У П'ЯТНИЦЮ, 6 ЛЮТОГО, ЗАВЕРШИВСЯ ПЛЕНАРНИЙ ТИЖДЕНЬ ЧЕТВЕРТОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ШОСТОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, відкривши ранкове засідання, поінформував про результати роботи Верховної Ради на пленарних засіданнях 5 лютого.

Головуючий зачитав депутатські запити.

Попередній звіт Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування стану функціонування газотранспортної системи України та забезпечення газом споживачів у 2008-2009 роках представила голова Комісії Інна Богословська. Вона зазначила, що буде наполягати на опублікуванні звіту Комісії в парламентській газеті "Голос України", оскільки Верховна Рада не дає можливості його оприлюднити повністю.

Вона нагадала, що 2 жовтня минулого року було підписано Меморандум між прем'єр-міністрами України і Росії. На виконання цього Меморандуму був підписаний попередній договір між "Газпромом" і "Нафтогазом" про те, що до першого лютого буде підписано контракт про постачання газу в Україну, а також транзитний контракт і будуть погашені заборгованості перед "Газпромом". Цього не було зроблено. Кабінет Міністрів не профінансував "Нафтогаз", порушивши ним же затверджений фінансовий план. Крім того, були зірвані переговори з вини української сторони.

"Фактами доведено, що це була скоординована діяльність зі зриву контракту і провокації газового конфлікту українською стороною. І ми будемо вимагати від Генпрокуратури порушення кримінальних справ", - сказала голова Комісії.

І.Богословська далі зазначила, що Комісія дійшла висновку: Україна не відбирала російський газ. "Ми не підтверджуємо факту крадіжок газу. Дійсно, Україна за 7 днів січня 2009 року вилучила з труби 52 мільйони кубометрів російського газу, але це було повернено найближчим часом. І це було зроблено не для того, щоб вкрасти газ, а щоб забезпечити технологічні умови транспортування", - сказала вона.

І.Богословська навела факти стосовно газової угоди. "Газова угода була підписана на основі документу, який було підписано зі зловживанням владою Прем'єр-міністр України не мала юридичного права одноосібно підписувати директиви щодо газових угод", - зазначила голова Комісії.

За словами І.Богословської, підписані "Нафтогазом" газові угоди заклали підґрунтя для виникнення скандалів щодо газових питань протягом року. "Українська промисловість не має визначеності щодо ціни на газ, також як ми і досі не знаємо, яка буде ціна на газ для підприємств Теплокомуненерго". Голова Комісії поклала провину на тих, хто порушив закон і перевищив свої владні повноваження, самочинно підписав директиви, які виходять за межі закону.

Голова Комісії також зупинилася на умовах газової угоди. "Робляться заяви уряду, що на 2010 рік транзитна ставка не встановлена і що це буде предметом переговорів. Це брехня. Пунктом закону про транзит газу прямо встановлена формула транзиту на наступний рік. І за середньої ціни 228,8 долара за тис. куб. м цей транзит буде складати 2,4 долари за кубометр газу. Це означає, що у 2010 році Україна не матиме і приблизно ринкової ціни на транзит", - сказала І.Богословська.

Голова Комісії назвала це зрадою національних інтересів. "Це прямі збитки, які закладені в цих газових угодах!", - сказала вона.

Завершуючи виступ, І.Богословська сказала, що Комісія "буде працювати доти, поки перші наручники не будуть надягнуті на винні руки".

З особливою думкою виступив заступник голови Тимчасової слідчої комісії Олександр Гудима. Він сказав про те, що голова ТСК представила не звіт Комісії, а виступила із своєю думкою. За його словами, Комісія не ухвалювала тексту звіту, оприлюдненого І.Богословською.

О.Гудима звинуватив Службу безпеки України в лобіюванні інтересів компанії "РосУкрЕнерго". Він продемонстрував лист виконувача обов'язків голови СБУ В.Наливайченка, у якому той просить голову НАК "Нафтогаз України" Олега Дубину забезпечити явку до СБУ відповідальних осіб компаній, які готували документи щодо оформлення розмитнення українського газу, переданого "Газпромом" "Нафтогазу".

В обговоренні попереднього звіту взяли участь представники депутатських фракцій і народні депутати. Промовці зазначали, що вони не почули звіту голови Тимчасової слідчої комісії. Вони зазначали, що у виступі не прозвучало жодного слова щодо стану функціонування газотранспортної системи України та забезпечення газом споживачів, що є ключовим питанням сьогодні. Пропонували посилити змістовну фахову частину звіту.

Звертали увагу на те, що дискусія з такого питання, якби вона відбувалася в іншій країні, відбувалася б не в такій тональності, як в українському парламенті, де одна сторона намагається "поховати" іншу. Цим самим, наголосив, зокрема, представник фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський, народні депутати самі собі шкодять і завдають шкоди національній безпеці.

Пролунали звинувачення у дилетантстві членів Комісії і політизації питання аж до "взаємного знищення".

У виступах наголошувалося на тому, що питання щодо енергозбереження, яке ніколи не ставилося, сьогодні є питанням номер один. На думку народних депутатів, сьогодні має стояти питання диверсифікації не тільки потоків, а й диверсифікації джерел енергії, а також розвитку альтернативної енергетики.

Голова Верховної Ради України В.Литвин, підсумовуючи, наголосив на тому, що надалі потрібно організувати роботу так, щоб тимчасові комісії, які утворюються, звітували повноцінно, а парламент потім прийме рішення щодо оцінки їхньої діяльності, бо Регламент не передбачає попереднього звіту.

За підсумками обговорення Верховна Рада не прийняла проект постанови про попередній звіт Тимчасової слідчої комісії ("за" - 192 голоси).

Народні депутати обговорили проект постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, утвореної для розслідування причин смерті 17-річного підлітка у м. Краматорську Донецької області і настання масових ускладнень після проведення вакцинації проти кору та краснухи серед населення Донецької області, а також для перевірки правомірності застосування вакцини, якою були проведені зазначені щеплення.

Голова Комісії Віктор Корж нагадав, що звіт Комісії вже розглядався у сесійному залі. Він також нагадав, що аналіз результатів клінічних, патолого-анатомічних, лабораторних досліджень і висновки експертів, а це провідні фахівці нашої країни, свідчать, що при організації та проведенню додаткової імунізації населення допущено низку грубих порушень.

Комісія також встановила, що смерть Антона Тищенка та масові ускладнення у стані здоров'я серед населення в Донецькій області безпосередньо пов'язані із проведенням кампанії додаткової імунізації, а її проведення визнано недоцільною, науково не обґрунтованою і такою, що не відповідає чинному законодавству.

Голова Комісії звернув увагу на те, що міністр охорони здоров'я і його заступники на підсумковому засіданні Комісії визнали практично всі порушення, встановлені Комісією.

За таких обставин, на думку голови Комісії, чинний міністр не має морального права знаходитись на посаді. В.Корж також наголосив на тому, якщо була б проведена ця вакцинація в повному обсязі, за відповідною статистикою навіть заводу-виробника, було б втрачено 20 дітей.

В.Корж звернувся до народних депутатів з проханням підтримати висновки Комісії. За його словами, це дозволить суттєво покращити ситуацію з імунопрофілактикою населення, запобігти зловживанням і порушеннями, які є в цій сфері, повернутися до питання перевірки якості лікарських засобів та вакцин і припинити практику закупівель лікарських засобів та вакцин у десятки разів, що призвело в кінцевому рахунку до подорожчання ліків у всій нашій аптечній мережі.

Верховна Рада не підтримала проект постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для розслідування причин смерті 17-річного підлітка у м. Краматорську Донецької області і настання масових ускладнень після проведення вакцинації проти кору та краснухи серед населення Донецької області, а також для перевірки правомірності застосування вакцини, якою були проведені зазначені щеплення ("за" - 205 голосів"). Народні депутати також не підтримали пропозицію про опублікування висновків Тимчасової слідчої комісії в газеті "Голос України" ("за" - 191 голос).

До порядку денного не було включено проект постанови про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Королівства Саудівська Аравія про сприяння та взаємний захист інвестицій ("за" - 222 голоси).

Наприкінці ранкового засідання парламентарії виступили із заявами, повідомленнями, оголошеннями.

На цьому пленарне засідання завершилося.

Наступне пленарне засідання четвертої сесії відбудеться у вівторок, 17 лютого.

Повернутись до публікацій

Версія для друку