У ВІВТОРОК, 3 ЛЮТОГО, ВІДПОВІДНО ДО СТАТТІ 83 КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ ВІДБУЛОСЬ УРОЧИСТЕ ВІДКРИТТЯ П'ЯТОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ.

О 16-й годині Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН запросив народних депутатів зареєструватися картками в електронній системі "Рада", поінформував, що у відкритті сесії беруть участь численні гості. Серед них Прем'єр-міністр, члени Уряду, голови Верховного, Конституційного, Вищого Господарського судів, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, інші поважні гості.

В.М.ЛИТВИН оголосив чергову - п'яту сесію Верховної Ради України четвертого скликання відкритою.
У сесійній залі прозвучав Державний Гімн України.

Далі головуючий оголосив про зміни у персональному складі депутатських фракцій і груп, зокрема про входження народного депутата Леоніда Чернівецького до фракції "Наша Україна" і народних депутатів Григорія Калетника і Володимира Сацюка до фракції СДПУ(о).

З процедури слова попросив народний депутат Валерій Асадчев. Він зачитав рішення Конституційного Суду від 17 жовтня 2002 року, згідно з яким питання про внесення змін до Конституції України має бути розглянуте і вирішене на двох чергових сесіях Верховної Ради України послідовно.

Таким чином, на думку В.Асадчева рішення позачергової сесії не має сили.
Після цього народні депутати визначалися щодо Постанови "Про порядок денний п'ятої сесії Верховної Ради України четвертого скликання". Спочатку головуючий запропонував народним депутатам прийняти постанову з двома додатками: про перелік організаційних питань та звітів, запропонованих до розгляду на п'ятій сесії, а також перелік запропонованих до включення у порядок денний п'ятої сесії суб'єктами права законодавчої ініціативи, які не підтримуються профільними комітетами та окремими депутатськими фракціями Верховної Ради. Однак, народні депутати не підтримали проект постанови з додатками. Після чого головуючий поставив на голосування проект постанови без додатків, який був прийнятий 303-ма голосами народних депутатів.

Далі народні депутати розглянули два проекти постанови про порядок висвітлення роботи п'ятої сесії Верховної Ради четвертого скликання. Доповідав з цього питання Голова парламентського комітету з питань сподоби слова та інформації Микола Томенко, який зазначив, що п'ята сесія розпочалася без прийнятої постанови про її висвітлення. Він також поінформував, що народним депутатам пропонується визначитися щодо проектів, підготовлених відповідно профільним комітетом та народним депутатом С.Касьяновим. Обидві не мали принципових відмінностей за винятком того, що народний депутат С.Касьянов запропонував зменшити кількість програм, які транслювалися на національні телекомпанії. Профільний Комітет вважає, що парламент повинен бути більше представлений на телебаченні. У ході голосування народні депутати підтримали проект постанови, внесений народним депутатом С.Касьяновим. Цією постановою запропоновано, зокрема, Національній радіокомпанії здійснювати пряму трансляцію в ефірі на першому каналі національної радіокомпанії України та по трансляційній проводовій мережі (вівторок та четвер з 10 до 18 годин, середа та п'ятниця з 10 до 14 годин) пленарних засідань Верховної Ради України.

Після цього народні депутати почали розгляд питань порядку денного у другому читанні. Верховна Рада прийняла у другому читанні та у цілому закони: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони інтелектуальної власності; про внесення змін до Закону України "Про спеціальний режим інвестиційної та інноваційної діяльності технологічних парків"; про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Сімейного кодексу України; про віднесення деяких населених пунктів Волинської та Рівненської областей до зони гарантованого добровільного відселення; про внесення змін до ст.36 Закону України "Про місцеві державні адміністрації" (щодо посад на умовах конкурсу); про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань приватизації державного майна; про внесення змін до деяких законів України з метою стимулювання концесійної діяльності; про внесення змін до Закону України "Про передачу об'єктів права державної власності" (щодо розмежування видатків між державним та місцевим бюджетом); про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання обігу дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння; про внесення змін до Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку"; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення правил адміністративного нагляду; про внесення змін до деяких законів України (щодо проведення небезпечних заходів в присутності населення); про внесення змін до деяких законодавчих актів України (у зв'язку з утворенням служби правопорядку у Збройних Силах України).

Народні депутати відхилили та направили на повторне друге читання законопроект про Дисциплінарний статут митної служби України. Було знято з розгляду законопроект про товарну біржу. Розгляд кількох законопроектів на прохання профільних комітетів було перенесено на наступні пленарні засідання.

Далі народні депутати приймали рішення з обговорених питань. Зокрема було прийнято 3 з 8-ох законопроектів про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" (щодо підготовки кадрів); про внесення змін до Закону України "Про нафту і газ" (щодо термінів дії спеціальних дозволів); про житлові, комунальні та господарські послуги. На повторне перше читання було відправлено законопроект про особливості бюджетної підтримки реалізації заходів з енергозбереження у бюджетних установах, казенних підприємствах, підприємствах комунальної власності.

Наприкінці вечірнього засідання народні депутати прийняли низку постанов про рекомендації парламентських слухань: про становище молоді в Україні "Формування здорового способу життя української молоді: стан, проблеми та перспективи"; про рекомендації парламентських слухань на тему "Соціально-економічні проблеми ВІЛ/СНІДУ, наркоманії та алкоголізму в Україні та шляхи їх розв'язання"; "Про державну політику в галузі повернення та компенсації втрачених (знецінених) заощаджень громадян. Стан відновлення та перспективи" та "Про проблему бездомних громадян та безпритульних дітей і шляхи її подолання".
На цьому вечірнє засідання завершилось.

НАСТУПНЕ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ РОЗПОЧНЕТЬСЯ О 10 ГОДИНІ 4 ЛЮТОГО, У СЕРЕДУ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку