У ПОНЕДІЛОК, 8 ГРУДНЯ, В СЕСІЙНІЙ ЗАЛІ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ПРОХОДИЛИ ПАРЛАМЕНТСЬКІ СЛУХАННЯ "ПРО ДЕРЖАВНУ ПОЛІТИКУ В ГАЛУЗІ ПОВЕРНЕННЯ ТА КОМПЕНСАЦІЇ ВТРАЧЕНИХ (ЗНЕЦІНЕНИХ) ЗАОЩАДЖЕНЬ ГРОМАДЯН. СТАН ВІДНОВЛЕННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ".

Відкриваючи слухання, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зазначив, що питання повернення та компенсації втрачених (знецінених заощаджень) є одним з актуальних і болючих для громадян, адже йдеться про життєві інтереси людей, причому наймеш захищених. За його словами, "втрата заощаджень - один з чинників, який каталізує недовіру до влади, до держави".

Парламентські слухання, підкреслив Голова Верховної Ради, -проводяться з метою запропонувати реальні підходи та шляхи розв'язання цієї проблеми. "Йдеться про 132 млрд. грн., тобто більше ніж про два державні бюджети України", - наголосив В.Литвин.

Головуючий нагадав про Закон України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян", прийнятий 1996 року. Цим законом держава взяла на себе зобов'язання щодо відновлення вартості заощаджень та здійснення державних витрат з компенсаційних виплат. З часу його прийняття минуло сім років, змінилося п'ять урядів. Прийшов час для того, щоб проаналізувати виконання цього закону. Далі він зазначив, що повернення втрачених заощаджень відбувається повільно, починаючи з 1997 року, на рахунок державного бюджету на компенсаційні виплати громадянам було спрямовано всього 1 млрд. 460 млн. грн.

Голова Верховної Ради підкреслив, що якщо "такими темпами ми будемо рухатися і далі, то потрібно буде 500 років для того, щоб повернути людям їх трудові копійки, заощадження".

Володимир Литвин закликав учасників слухань знайти нові рішення, нові механізми для того, щоб виконати зобов'язання держави, вжити рішучих заходів. "Йдеться не просто про соціальну справедливість, про її відновлення, йдеться про імідж держави і про майбутнє держави", - наголосив Голова Верховної Ради.

Доповідав від організаційного комітету слухань Голова парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці Василь Хара. "Питання повернення компенсацій втрачених (знецінених) заощаджень громадян, - підкреслив доповідач, - є одним з глобальних як в соціальному плані, так і плані довіри до уряду, до держави". Він наголосив, що ситуація, яка склалася, потребує кардинальних змін. Вона ніяк не задовольняє ні вкладників, ні народних депутатів. В.Хара поінформував учасників слухань про те, як повертаються втрачені (знецінені заощадження) в інших країнах колишнього Союзу РСР.

В.Хара також доповів про законопроекти, які подані народними депутатами про внесення змін до чинного закону. У профільному Комітеті розглянуто 10 проектів, внесені народними депутатами. Всі вони спрямовані на розв'язання питання різними шляхами. Голова парламентського Комітету зазначив, що члени Комітету розглянули всі законопроекти і пропонують Верховній Раді прийняти їх за основу. Однак, доповідач вважає, що тільки цими проектами проблему не розв'язати. Він запропонував уряду узагальнити всі пропозиції, які будуть висловлені у ході слухань, з тим щоб врешті позитивно вирішити це питання.

Із співдоповіддю виступила Голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань фінансового-економічного обґрунтування джерел і механізмів відновлення заощаджень громадян України Катерина Фоменко. Вона поінформувала про роботу Комісії, яка зводиться до визначення зовнішніх і внутрішніх джерел повернення втрачених (знецінених) заощаджень громадян.

Комісія вважає, що оскільки Україна не брала на себе зобов'язань з погашення державного внутрішнього боргу колишнього СРСР перед українськими вкладниками до розподілу активів та пасивів колишнього Держбанку СРСР, виникає необхідність у поновленні переговорів з Російською Федерацією. Комісія ставить питання щодо врегулювання питань розподілу між державами зобов'язань колишнього Ощадбанку СРСР, оскільки вклади, в тому числі і українців, використовувались цим банком як інвестиційні ресурси для народногосподарського комплексу СРСР.

К.Фоменко поінформувала про ініціативу Комісії щодо створення у складі міжпарламентської комісії із співробітництва Верховної Ради України та Федеральних Зборів Російської Федерації з питань розподілу міждержавних зобов'язань колишнього Ощадбанку СРСР по вкладах громадян України.

Спеціальна комісія також пропонує прийняти новий закон, який би забезпечував нові засоби поновлення знецінених заощаджень громадян.

Одним із суттєвих джерел фінансування компенсації знецінених вкладів, Комісія вважає введення податку на нерухоме майно громадян. Членами комісії розроблено законопроект про введення такого податку.

К.Фоменко поінформувала учасників слухань про ще один законопроект, розроблений членами Комісії, яким встановлюється новий механізм компенсації знецінення заощаджень. Він передбачає проведення як готівкових, так і безготівкових розрахунків з вкладниками за оплату навчання у вищих учбових закладах, послуг в установах охорони здоров'я, заборгованість за послуги установ житлово-комунального господарства, погашення пільгових кредитів, наданих на будівництво, реконструкцію і придбання житла. Джерелом покриття вищезазначених видатків буде створений спеціальний Державний фонд компенсації заощаджень громадян, кошти якого не входять до складу Державного бюджету України.

Спеціальний фонд пропонується наповнювати за рахунок надходжень коштів від податку на нерухоме майно, від приватизації державних підприємств у розмірі не менше 50 відсотків, а також відсотків від прибутку колишніх державних спеціалізованих банків та банків, які здійснювали фінансування державних цільових програм.

Співдоповідач запропонувала до проекту постанови, яку прийме Верховна Рада за наслідками парламентських слухань, додати пункт щодо зобов'язання Національного банку України провести інвентаризацію вкладів населення та дати можливість всім вкладникам отримати державні компенсаційні облігації.

К.Фоменко закликала розв'язати проблему компенсації втрачених (знецінених) заощаджень громадян "раз і назавжди".

Другий співдоповідач - заступник міністра фінансів України Олександр Яременко поінформував учасників слухань про вжиті урядом протягом останніх років заходи по поверненню громадянам грошових заощаджень. За його словами, цей процес здійснюється повільно. Для його прискорення необхідно вишукувати нетрадиційні джерела і механізми.

О.Яременко наголосив, що питання повернення втрачених (знецінених) заощаджень, потрібно вирішувати всім разом шляхом вдосконалення чинного законодавства, визначення реального обсягу зобов'язань держави по відшкодуванню громадянам втрат від знецінення їх коштів, яке передбачає здійснення ґрунтовних розрахунків, прийняття на їх основі єдиного соціально справедливого рішення і забезпечення його реальними фінансовими ресурсами. Він також висловив надію на співпрацю у вирішенні цього питання з народними депутатами.

В обговоренні доповіді та співдоповідей взяли участь народні депутати України: Ярослав Сухий, Петро Симоненко, В'ячеслав Кириленко, Олександр Пеклушенко, Віктор Таран, Олександр Мороз, Людмила Супрун, Володимир Бондаренко, Петро Цибенко, Михайло Павловський, Анатолій Матвієнко, Володимир Майстришин, Валентина Семенюк, Юрій Соломатін, Микола Рудьковський.

Переважна кількість промовців у виступах ставили питання про повернення втрачених (знецінених) заощаджень у тій формі, в якій вони були забрані, тобто вклади повинні бути повернені державою грошима, з урахуванням інфляції за всі роки. Промовці пропонували шляхи розв'язання проблеми повернення втрачених заощаджень громадянам, які зводились до єдиного державного підходу, створення спеціального органу, який би опікувався поверненням заощаджень, розробки дієвого механізму компенсації вкладів, збільшення у державному бюджеті суми компенсаційних виплат, тощо.

Головною думкою, яка прозвучала у більшості виступів, була та, що держава має вирішити це питання якнайшвидше, використавши при цьому всі ресурси, які є у її розпорядженні.

В обговоренні взяли також участь заступник голови національного банку Олександр Шлапак, голова правління національної акціонерної компанії "Оранта" Олександр Завада, представники Всеукраїнської спілки ошуканих вкладників та акціонерів.

Підбив підсумки обговорення Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк, який вів слухання наприкінці. Він закликав учасників дослухатися до висловлених пропозицій. Серед них А.Мартинюк відзначив кілька: докорінне поліпшення соціально-економічної ситуації в державі, пошук додаткового наповнення Державного бюджету для повернення втрачених заощаджень, прискорення прийняття нового закону, активізація роботи Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради.

А.Мартинюк також висловив сподівання що всі пропозиції будуть сприйняті та реалізовані під час підготовки законопроектів. На цьому парламентські слухання завершились.

У ВІВТОРОК, 9 ГРУДНЯ, У ВЕРХОВНІЙ РАДІ ВІДБУДЕТЬСЯ ДЕНЬ УРЯДУ З ПОРЯДКОМ ДЕННИМ

- ПРО СТАН ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УКРАЇНІ ВСТАНОВЛЕНИХ ЧИННИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ СОЦІАЛЬНИХ, ЕКОНОМІЧНИХ, ПРАВОВИХ І КОНСТИТУЦІЙНИХ ГАРАНТІЙ У СФЕРІ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ВЕТЕРАНІВ ПРАЦІ;

- ЗВІТ МІНІСТРА ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ ЩОДО СТАНУ РОЗРАХУНКІВ МІЖ ПІДПРИЄМСТВАМИ ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ТА ТЕПЛОВИМИ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЯМИ І ОПТОВИМ РИНКОМ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ РОБОТИ ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ В ПЕРШОМУ ПІВРІЧЧІ 2003 РОКУ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ПЛАНУ ПО РЕОРГАНІЗАЦІЇ ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку