатських мандатів”. Ця поправка кореспондується з попередньою.

Прийнята також поправка народного депутата Юрія Ключковського такого змісту „До складу дільничної виборчої комісії, звичайної виборчої дільниці, особливої виборчої дільниці, утвореної у стаціонарних лікувальних закладах, установах кримінально-виконавчої системи, а також закордонної виборчої дільниці, утвореної відповідно до частини восьмої статті 19 цього Закону, обов’язково включається (за наявності відповідних подань) не більше двох осіб від партій (блоку) – суб’єкта виборчого процесу”.

Розгляд поправок до законопроекту закінчився близько 23-ої години 30 хвилин і загалом продовжувався 12 годин.

Після цього відбулося голосування за законопроект в цілому. У підсумку Закон України „Про вибори народних депутатів України” було прийнято 255-ма голосами. У голосуванні не брали участь члени двох фракцій – „Наша Україна” і БЮТ.

На цьому вечірнє засідання Верховної Ради України завершилося.

Наступне пленарне засідання п’ятої сесії відбудеться 26 березня 2004 року.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку