У ВIВТОРОК, 25 ЛИСТОПАДА, ЧЕТВЕРТА СЕСIЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ ПРОДОВЖУВАЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМI.

Відкривши засідання, Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував народних депутатів про зміни в персональному складі парламентських фракцій i груп, зокрема про вихід народного депутата Адама Мартинюка з фракції Комуністичної партії України у зв'язку з обранням його Першим заступником Голови Верховної Ради.

Далі згідно з узгодженим порядком денним народні депутати приймали рішення щодо низки проектів постанов. Всі вони, за винятком проекту постанови про "День Уряду України" у лютому 2004 року з порядком денним "Про заходи Кабінету Міністрів України щодо організації відпочинку та оздоровлення дітей влітку 2004 року", не були підтримані. Не набрав необхідної кількості голосів для позитивного рішення і проект постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії з питань вивчення ситуації у зв'язку з проведенням у червні 2003 року позачергових виборів міського голови м. Мукачеве Закарпатської області та забезпечення конституційних прав громадян під час виборів, фактів порушення правоохоронними органами виборчого законодавства України. З переліку проектів постанов було ухвалено ще одну - про звільнення суддів.

Проект закону про схвалення рішення Президента України щодо направлення миротворчого контингенту для участі України в Місії Організації Об'єднаних Націй у Ліберії доповідали перший заступник міністра закордонних справ Володимир Єльченко та міністр оборони України Євген Марчук, співдоповідав - перший заступник Голови Комітету з питань національної безпеки і оборони Борис Андресюк.

Згідно з інформацією доповідачів від міністерств закордонних справ і оборони прохання про відрядження миротворчого контингенту надійшло від секретаріату ООН з огляду на значний досвід України в миротворчих операціях ООН. Міністр оборони Євген Марчук повідомив про те, що міністерство оборони готове направити до складу місії миротворчий контингент загальною чисельністю до 350 осіб. У ході доповідей були наведені аргументи на користь відправлення миротворчого контингенту, суть яких зводилась до наступного: залучення України до такої форми участі у миротворчих операціях ООН стало результатом активізації участі України у миротворчій діяльності ООН в цілому, визнання високого професійного рівня українських миротворців; надійності України, як важливого партнера ООН.

Під час обговорення закону порушувалися питання національних інтересів України у цій місії, забезпечення безпеки перебування українських військовослужбовців, їх участі у бойових діях, фінансування контингенту тощо.

Міністр оборони Є.Марчук, відповідаючи на запитання, поінформував народних депутатів про загальні втрати українських миротворців під час участі у місіях ООН: За його словами, 27 військовослужбовців загинуло, з яких 14 - бойові втрати, 13 - в інших ситуаціях. Є.Марчук запропонував провести закрите засідання Верховної Ради, на якому б він доповів про фінансування Збройних Сил України та про те, що відбувається в українському контингенті в Іраку.

У результаті голосування законопроект не набрав необхідної кількості голосів. Його підтримали 217 народних депутатів.

У зв'язку з тим, що керівники фракцій та депутатських груп під час проведення пленарного засідання продовжували нараду щодо процедури розгляду законопроектів про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (щодо мінімальної заробітної плати) на пропозицію головуючого народні депутати погодилися розглядати наступні у порядку денному за ними питання.

За основу були прийняті законопроекти: про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання обігу дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та про сільськогосподарську дорадчу діяльність. В цілому прийняті закони про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" (щодо захисту енергооб'єктів) та про внесення змін до Закону України "Про охорону праці" (щодо праці інвалідів) (законом дозволяється інвалідам працювати у нічний та понаднормовий час), а також проект постанови про інформацію Кабінету Міністрів про стан підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2003-2004 років об'єктів теплопостачання та експлуатації тепломереж, забезпечення їх енергоресурсами та стан формування тарифів на теплоносії, яким робота уряду у цій сфері визнана недостатньою.

У ході розгляду були відхилені: законопроект про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" (щодо виключення з цього переліку Кременчуцького заводу залізобетонних шпал) та проект постанови про затвердження Державної програми розвитку інноваційних напрямів індустрії моди до 2010 року.

Наприкінці ранкового засідання народні депутати прийняли рішення підтримати законопроект про прийняття Статуту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, визначений Президентом України як невідкладний. Доповідач - міністр аграрної політики України Сергій Рижук поінформував, що "членство України у ФАО дасть можливість включити Україну до світової інформаційної мережі, краще залучати і поліпшувати інвестиційний клімат і ефективно просувати українську продукцію на світові аграрні ринки, започаткувати спільні науково-виробничі проекти і в цілому вести адаптацію стандартів України, що теж важливо для сільськогосподарських харчових продуктів до світових ринків".

Співдоповідач - перший заступник Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Василь Калінчук повідомив про рішення профільного Комітету підтримати законопроект. За його словами, "набуття членства в цій організації надає Україні додаткові можливості у вирішенні цілого ряду соціально-економічних, технологічних, організаційних, правових і фінансових проблем сільського господарства та інших галузей АПК з метою забезпечення продовольчої безпеки держави". У результаті народні депутати підтримали законопроект.

Верховна Рада також ратифікувала Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Італійської Республіки про технічне співробітництво.

ПIД ЧАС ВЕЧIРНЬОГО ЗАСIДАННЯ У ВIВТОРОК, 25 ЛИСТОПАДА, НАРОДНI ДЕПУТАТИ УКРАЇНИ ПРОДОВЖУВАЛИ РОБОТУ НАД ЗАКОНОПРОЕКТАМИ.

На початку засідання на розгляд було поставлено кілька законопроектів про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (щодо мінімальної заробітної плати), внесений Кабінетом Міністрів та народними депутатами.

Урядовий законопроект представляв перший віце-прем'єр-міністр Микола Азаров. Він зазначив, що "уряду вдалося значно наблизити розмір мінімальної заробітної плати до прожиткового мінімуму. Якщо у 2001 році розмір мінімальної заробітної плати складав 35 відсотків прожиткового мінімуму, то у поточному році вже 50 відсотків. З іншого боку це призвело до того, що заробітна плата почала втрачати свою стимулюючу роль та мотивації до високоефективної праці". За його словами, висококваліфіковані працівники були поставлені у нерівні умови через відсутність ресурсу для відновлення міжкваліфікаційних співвідношень, як у бюджетній сфері, так і у більшості галузей економіки. М.Азаров зазначив, що на певному етапі розвитку економіки це могло бути виправданим. "Якщо ж ми дбаємо про завтрашній день, про розвиток високоінтелектуальних наукових технологій, то такий підхід не може бути виправданим. Більше того, він гальмує науковий та економічний розвиток країни", - підкреслив він. На думку уряду, питання відновлення міжпосадових співвідношень з кожним підвищенням розміру мінімальної заробітної плати постає все гостріше.

Тому уряд, зазначив Микола Азаров, виходячи з реальної оцінки ситуації, що склалася, рахуючи ресурсні можливості бюджету, пропонує діяти зважено та поступово. На першому етапі встановити з 1 грудня поточного року розмір мінімальної заробітної плати 205 гривень на місяць та з 1 березня наступного року відновити міжкваліфікаційне співвідношення в оплаті праці працівників бюджетної сфери.

На другому етапі розмір мінімальної заробітної плати пропонується підвищити до 237 гривень, шляхом здійснення доплат тим працівникам, заробітна плата яких менша цього рівня. Такий підхід передбачає встановлення економічно обгрунтованого розміру мінімальної заробітної плати та дасть можливість уникнути негативних явищ.

М.Азаров зазначив, що пропозиції уряду є оптимальними і для їх реалізації передбачено в бюджеті реальні кошти. Відповідаючи на запитання народних депутатів, М.Азаров, зокрема поінформував про наслідки встановлення мінімальної заробітної плати у розмірі 237 грн. у зазначені строки. На думку уряду, "необґрунтоване підвищення мінімальної заробітної плати призведе до значного зниження темпів росту в економіці, збільшення інфляції та зниження мотивації до праці". Кабінет Міністрів вважає, що підвищення заробітної плати повинно здійснюватися у відповідності з темпами економічного зростання, випереджаючи їх на один-два відсотки.

Співдоповідач- Голова Комітету з питань соціальної політики та праці Василь Хара підтримав позицію уряду щодо зваженого підходу у встановленні розміру мінімальної заробітної плати, виходячи з реальних можливостей бюджету. Парламентський Комітет вважає, що уряд запропонував реальний шлях підвищення заробітної плати з 1 грудня не тільки тим, хто отримує сьогодні заробітну плату 237 грн., а й усім без винятку працівникам бюджетних галузей.

Інший співдоповідач - Голова Комітету з питань бюджету Петро Порошенко звернув увагу на те, що запропонований урядом законопроект порушує ст.22 і 43 Конституції України, оскільки спрямований на обмеження конституційних прав громадян, створює колізію законів. Він також нагадав, що Президент України у своєму Посланні до Верховної Ради зазначив, що заробітна плата має зростати випереджаючими темпами у порівнянні з ростом ВВП.

Петро Порошенко також підкреслив, що є гарантована можливість запровадити мінімальну заробітну плату у розмірі 237 грн. з 1 грудня 2003 року.

Альтернативні законопроекти представляли народні депутати Леонід Вернигора та Юрій Ключковський. У своїх доповідях вони коротко поінформували про їх суть. Зокрема, проектом, підготовленим народним депутатами Л.Вернигорою, О.Морозом, В.Семенюк пропонується встановити з 1 липня 2004 року розмір мінімальної заробітної плати у розмірі 305 гривень, а з 1-го грудня 2004 - 358 гривень на місяць.

Народний депутат Юрій Ключковський запропонував компромісний варіант між урядовим законопроектом та іншими, внесеними народними депутатами. За його словами, не може йти мова відповідно до Конституції про зниження розміру заробітної плати. Мінімальна заробітна плата має бути з 1 грудня 237 гривень. Однак відновлення міжпосадових співвідношень дуже потрібні". На пропозицію авторів законопроекту, яку озвучив Ю.Ключковський, з 1 січня 2004 року необхідно відновлювати міжпосадові співвідношення з розрахунку мінімальної плати 237 гривень. Він також висловив довіру розрахункам уряду в тому, що з 1 січня 2005 року мінімальна заробітна плата має становити 262 гривні.

Виступили з обговорюваного питання народні депутати: Ольга Гінзбург, Віктор Ющенко, Петро Симоненко, Борис Беспалий, Юрій Соломатін, Юлія Тимошенко, Юрій Кармазін, Олександр Мороз, Віктор Пинзеник. Вони наголошували на неприйнятності запропонованого урядом законопроекту, оскільки він послаблює соціальні гарантії у першу чергу найменш забезпечених верств населення, вказували уряду на порушення норм Конституції щодо неможливості перегляду розміру мінімальної заробітної плати у бік зниження, наводили свої розрахунки, згідно з якими уряд може віднайти ресурси на підвищення мінімальної заробітної плати.

Після закінчення обговорення народні депутати приймали рішення щодо законопроектів. У результаті урядовий проект набрав 235 голосів. Відповідно до змін з 1 грудня встановлюється мінімальна заробітна плата у розмірі 205 грн. З 1 листопада 2004 року мінімальна заробітна плата встановлюється на рівні 237 грн., з 1 січня 2005 року - на рівні 263 грн. Згідно з проектом, також з 1 березня 2004 року відновлюються міжпосадові (міжкваліфікаційні) співвідношення в оплаті праці працівників бюджетної сфери.
На цьому вечірнє засідання Верховної Ради завершилося.

РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ БУДЕ ПРОДОВЖЕНО 26 ЛИСТОПАДА, У СЕРЕДУ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку