У ЧЕТВЕР, 11 ГРУДНЯ, ПРОДОВЖУВАЛИСЬ ПЛЕНАРНI ЗАСIДАННЯ ЧЕТВЕРТОЇ СЕСIЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ. НАРОДНI ДЕПУТАТИ ЗГІДНО З РЕГЛАМЕНТОМ УХВАЛЮВАЛИ РIШЕННЯ З ОБГОВОРЕНИХ ПИТАНЬ.

На початку ранкового засіданні народні депутати розглянули заяву народного депутата Геннадія Васильєва про дострокове припинення депутатських повноважень у зв'язку з особистою заявою. Верховна Рада підтримала заяву.

Головуючий поінформував народних депутатів про присутність у сесійній залі делегації парламенту Македонії, яку вони привітали оплесками.

Далі Верховна Рада розглядала питання про Голову Рахункової палати України. З доповіддю виступив Голова Рахункової палати України Валентин Симоненко. Він відзвітував про роботу очолюваного ним органу протягом семи років, з часу створення Палати. Рахункова палата України була створена Верховною Радою України для здійснення контролю за використанням коштів Державного бюджету України від імені Верховної Ради. У державі став функціонувати конституційний, незалежний, публічний орган фінансово-економічного контролю. Основними принципам діяльності стали законність, об'єктивність, плановість і гласність. З самого початку своєї діяльності, - зазначив В.Симоненко, - Рахункова палата почала здійснювати резонансні результативні перевірки щодо вексельного обігу, взаємозаліків, Укрспецфіну, Укрспецюзу та інших. Оприлюднення результатів цих перевірок, за словами доповідача, призвели до початку обмеження правового поля Рахункової палати. Однак, не зважаючи на це в основу діяльності Рахункової палати з перших років існування закладались принципи системного комплексного вивчення стану: ефективного, законного і цільового використання бюджетних коштів.

В.Симоненко констатував, що через сім років Рахункова палата провела 2379 контрольних, аналітичних і експертних заходів, у ході яких виявлено незаконного, нецільового, а також неефективного використання коштів Державного бюджету і загальнодержавних небюджетних фондів на суму понад 24,6 млрд. грн. За підсумками контрольних заходів було направлено понад 3600 звітів, випущено 102 інформаційних бюлетенів. За результатами аналізу та експертизи Державного бюджету тільки на 2003 рік Рахункова палата внесла пропозиції щодо збільшення доходної частини бюджету на 6 млрд. 820 млн. грн., які всі були реалізовані. На 2004 рік Рахункова палата запропонувала збільшити доходи Державного бюджету на 10,6 млрд. грн.

В.Симоненко зупинився на завданнях, які стоять перед Рахунковою палатою. До них він відніс удосконалення і розширення законодавчої бази, в першу чергу внесення змін до ст.98 Конституції України, що дозволить забезпечити контроль за доходами і видатками Державного бюджету, створити систему контролю за кредитними фінансовими ресурсами держави, встановити контроль за використанням державного майна, природних ресурсів. На цій основі доповідач запропонував прийняти новий закон про Рахункову палату.

Співдоповідав Голова Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Сергій Буряк. Він повідомив, що Комітет розглянув кандидатуру Симоненка Валентина Костянтиновича для призначення його на посаду Голови Рахункової палати на другий термін і рекомендував Верховній Раді підтримати рішення Комітету.

Голова Лічильної комісії Валерій Мішура повідомив народних депутатів про початок голосування по кандидатурі на посаду голови Рахункової палати о 12-й годині.

Після цього народні депутати продовжили розгляд питань порядку денного. Головуючий оголосив про включення до порядку денного кількох проектів постанов про створення тимчасових слідчих комісій Верховної Ради. Спочатку народні депутати розглянули перший з них - про створення Тимчасової слідчої комісії з питань встановлення фактів закордонного втручання у фінансування виборчих кампаній в Україні через недержавні організації, що існують на гранти іноземних держав. Від групи авторів проекту виступив народний депутат Петро Симоненко, який обґрунтував створення такої комісії необхідністю запобігти закордонному втручанню у фінансування виборчих кампаній, оскільки масштаби такого фінансування, на думку авторів, "адекватні прямому втручанню у внутрішні справи України". У зв'язку з цим автори запропонували створити комісію для проведення комплексного суспільного аудиту діяльності тих недержавних громадських фондів, установ і організацій, які фінансуються з-за кордону. Після цього у сесійній залі відбулася дискусія щодо доцільності створення такої комісії, пропонувалися зміни до тексту проекту, зміни до складу комісії. Постанова була прийнята 289-ма голосами.

Наступним розглядався проект постанови про створення Тимчасової комісії з перевірки додержання вимог законодавства України щодо процедури закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти, здійснення експортних операцій з природним газом, проведення розрахунків за газ із Туркменистаном, а також дотримання законодавства про працю при прийнятті на роботу та звільненні керівників Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" та підприємствах, які входять до її складу. Однак, питання не було включено для розгляду.

Не підтримали народні депутати для включення до порядку денного проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії з питань перевірки ефективності діяльності органів державного управління щодо вирішення комплексу питань, пов'язаних з виводом Чорнобильської АЕС із експлуатації, впровадження плану здійснення заходів на об'єкті "Укриття" та в зоні відчуження в питаннях поводження з радіоактивними відходами.

За процедурою другого читання Верховна Рада розглянула і прийняла закони: про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо узгодження норм земельного законодавства; про оцінку земель; про внесення змін до Закону України "Про інформаційні агентства" (щодо заснування); про охорону археологічної спадщини; про внесення змін до Закону України "Про лізинг" (нова редакція); про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні; про внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною".

Верховна Рада відхилила два законопроекти про забезпечення виконання зобов'язань рухомим майном та про внесення змін до деяких законодавчих актів України; законопроект про внесення змін до ст. 6 Закону України "Про правовий режим майна у Збройних Силах України (щодо відчуження військового майна). Перенесені для прийняття рішення на наступні пленарні засідання законопроекти: про внутрішні води, територіальне море та прилеглу зону України (друге читання); про право комунальної власності та управління об'єктами права комунальної власності (друге читання).

Голова Лічильної комісії Верховної Ради Валерій Мішура оголосив результати голосування про призначення на посаду Голови Рахункової палати по кандидатурі Симоненка Валентина Костянтиновича, якого народні депутати підтримали 382-ма голосами з 389, які взяли участь у голосуванні.
Верховна Рада привітала Симоненка В.К. з призначенням на посаду Голови Рахункової палати.

Після цього народні депутати розглянули та прийняли постанову про затвердження положень про проведення парламентських слухань. Потреба у прийнятті такої постанови виникла у зв'язку з відсутністю в Регламенті Верховної Ради положення щодо проведення парламентських слухань. До цього часу Верховна Рада проводить їх на свій розсуд. Прийнявши постанову, народні депутати врегулювали це питання з доповненням народного депутата В.Пєхоти щодо того, що за результатами парламентських слухань приймаються рекомендації.

До порядку денного було включено проект закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (щодо кредиторської заборгованості за комунальні послуги навчальних закладів). Народні депутати підтримали закон.

Наприкінці ранкового засідання Верховна Рада прийняла за основу у першому читанні проект Трудового кодексу України, внесений Кабінетом Міністрів. Для прийняття рішення було внесено три законопроекти. Ще два проекти підготовлені відповідно народним депутатом В.Коновалюком та групою народних депутатів. Автори цих законопроектів також підтримали законопроект, внесений урядом, з тим, що всі їхні позитивні пропозиції будуть враховані при доопрацюванні до другого читання.
На цьому ранкове пленарне засідання завершилося.

ВЕЧІРНЄ ЗАСІДАННЯ У ЧЕТВЕР, 11 ГРУДНЯ, ВІДПОВІДНО ДО РЕГЛАМЕНТНИХ ВИМОГ, ПОЧАЛОСЯ З РОЗГЛЯДУ ПИТАНЬ ПРО ОБРАННЯ ТА ЗВІЛЬНЕННЯ СУДДІВ.

По доповіді Голови парламентського Комітету з питань правової політики Василя Онопенка було обговорено проект Постанови, внесений Комітетом після розгляду подання Голови Верховного Суду України про обрання безстроково на посади суддів Апеляційного суду України, апеляційних та місцевих судів Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Львівської, Запорізької, Київської Кіровоградської, Луганської, Тернопільської, Харківської, Херсонської областей. Постанову було прийнято.
Сесія ухвалила також Постанову про звільнення суддів згідно з поданими заявами.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин, який головував на вечірньому засіданні, повідомив про те, що представники фракцій продовжують консультації щодо законопроекту про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування у зв'язку із прийняттям Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік"(реєстр. №4001), який планувалося розглянути і прийняти рішення одразу після розгляду постанов про обрання та звільнення суддів. Тому, сесія продовжила роботу, розглядаючи законопроекти з порядку денного.

Верховна Рада прийняла за основу законопроекти: про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" (щодо безпроцентної позики для організації підприємницької діяльності); про затвердження Загальнодержавної програми збереження та використання об'єктів культурної спадщини; про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини"; постанови: про результати проведення Дня Уряду України "Про Міжнародний консорціум з управління та розвитку газотранспортної системи України" у редакції народних депутатів А.Александровської, В.Литвина, І.Франчука; "Про стан забезпечення в Україні встановлених чинним законодавством соціальних, економічних, правових і конституційних гарантій у сфері соціального захисту ветеранів праці". Відхилено проект постанови про рекомендації парламентських слухань "Духовна криза суспільства і шляхи її подолання", також проект закону про асоціації, інші добровільні об'єднання органів місцевого самоврядування.

Далі головуючий поінформував про рішення, прийняте на засіданні Погоджувальної ради за участю керівників двох Комітетів - з питань фінансів і банківської діяльності та з питань бюджету, а також першого віце-прем'єр-міністра, міністра фінансів Миколи Азарова щодо проекту закону за номером 4001. Згідно з рішенням Верховна Рада має опрацювати законопроект, прийняти відповідне рішення, а також доручити Бюджетному комітету до 23 грудня опрацювати його, щоб 23-го грудня прийняти його.

Однак, народні депутати висловлювали думки, щодо відкладення розгляду законопроекту, доопрацювання його у пакеті зі змінами до Закону "Про Державний бюджет України", які відновлюють мінімальну заробітну плату у розмірі 237 грн. і міжпосадові співвідношення з 1 січня 2004 року, пропонувалося також голосувати проект згідно з процедурою постатейно або ж взагалі зняти його з розгляду.

Позицію уряду озвучив перший віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров. Він зазначив, що проект детально відпрацьований разом з комітетами і фракціями і готовий до розгляду та прийняття рішення. М.Азаров також наголосив на п'яти принципових позиціях уряду, які доповів Голова Комітету з питань фінансів та банківської діяльності Сергій Буряк (зокрема, пропонувалося вилучити декілька норм законопроекту щодо оподаткування книговидання, внесків до недержавних пенсійних фондів, акцизів на міжнародні марки по тютюну, пільг чорнобильцям, дивідендів), і які запропоновано було проголосувати пакетом з метою внести після його прийняття зміни до закону про Державний бюджет, які торкаються ресурсних статей бюджету. В сесійній залі виникла дискусія.

Пропозиція щодо прийняття законопроекту не була підтримана. На пропозицію головуючого у зв'язку з неузгодженістю позицій було запропоновано Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, Комітету з питань бюджету разом з урядом доопрацювати законопроект і розглянути його 23 грудня.

Далі для включення до порядку денного було оголошено законопроект про внесення зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (щодо закупівлі продовольчого зерна до Держрезерву), однак він не набрав необхідної кількості голосів.

На пропозицію головуючого у зв'язку з накопиченням великої кількості законопроектів для розгляду на голосування було поставлено питання про зміну режиму роботи на наступний тиждень. Головуючий запропонував провести його в пленарному режимі. Однак, і ця пропозиція не була підтримана.

На пропозицію народного депутата Валентини Семенюк народні депутати повернулися до законопроекту №4001. Після нетривалого обговорення була підтримана пропозиція про розгляд законопроекту у повторному другому читанні.

Наприкінці вечірнього засідання Верховна Рада розглянула кілька законопроектів про внесення змін до законів. З другої спроби цього дня було прийнято за основу і в цілому закон про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік". Згідно з ним на закупівлю зерна за кордоном з державного резерву виділяється 400 млн. грн.

До порядку денного було також включено законопроект про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" щодо надання додаткового фінансування у 2003 році Міністерству з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи на будівництво медичних закладів для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та соціально-побутових об'єктів Державного департаменту пожежної безпеки, який був підтриманий як закон.

Останнім для включення до порядку денного було оголошено законопроект про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" щодо між бюджетних трансфертів міста Вінниці. Однак, він не набрав необхідної кількості голосів.
На цьому вечірнє засідання завершилось.

ВЕРХОВНА РАДА ПРОДОВЖИТЬ РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ У П'ЯТНИЦЮ, 12 ГРУДНЯ.

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку