ПIД ЧАС ВЕЧIРНЬОГО ЗАСIДАННЯ У ВIВТОРОК, 9 ГРУДНЯ, НАРОДНI ДЕПУТАТИ УКРАЇНИ ВІДПОВІДНО ДО ПОРЯДКУ ДЕННОГО ПРИЙМАЛИ РІШЕННЯ ЩОДО ОБГОВОРЕНИХ ПИТАНЬ.

На початку засідання народні депутати розглянули два проекти постанов про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України по опрацюванню проектів законів України про внесення змін до Конституції України".

Першим з них пропонувалося вивести зі складу Комісії народного депутата України Геннадія Васильєва, який після обрання Генеральним прокурором України не може виконувати обов'язків одного із співголів цієї комісії. Другим співголовою цієї Комісії є народний депутат Олександр Мороз. Проектом постанови пропонувалося обрати другим співголовою Першого заступника Голови Верховної Ради України Адама Мартинюка. Іншим проектом другим співголовою народні депутати пропонували обрати народного депутата Степана Гавриша. Після нетривалого обговорення, під час якого висловлювались пропозиції як за одного, так і за іншого кандидата, в результаті голосування другим співголовою Тимчасової комісії було обрано народного депутата Степана Гавриша.

Далі згідно з порядком денним на розгляд було винесено законопроект про схвалення рішення Президента України щодо направлення миротворчого контингенту для участі України в Місії ООН у Ліберії.

Головуючий повідомив народних депутатів про рішення Погоджувальної ради повернутися до розгляду цього проекту (на пленарних засідання у листопаді законопроект двічі ставився на голосування, але жодного разу не набрав необхідної кількості голосів для прийняття). За словами В.Литвина більшість представників депутатських фракцій і груп підтримала рішення розглянути законопроект у сесійній залі. Головуючий також зачитав лист Президента України до Верховної Ради, в якому він звертається до народних депутатів з проханням розглянути проект і прийняти позитивне рішення. Однак, представники фракцій парламентської меншості висловлювалися проти розгляду законопроекту. Дискусія тривала майже годину. Її результатом стало ухвалення закону 234-ма голосами із врахуванням доповнення такого змісту: "Взяти до відома, що відповідно до мандату Місії ООН у Ліберії, визначеного у Резолюції Ради Безпеки ООН, номер 1509 український миротворчий контингент не братиме участі у бойових діях на боці жодної із конфліктуючих сторін".

Далі головуючий повідомив про рішення Погоджувальної ради про розгляд у середу питань ратифікації і прийняття відповідних рішень. Верховна Рада підтримала рішення Погоджувальної ради.

Згідно із внесеними змінами до Регламенту Верховної Ради щосереди у тижні пленарних засідань розглядатимуться питання ратифікації та денонсації міжнародних договорів України.

Далі народні депутати приймали рішення з інших обговорених питань. На їх розгляд було винесено три законопроекти про місто-герой Севастополь. Голова парламентського Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко, представляючи проекти, зазначив, що Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді відхилити урядовий законопроект, а два інших, розроблених групами народних депутатів, розглянути і прийняти рішення в сесійній залі, оскільки Комітет не дійшов спільної думки щодо них. Комітет запропонував авторам доопрацювати узгоджений варіант, кожний з яких має свої переваги і недоліки, але автори не погодились на співпрацю. Головуючий поставив їх на голосування, яке спочатку проходило за процедурою відхилення (в результат всі три законопроекти були відхилені), а потім два з них - урядовий і підготовлений народними депутатами І.Вернидубовим та В.Заічком - голосувалися для направлення на повторне перше читання. В результаті депутатський законопроект було направлено на повторне перше читання.

За основу у першому читанні були прийняті законопроекти про ломбарди в Україні (автор альтернативного проекту народний депутат О.Тягнибок зняв свій проект на користь урядового); про теплопостачання; про транспортно-експедиторську діяльність.

За скороченою процедурою розглядався проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення. Голова парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Мойсик доповів про рішення Комітету підтримати проект за основу і прийняти його в цілому.

Ним пропонується привести у відповідність Закон "Про податок з фізичних осіб", Кримінальний кодекс і Кодекс про адміністративні правопорушення. Законом "Про податок з фізичних осіб", який набуває чинності з 1 січня 2004 року, з Кримінального кодексу і з Кодексу України про адміністративні правопорушення, виключається поняття "неоподаткований мінімум доходів громадян" і замість нього вводиться соціальна податкова пільга, яка є набагато більшою, ніж неоподаткований мінімум доходів громадян.
Однак законопроект не знайшов підтримки в сесійній залі і був відхилений.

Далі народні депутати розглянули низку законопроектів з питань законодавчого врегулювання проблем інвалідів. Представляв їх народний депутат Валерій Сушкевич. На розгляд народних депутатів було винесено 9 законопроектів, спрямованих на покращання умов життя інвалідів. Верховна Рада прийняла за основу законопроекти про внесення змін до: Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" (щодо соціально-побутового обслуговування); Закону України "Про державну соціальну допомогу дітям-інвалідам та інвалідам з дитинства" (щодо матеріального забезпечення); Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" (щодо створення робочих місць для інвалідів); Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо інвалідів з дитинства); до ст. 5 Закону України "Про психіатричну допомогу" (щодо грошової допомоги малозабезпеченій особі, яка проживає з інвалідом I чи II групи). Кілька законопроектів автори зняли з голосування.

Народні депутати наприкінці вечірнього засідання підтримали проект постанови про зняття з розгляду проектів законів України про внесення змін до ст. 19 і 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", оскільки вони суперечать тому, що торкається системи працевлаштування інвалідів.
На цьому вечірнє засідання Верховної Ради завершилося.

РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ БУДЕ ПРОДОВЖЕНО 10 ГРУДНЯ, У СЕРЕДУ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку