У П'ЯТНИЦЮ, 28 ЛИСТОПАДА, ЗАВЕРШИВСЯ ЧЕРГОВИЙ ПЛЕНАРНИЙ ТИЖДЕНЬ ЧЕТВЕРТОЇ СЕСIЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ.

На початку ранкового засідання, Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН поінформував народних депутатів про зміни в персональному складі парламентських фракцій i груп, а також про створення міжфракційного об'єднання народних депутатів "Мажоритарник", до якого увійшло понад 60 народних депутатів, обраних по мажоритарних округах.

Відбулось оприлюднення депутатських запитів до Кабінету Міністрів, Прем'єр-міністра, Генерального прокурора, міністрів: внутрішніх справ, освіти і науки, з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та інших посадових осіб органів виконавчої влади.

Далі відбувались виступи з процедури, в яких народні депутати висловлювались щодо голосування по закону "Про Державний бюджет на 2004 рік", пропонували повернутись до повторного прийняття рішень по законопроекту про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування у зв'язку із прийняттям Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік". На це головуючий поінформував народних депутатів, що на Погоджувальній раді, яка відбулась перед початком засідання, було погоджено рішення про доопрацювання законопроекту двома парламентськими Комітетами протягом тижня для внесення його на наступний пленарний тиждень. Далі відбулося голосування про застосування норми регламенту ad hoc щодо двох законопроектів: пропозиції Президента України до Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" та проект постанови про внесення змін до ст. 3.2.1. Регламенту Верховної Ради України (яким передбачається прийняття рішення після кожного обговорення питання). В порядку надходження першим було поставлено на голосування проект постанови, який Верховна Рада відхилила. Законопроект з пропозиціями Президента України до Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" було прийнято 235-ма голосами народних депутатів. Прийнятий закон подовжує строк дії нульової ставки ПДВ для сільськогосподарських виробників до 2005 року.
Із заявами виступили представники депутатських фракцій і груп.

Далі народні депутати розглядали питання порядку денного, зокрема три законопроекти - урядовий і два, підготовлених народними депутатами, - про місто-герой Севастополь. Урядовий законопроект представляв міністр юстиції Олександр Лавринович. Документ спрямований на реалізацію положень Конституції України щодо надання місту Севастополю спеціального статусу. Згідно з Конституцією особливості здійснення виконавчої влади та місцевого самоврядування у місті Севастополі визначаються окремим законом України.

Альтернативний законопроект представив народний депутат Іван Вернидубов. Проектом також встановлюються правові засади діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування міста Севастополя.

Ще один альтернативний проект представив народний депутат Ігор Гринів. Згідно з цим документом встановлюється спеціальний статус міста, місто проголошується містом загальнодержавного значення, самостійною адміністративно-територіальною одиницею, яка входить до системи адміністративно-територіального устрою України тощо.

Співдоповідав по всіх трьох законопроектах Голова парламентського Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко. Він детально проаналізував всі документи, поінформувавши про рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді відхилити урядовий законопроект. Авторам двох інших проектів запропоновано попрацювати над узгодженим проектом.

Законопроект про теплопостачання доповідав автор - народний депутат Петро Сабашук. Документом пропонується врегулювати відносини, що виникають у зв'язку з виробництвом, транспортуванням, постачанням і використанням теплової енергії, державним наглядом за режимами споживання теплової енергії, безпечною експлуатацією теплоенергетичного обладнання та безпечним виконанням робіт на об'єктах у сфері теплопостачання суб'єктами підприємницької діяльності незалежно від форм власності.

Законопроект також визначає державну політику у сфері теплопостачання; державне управління та регулювання у сфері теплопостачання; особливості діяльності у цій сфері; моніторинг, облік та контроль; відповідальність за порушення законодавства тощо. У ході обговорення народними депутатами були висловлені зауваження та пропозиції до проекту.

Законопроект про транспортно-експедиторську діяльність представляв також його автор - народний депутат Станіслав Стребко. Документом передбачається врегулювати ще одну сферу - відносини, що виникають при експедиторському обслуговуванні перевезень вантажів всіма видами транспорту, крім трубопровідного. За словами доповідача, надання транспортно-експедиторських послуг в Україні зараз регулюється цілою низкою нормативно-правових актів, в тому числі підзаконних, і не існує єдиного закону, який би визначав правовий статус транспортних експедиторів. Тому є потреба у прийнятті такого закону. Далі доповідач розповів про суть проекту. Він також поінформував про рішення профільного Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Відбулося обговорення проекту, в ході якого народні депутати висловили свої зауваження і пропозиції.

Далі згідно з порядком денним відбулися виступи у розділі "Різне".
На цьому ранкове засідання Верховної Ради завершилось.

ПЕРШОГО ГРУДНЯ О 14 ГОДИНІ ВІДБУДУТЬСЯ ПАРЛАМЕНТСЬКІ СЛУХАННЯ "СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ПРОБЛЕМИ ВІД СНІДУ, НАРКОМАНІЇ ТА АЛКОГОЛІЗМУ В УКРАЇНІ ТА ШЛЯХИ ЇХ ПОДОЛАННЯ".

НАРОДНІ ДЕПУТАТИ 2-5 ГРУДНЯ ПРАЦЮВАТИМУТЬ У ВИБОРЧИХ ОКРУГАХ.

НАСТУПНЕ ЧЕРГОВЕ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ РОЗПОЧНЕТЬСЯ О 10 ГОДИНІ 9 ГРУДНЯ ДНЕМ УРЯДУ УКРАЇНИ, НА ЯКОМУ БУДЕ РОЗГЛЯНУТО ПИТАННЯ ПРО СТАН ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УКРАЇНІ ВСТАНОВЛЕНИХ ЧИННИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ СОЦІАЛЬНИХ, ЕКОНОМІЧНИХ, ПРАВОВИХ І КОНСТИТУЦІЙНИХ ГАРАНТІЙ У СФЕРІ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ВЕТЕРАНІВ ПРАЦІ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку