Ранком, відкривши засідання, Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН поінформував народних депутатів про зміни в персональному складі парламентських фракцій i груп, зокрема про вихід народного депутата Олександра Карпова з фракції Народно-демократичної партії.

Відбулось оприлюднення депутатських запитів, виступи народних депутатів. Далі сесія розглядала законопроекти за скороченою процедурою.

По доповіді заступника фінансів Сергія Мацакарія і співдоповіді члена парламентського Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Пилипа Буждигана розглядався проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання обігу дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння". Ним, зокрема пропонується вилучити норму, відповідно до якої до функцій управління органів виконавчої влади, а саме міністерства фінансів України, у сфері видобутку, виробництва, використання, зберігання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння тощо, належать формування і використання золотого запасу України.

Законопроектом пропонується встановити, що порядок і умови зберігання, а також порядок реалізації цінних паперів, ювелірних та інших побутових виробів із золота, срібла, платини і металів платинової групи, дорогоцінних каменів і перлів, а також лому і окремих частин таких виробів, на яке накладено арешт, визначаються Національним банком України разом з міністерством фінансів.

Документом також пропонується встановити, що Національний банк України є не єдиним зберігачем державного золотовалютного запасу, а також дорогоцінних металів, дорогоцінних каменів, інших коштовностей. Та крім того, Національний банк є зберігачем не тільки тих коштовностей, що належать державі.

Доповідач і співдоповідач рекомендували народним депутатам підтримати позиції уряду і профільного Комітету про прийняття законопроекту за основу з урахуванням пропозицій та зауважень під час підготовки до другого читання.

Далі народні депутати розглянули проект закону про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" щодо захисту енергооб'єктів.

Доповідав з цього питання перший заступник міністра палива та енергетики Анатолій Татаринов. Законопроектом пропонується доповнити Закон України "Про електроенергетику" ст.19.1 щодо встановлення особливого режиму охорони на території забороненої та контрольованої зони гідроелектротехнічних споруд, який полягатиме у тому, що на території забороненої зони та контрольованої зони гідроелектротехнічних споруд доступ сторонніх осіб та всіх видів транспорту можливий лише в порядку, встановленому власником гідротехнічних споруд або уповноваженим ним органом.

Крім того, зазначеним проектом Закону України передбачено надати законодавче визначення таким термінам, як "заборонена зона гідроелектротехнічних споруд", "контрольована зона гідроелектротехнічних споруд" та "особливо важливі об'єкти електроенергетики". Законодавче визначення вищезгаданих термінів сприятиме однозначному їх розумінню для забезпечення надійного захисту енергооб'єктів, розташованих на цих територіях.

Кінцевою метою, яку планується досягти реалізацією цього закону, за словами доповідача, є забезпечення надійної охорону гідроелектротехнічних споруд від терористичних та інших злочинних посягань.

У запитаннях до доповідача народні депутати цікавилися, чи не призведе прийняття цього закону до додаткових бюджетних витрат, які можуть вплинути на собівартість електроенергії, чи вдасться врегулювати всі питання, пов'язані з землекористуванням.

Доповідач зазначив, що всі ці питання будуть врегульовані з прийняттям закону.

На пропозицію уряду і профільного Комітету законопроект рекомендовано парламенту прийняти за основу і в цілому.

За скороченою процедурою сесія розглянула й рекомендувала внести на голосування щодо подальшої роботи над ними законопроекти:

- про внесення змін до Закону України "Про охорону праці". Доповідав міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв, співдоповідав - Голова парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці Василь Хара;

- про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" (щодо вилучення з цього переліку Кременчуцького заводу залізобетонних шпал). Доповідав - член Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Пилип Буждиган;

- про сільськогосподарську дорадчу діяльність. Доповідав - один із авторів законопроекту народний депутат Михайло Зубець, співдоповідав - від Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин народний депутат Василь Калінчук.

Народні депутати також розглянули і обговорили проект постанови про затвердження Державної програми розвитку інноваційних напрямів індустрії моди до 2010 року.

Рішення щодо розглянутих і обговорених у п'ятницю законопроектів будуть прийняті Верховною Радою у дні голосувань.

Наприкінці ранкового засідання відбулися виступи народних депутатів за розділом порядку денного - "Різне". На цьому пленарне засідання завершилось.

ЧЕРГОВЕ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ВІДБУДЕТЬСЯ 25 ЛИСТОПАДА. НАСТУПНОГО ТИЖНЯ ВЕРХОВНА РАДА ПРАЦЮВАТИМЕ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку