У ЧЕТВЕР, 22 КВІТНЯ, ПРОДОВЖУВАЛИСЬ ПЛЕНАРНI ЗАСIДАННЯ П’ЯТОЇ СЕСIЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ.

На початку ранкового засідання заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк оголосив про сформування депутатської групи „Центр” у Верховній Раді. До її складу увійшли 16 народних депутатів. Її метою є створення умов для реалізації передвиборних програм депутатів, проведення системних змін у роботі парламенту, її демократизації, відновлення суспільної довіри до Верховної Ради як представницького органу українського народу, впровадження у діяльності парламенту принципів законності та демократичності, вільного обговорювання питань політичного та економічного життя держави шляхом пошуку суспільного компромісу.

Головуючий також оголосив про вихід народного депутата В.Бойка з депутатської групи „Народний вибір”.

Далі народні депутати, виступаючи з процедури, привернули увагу до питань перебування українського миротворчого контингенту в Іраку та подій у Мукачевому, вимагаючи розглянути їх на засіданні. Чотири фракції: БЮТ, „Наша Україна”, СПУ і КПУ попросили оголосити півгодинну перерву.

Перед перервою народні депутати заслухали Голову Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Валентина Матвєєва, який представив проект Постанови про внесення змін до календарного плану проведення п’ятої сесії Верховної Ради України. Проектом запропоновано у травні 2004 року у період з п’ятого по сьоме травня замість роботи у пленарному режимі працювати у комітетах, фракціях і групах. Тиждень з 11-го по 14-те травня використати для роботи у пленарному режимі, додаючи тим самим один день для роботи у пленарному режимі.

Відповідні зміни до календарного плану запропоновано внести також щодо роботи наприкінці червня і на початку липня. Вони пов’язані з реконструкцією сесійної зали, яку планується провести влітку протягом двох місяців. Тому наступними пунктами проекту постанови запропоновано перенести завершення роботи парламенту у пленарному режимі на один тиждень і завершити її 2 липня, а останній тиждень роботи п’ятої сесії народним депутатам запропоновано попрацювати у виборчих округах. Це зроблено з метою провести реконструкцію сесійної дали у відведені строки. Постанову підтримали 381 народний депутат.

Після цього у засіданні було оголошено тридцятихвилинну перерву. Про позиції фракцій, які брали перерву, поінформували від фракцій СПУ і КПУ народний депутат Олександр Баранівський, від фракцій „Наша Україна” і БЮТ народний депутат Віктор Ющенко.

Народний депутат Олександр Баранівський поінформував про похорони на Житомирщині українського солдата Руслана Андрущука, який загинув в Іраку. Дві фракції СПУ і КПУ висунули вимогу про негайне виведення українського миротворчого контингенту з Іраку.

Народний депутат Віктор Ющенко привернув увагу колег до подій, пов’язаних з виборами міського голови у Мукачевому і закликав їх підтримати постанови щодо цих подій, внесені фракціями „Наша Україна” і БЮТ.

Обидва питання кілька разів ставилися на голосування для включення до порядку денного засідання. У підсумку до порядку денного було внесено питання про проекти постанов щодо ситуації, що склалася у зв’язку з подіями, які мали місце під час виборів міського голови міста Мукачевого. Однак, депутати наполягали на переголосуванні постанови про відкликання українського миротворчого контингенту з Іраку.

У засіданні на прохання двох фракцій: СДПУ(о) і „Трудова Україна” було оголошено півгодинну перерву.

Після перерви присягу судді Конституційного Суду перед Верховною Радою склала Сюзанна Станік.

Далі слово було надано народному депутатові Андрію Шкілю, автору двох проектів постанов щодо процедури голосування з приводу подій у Мукачевому (автор запропонував голосувати таємно) і щодо висловлення недовіри міністру внутрішніх справ та голові Служби безпеки.

Ще один проект постанови представив народний депутат Степан Гавриш. Документом пропонувалося доручити Генеральній прокуратурі України, Міністерству внутрішніх справ, Службі безпеки України в межах відповідної компетенції забезпечити організацію вивчення і встановлення обставин, що мали місце під час виборів міського голови міста Мукачевого, і доповісти про це Верховній Раді.

Згідно з досягнутими домовленостями на Погоджувальній раді з інформацією про події у Мукачевому виступив голова спеціальної слідчої комісії Верховної Ради народний депутат Юрій Оробець. Назвавши імена винних у тому, що відбулося, Ю.Оробець попросив вважати його виступ офіційним запитом на ім’я Генерального прокурора України.

Проект постанови про процедуру голосування за проект постанови про інформацію щодо подій, які мали місце на виборах міського голови міста Мукачево Закарпатської області народні депутати підтримали 228-ма голосами. Однак, самій постанові для прийняття не вистачило лише двох голосів – 224 „за”. Постанова народного депутата С.Гавриша набрала 250 голосів і була прийнята.

Відповідно до заяви двох фракцій „Народовладдя” та Аграрної партії України у засіданні було оголошено чергову півгодинну перерву. Від ініціаторів, які брали перерву, виступив народний депутат Нестор Шуфрич. Він наголосив, що з обговорюваного питання всупереч Регламенту було прийнято рішення, постанова вступає в силу з дня її оголошення і закликав колег працювати далі, а не блокувати роботу парламенту.

У ході обговорення лунали думки ще раз повернутися до цих питань. А також продовжити роботу, розглядаючи питання порядку денного.

Підсумовуючи, головуючий запропоновував ще раз заслухати керівників правоохоронних структур про виконання доручень, даних їм Президентом України та Верховною Радою орієнтовно 11-12 травня.

На цьому ранкове пленарне засідання завершилося.

Вечірнє засідання парламенту розпочалося з вимог народних депутатів провести ще одне переголосування щодо постанови стосовно подій у Мукачевому. Представники фракції „Наша Україна” заблокували трибуну, наполягаючи на тому, що постанова, прийнята наприкінці ранкового засідання, внесена представниками парламентської більшості, була проголосована лише у першому читанні. Вони вимагали поставити постанову на голосування для прийняття її у другому читанні з внесенням до неї доповнення “рекомендувати Президентові України звільнити з посади Голову Адміністрації Президента України Віктора Медведчука”.

Після короткого обговорення головуючий поставив на голосування пропозицію про розгляд питання при призначення та звільнення суддів. Пропозиція не була підтримана. За неї проголосували 219 народних депутатів.

Представники опозиційних фракцій продовжили блокування трибуни. У зв’язку з неможливістю далі працювати головуючий оголосив 30-хвилинну перерву. Після перерви засідання не відновилося. Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк ще раз запропонував народним депутатам продовжити роботу.

Головуючий також повідомив, що на засіданні Погоджувальної ради керівників фракцій під час перерви представники фракцій „Наша Україна” і БЮТ наполягали на тому, щоб взавтра на пленарному засіданні знову заслухати звіт керівників силових структур про ситуацію, пов’язану з виборами міського голови Мукачевого. А.Мартинюк зазначив, що цю пропозицію не підтримали інші фракції, оскільки керівники МВС і СБУ напередодні були заслухані у Верховній Раді і їм нічого сказати нового. А.Мартинюк також повідомив про те, що Генеральний прокурор України направив до Мукачевого слідчого з особливо важливих справ.

Заступник Голови Верховної Ради України запропоновував заслухати їхню інформацію 11 травня згідно з прийнятою постановою Верховної Ради України.

Однак, представники опозиційних фракцій продовжили блокувати трибуну.

У зв’язку з цим головуючий достроково оголосив про закриття вечірнього пленарного засідання.

Наступне засідання Верховної Ради відбудеться 23 квітня.

Повернутись до публікацій

Версія для друку