У ЧЕТВЕР, 25 ГРУДНЯ, ВІДБУЛИСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ТРЕТЬОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради України Володимир Литвин поінформував про результати роботи парламенту на пленарному засіданні 24 грудня. Розглянуто 17 питань порядку денного. За результатами розгляду прийнято два закони, шість законопроектів прийнято за основу, направлено на повторне перше читання один законопроект, два законопроекти відхилено, не включено до порядку денного п'ять законопроектів.

Головуючий поінформував про те, що 24 грудня 2008 року Центральна виборча комісія зареєструвала народного депутата України, обраного 30 вересня 2007 року у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі Бобильова Олександра Фадейовича, включеного до виборчого списку блоку "Наша Україна-Народна Самооборона".

Новообраний народний депутат склав присягу перед Верховною Радою. Головуючий повідомив про входження народного депутата Бобильова О.Ф. до складу депутатської фракції "Наша Україна-Народна самооборона".

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих в результаті трагедії, що сталася 24 грудня 2008 року у місті Євпаторії.

Про рішення Комітету з питань податкової та митної політики щодо законопроекту про внесення змін до деяких законів України з питань акцизного збору доповів голова Комітету Сергій Терьохін. Комітет рекомендує парламенту прийняти у другому читанні і в цілому законопроект, який поповнить Державний бюджет наступного року 9,4 млрд. грн.

С.Терьохін також поінформував про кілька інших рішень, ухвалених Комітетом стосовно цього законопроекту: ставка акцизу на кузови автомобілів зменшується з 300 євро до 1 тис. грн., не піднімаються ставки акцизного збору на дизельне пальне, знімається питання про можливість демонополізації виробництва спирту.

Народні депутати розглянули поправки і ухвалили законопроект у другому читанні і в цілому ("за" - 236 голосів).

За наслідками обговорення в другому читанні і в цілому переважною кількістю голосів - 410 - був прийнятий законопроект про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва.

Розгляд законопроект про внесення змін до Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо ставок рентної плати за природний газ) було відкладено до з'ясування всіх висловлених парламентаріями зауважень щодо відповідності його змісту назві. Головуючий запропонував керівникам фракцій зібратись на Погоджувальну раду в перерві засідання і обговорити можливості розгляду цього законопроекту.

Народні депутати розглянули законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за правопорушення на ринку цінних паперів. Доповідач - голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Мойсик, - назвав проект надзвичайно актуальним, оскільки він має поставити серйозні перепони "махінаторам з акціями, реєстрами акціонерів та іншими атрибутами рейдерських захоплень". Під час доопрацювання всі поправки були враховані і законопроект був прийнятий у другому читанні і в цілому ("за" - 264 голоси).

Далі парламентарії розглянули поправки до законопроекту про заходи з соціального захисту населення від наслідків світової фінансової кризи. Не підтримавши жодної з поправок парламентарії прийняли законопроект у другому читанні і в цілому ("за - 230 голосів).

Після перерви у ранковому засіданні народні депутати розглянули і ухвалили рішення стосовно низки проектів постанов про призначення позачергових місцевих виборів.

Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення.

Після цього народні депутати розглянули і прийняли Постанову про календарний план проведення четвертої сесії.

За результатами розгляду був відхилений законопроект про внесення змін до Закону "Про спеціальний режим інноваційної діяльності технологічних парків" (щодо уточнення строків та умов виконання проектів) ("за" - 203 голоси).

Народні депутати не підтримали пропозицію головуючого щодо продовження вечірнього засідання до завершення розгляду законопроекту про Державний бюджет України на 2009 рік і всіх проектів законів, які передбачають наповнення доходної частини Державного бюджету.

Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому законопроекти про внесення змін: до деяких законів України щодо уточнення завдань Міністерства оборони і Генерального штабу Збройних Сил України; до Закону "Про Червону книгу України" (щодо покращення охорони рідкісних видів тварин та рослин); до Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо строків повноважень місцевих рад та їх голів); до Кримінального-процесуального кодексу України щодо порядку вилучення документів; до статті 18 Кодексу адміністративного судочинства України (щодо предметної підсудності адміністративних справ місцевим загальним судам як адміністративним судам); до Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" щодо приведення у відповідність до Закону "Про нотаріат".

На третє читання був направлений проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні".

За результатами розгляду відхилено законопроект про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України (щодо процесуального правонаступництва).

Наприкінці ранкового засідання головуючий повідомив про засідання Погоджувальної ради, на якому керівники фракцій висловили ставлення до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо ставок рентної плати за природний газ), що викликав дискусію в сесійному залі. За словами В.Литвина, більшість керівників фракцій погодилися з тим, щоб розглядати цей законопроект в частині рентних платежів, а все інше відтермінувати.

Доповідав народний депутат Іван Кириленко. Він нагадав, що в цьому законопроекті з'ясовувалася проблема дефіциту бюджету Пенсійного Фонду. За його словами, передбачалося врегулювати питання через запровадженням ренти на природний газ і врегулювання виплати пенсій на один рік окремим категорія громадян, які мають набагато вищу пенсію, ніж 13 мільйонів рядових пенсіонерів. Тобто, обмежити розмір великих пенсій 6 тис. грн. Однак, ця пропозиція не була підтримана.

І.Кириленко зазначив, що фракція БЮТ, розуміючи, що це питання політичне, пропонує із законопроекту вилучити за наполяганням трьох фракцій все, що стосується пенсійного законодавства. Таким чином, у проекті залишилися дві складові з трьох - плата за патент, оскільки Пенсійний фонд все рівно треба наповнювати, щоб врегулювати ситуацію, і плата рентна.

З урахуванням рішень щодо деяких поправок законопроект був прийнятий у другому читанні і в цілому 235-ма голосами.

На цьому ранкове пленарне засідання завершилося.

На початку вечірнього засідання Голова Верховної Ради В.Литвин повідомив, що зараз народні депутати мали розглядати законопроект про Державний бюджет України на 2009 рік. Комітет з питань бюджету ухвалив Висновки і рекомендації до законопроекту. Коли вони будуть готові, парламент приступить до розгляду законопроекту. У зв'язку з цим головуючий оголосив до розгляду наступне питання порядку денного - проект постанови про погодження місця розташування об'єктів.

За наслідками розгляду проект постанови був відхилений.

Народні депутати розглянули два проекти постанови про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2009 році. Під час обговорення народні депутати звернули увагу на деякі відмінності проектів, які полягали у тому, що окремі пам'ятні дати були відсутні в одному проекті і навпаки, вони були включені до іншого проекту. Як зазначив голова Комітету з питань культури і духовності, члени Комітету намагалися відійти від ідеологічного спрямування і рекомендувати прийняти таку постанову, яка врахувала б всі пропозиції.

За результатами голосування була прийнята постанова, підготовлена членами парламентського Комітету з питань культури і духовності.

Верховна Рада ухвалила Постанову про відзначення 125-річчя від часу заснування Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".

Проект закону про внесення змін до Закону "Про державну підтримку сільського господарства України" (щодо цінового регулювання, страхування ризиків, відновлення тваринництва і реалізації соціальних програм на селі) доповів народний депутат Василь Шпак. Він зазначив, що розроблений групою парламентаріїв проект передбачає удосконалення механізмів державної підтримки агропромислового комплексу, в тому числі аграрних інтервенцій, надання державних бюджетних позик тощо.

Зокрема, законопроектом передбачається значне розширення переліку об'єктів державного цінового регулювання. Так, до об'єктів державного цінового регулювання пропонується віднести такі види сільськогосподарської продукції та продовольства як пшениця тверда, пшениця м'яка, зерно суміші пшениці та жита (меслин), кукурудза, ячмінь, жито озиме, жито ярове, горох, гречка, просо, овес, соя, насіння соняшнику, насіння ріпаку, насіння льону, шишки хмелю, цукор-пісок (буряковий), борошно пшеничне, борошно житнє, м'ясо, субпродукти забійних тварин та птиці, молоко сухе, масло вершкове, олія соняшникова.

Законопроект був прийнятий за основу переважною кількістю голосів - 411.

На повторне перше читання було направлено законопроект про загальні засади розвитку державно-приватного партнерства в Україні.

Проект закону про Державний бюджет України на 2009 рік доповів голова Комітету з питань бюджету Микола Деркач. Він повідомив про основні показники, які пропонує уряд затвердити на наступний рік: доходи у сумі 237,5 млрд. грн., видатки та кредитування - 268,5 млрд. грн., дефіцит - 31 млрд. грн.

М.Деркач доповів про пропозиції Комітету з питань бюджету до законопроекту і наголосив на необхідності прийняття Державного бюджету на наступний рік до кінця цього року.

Голова Бюджетного комітету відзначив, що всі депутатські фракції підготували свої пропозиції. Комітет знайшов порозуміння з урядом щодо окремих норм проекту і рекомендує парламенту прийняти законопроект за основу і в цілому.

М.Деркач зазначив, що в проекті закладено багато ризиків, які вплинуть на виконання Державного бюджету.

У виступах відзначалося, що проект Державного бюджету є складним і навіть кризовим, не спланованим на реальних макропоказниках, що в ньому закладена інфляція 9,5%, а міжнародні організації закладають не менше 17 %. Зокрема, народний депутат Микола Азаров зазначив, що "цей бюджет не може бути антикризовим, не зможе стабілізувати ситуацію, а лише посилить кризові явища в економіці".

Інші промовці також відзначали, що важко розглядати цей законопроект як реальний документ, звертали увагу на те, що статті видатків не підтверджені реальними доходами, називали бюджет нечесним, закликали прибрати соціальний популізм і прийняти реальний виважений закон.

Деякі промовці у відповідь представникам уряду на слова, що в разі неприйняття закону не будуть захищені соціальні видатки, запевняли, що, навпаки, всі соціальні видатки будуть профінансовані. Пропонувалося доопрацювати законопроект і прийняти в січні.

За підсумками голосування законопроект, набравши 219 голосів, був відхилений.

На цьому вечірнє засідання завершилося.

Повернутись до публікацій

Версія для друку