У П'ЯТНИЦЮ, 12 ГРУДНЯ, ЗАВЕРШИВСЯ ЧЕРГОВИЙ ПЛЕНАРНИЙ ТИЖДЕНЬ ЧЕТВЕРТОЇ СЕСIЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ.

Ранком, відкривши засідання, Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН поінформував народних депутатів про зміни в персональному складі парламентських фракцій i груп, зокрема про входження народного депутата Кирила Поліщука до складу фракції "Регіони України".

Відбулось оприлюднення депутатських запитів, виступи народних депутатів із заявами, повідомленнями, запитами та інформаціями.

По доповіді народного депутата України Григорія Дашутіна - одного з авторів законопроекту та співдоповіді Юрія Оробця від Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки розглядався законопроект про особливості бюджетної підтримки реалізації заходів енергозбереження у бюджетних установах, казенних підприємствах, підприємствах комунальної власності.

Доповідач пояснив необхідність прийняття такого закону високою енергоємністю валового внутрішнього продукту, що значно обмежує конкурентоспроможність національного виробництва та добробут населення, негативно впливає на економіку держави, особливо зумовлює її зовнішні енергетичні залежності.

Законопроект, за словами доповідача, удосконалює чинність законодавства щодо енергозбереження в частині стимулювання запровадження на зазначених підприємствах сучасних енергозберігаючих технологій, а також зацікавленість у раціональному та ощадливому використанні паливно-енергетичних ресурсів, що в кінцевому підсумку дозволить суттєво зменшити бюджетні видатки на забезпечення цих установ енергетичними ресурсами.

Здійснення державної підтримки впровадження заходів з енергозбереження на цих підприємствах буде реальним кроком у зміцненні енергетичної незалежності України, зазначив Г.Дашутін.

Співдоповідач Юрій Оробець підкреслив, що цей законопроект дозволяє зрушити з мертвої точки проблеми енергозбереження в державних установах. Комітет розглянув його і рекомендував Верховній Раді прийняти у першому читанні за основу.

В обговоренні законопроекту взяли участь народні депутати Б.Костинюк, О.Гінзбург, С.Ніколаєнко, В.Пузаков, Ю.Кармазин, М.Павловський. Наголошуючи на актуальності і необхідності прийняття такого закону, вони ставили питання про його вартість, пропонували при цьому опиратися на використання вітчизняних енергозберігаючих технологій, що значно здешевить його впровадження, звертали увагу на інші аспекти бюджетної підтримки реалізації заходів з енергозбереження у бюджетних установах, вказували на відсутність фінансово-економічного обґрунтування законопроекту.

Законопроект про житлові, комунальні та господарські послуги представляв Голова парламентського Комітету з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв'язку Валерій Пустовойтенко. Він зазначив, що це один із низки, підготовлених Комітетом законопроектів, спрямованих на створення законодавчої бази для розвитку житлово-комунального господарства і його стабільної роботи та покращання надання послуг громадянам. Проектом врегульовуються відносини, що виникають у зв'язку з наданням та споживанням житлово-комунальних послуг між виробниками, виконавцем та споживачами послуг, визначаються основні права та обов'язки всіх суб'єктів правовідносин, а також встановлюються основні засади ціноутворення житлово-комунальної послуги з урахуванням особливої соціальної значимості цих послуг для суспільних відносин.

В.Пустовойтенко підкреслив, що Комітетом було організоване всебічне обговорення законопроекту на виїзних засіданнях і нарадах з працівниками житлово-комунального господарства, виборцями. Всі висловлені зауваження та пропозиції враховані під час підготовки проекту.

Доповідач коротко охарактеризував основні розділи проекту, зазначивши, що його прийняття дозволить запровадити цивілізовані, договірні відносини між споживачем і виконавцем послуг, визначити межі відповідальності сторін договору, встановити прозорі процедури, затвердження цін і тарифів, підвищити рівень оплати наданих послуг.

В обговоренні законопроекту взяли участь народні депутати В.Гаврилюк, Б.Костинюк, В.Калінчук, В.Пузаков, Ю.Кармазін, І.Шурма, І.Мигович, М.Сокирко, М.Круць, А.Оржаховський.

За скороченою процедурою народні депутати розглянули законопроекти: про внесення змін до Закону України "Про нафту і газ" (щодо термінів дії спеціальних дозволів); низку проектів про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" (щодо виготовлення документів про вищу освіту за рахунок державного бюджету для осіб, що навчались за кошти місцевих та державного бюджетів; регламентації умови здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста та магістра; усунення прогалин щодо строків оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади керівника вищого навчального закладу; встановлення вікового обмеження до кандидата на посаду керівника вищого навчального закладу тощо).

Доповідав законопроекти міністр освіти та науки Василь Кремінь, співдоповідали народні депутати - автори законопроектів Лесь Танюк, Юрій Артеменко, Євген Гірник, Микола Поліщук, Леонід Сватков, Олександр Єдін. У ході доповіді і співдоповідей були коротко охарактеризовані всі проекти, спрямовані на вдосконалення законодавства про вищу освіту в Україні. Голова парламентського Комітету з питань науки і освіти Станіслав Ніколаєнко поінформував про результати розгляду проектів членами Комітету.

У ході дискусії були висловлені зауваження та пропозиції щодо покращання законопроектів під час їх доопрацювання.

Законопроекти про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення законодавства у галузі насінництва, рослинництва та з охорони прав на сорти рослин та про внесення змін до ст.11 Закону України "Про рибу і інші водні ресурси та харчову продукцію із них" (щодо контролю за якістю та безпекою при експорті) доповідав міністр аграрної політики України Сергій Рижук.

Перший з них спрямований на забезпечення зростання врожайності сільгоспкультур та стабілізації виробництва продуктів харчування шляхом створення нормативно-правових умов розвитку національної селекції рослин як визначного фактору продовольчої безпеки держави.

Другий законопроект, за словами доповідача, передбачає що державний контроль і нагляд за якістю і безпекою продуктів лову та харчової продукції з них здійснюється спеціально уповноваженими органами виконавчої влади в галузі охорони здоров'я, захисту прав споживачів, стандартизації, метрології, сертифікації, ветеринарної медицини і карантину рослин. До розробки цього проекту змусили негативні тенденції щодо експорту продукції українського походження, а також відсутність необхідного міжнародного дозволу на її реалізацію, в тому числі до країн ЄС. Кабінет Міністрів прийняв постанову, якою визначено єдиним органом, який здійснює контроль за якістю і безпекою рибної продукції, що експортується, Державний департамент ветеринарної медицини. Постала необхідність у визначенні такого єдиного органу законом.

Відбулося зацікавлене обговорення законопроектів. під час якого народні депутати висловили свої думки та пропозиції. На цьому розгляд законопроектів було завершено. Рішення щодо розглянутих і обговорених у п'ятницю законопроектів будуть прийняті Верховною Радою у дні голосувань.

Наприкінці ранкового засідання відбулися виступи народних депутатів за розділом порядку денного - "Різне". На цьому пленарне засідання завершилось.

ЧЕРГОВЕ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ВІДБУДЕТЬСЯ 23 ГРУДНЯ. НАСТУПНОГО ТИЖНЯ НАРОДНІ ДЕПУТАТИ ПРАЦЮВАТИМУТЬ У КОМІТЕТАХ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку