У СЕРЕДУ, 2 ЛИПНЯ, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖУВАЛА ПРАЦЮВАТИ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН, відкривши ранкове засідання, повідомив: відповідно до пропозицій, внесених напередодні, сьогодні до порядку денного включено Інформацію Прем'єр-міністра України про стан та заходи щодо стабілізації продовольчого ринку та ситуацію в АПК, а також низку проектів законів, спрямованих на виправлення стану справ, що склався.
Слово для інформації мав Прем'єр-міністр Віктор ЯНУКОВИЧ. Він відповів на запитання народних депутатів. В обговоренні питання взяли участь: Катерина ВАЩУК, Станіслав ГУРЕНКО, Петро СИМОНЕНКО, Йосип ВІНСЬКИЙ, Іван БОКИЙ, Олександр МОРОЗ, інші народні депутати України. Було висловлено істотні зауваження на адресу уряду, що не вжив, як зазначалось, заходів, які застерегли б від цінового сплеску на ринку продовольства. Сходились на тому, щоб наступної середи уряд доповів про конкретні дії, здатні повернути роздрібні хлібо-продовольчі ціни на попередній рівень.

Сесія заслухала також Інформацію голови делегації Верховної Ради України про участь у роботі літньої Парламентської асамблеї Ради Європи народного депутата України Бориса ОЛІЙНИКА.
Було прийнято рішення щодо внесення до порядку денного й невідкладного розгляду проектів Закону про порядок ввезення в Україну продовольчого зерна в 2003 році та Закону про внесення до статті 7 Закону України "Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції" (щодо нульової ставки ввізного мита). Доповідав голова парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Іван ТОМИЧ. Співдоповідав перший заступник голови парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Василь ЦУШКО. В ході обговорення до проектів було внесено поправки. Зокрема, в положення стосовно "тіньових схем" з мелясою, щодо забезпечення не тільки продовольчим, а й фуражним зерном, оскільки від цього залежать можливості розвитку тваринництва. Узгоджені варіанти рекомендувалося невідкладно доопрацювати і в день прийняття рішень внести їх на голосування. В межах дискусії щодо законопроектів порушувалося питання про відновлення державного дотування агропромислового комплексу.

Блоком розглядалися проекти ще трьох законів: щодо внесення доповнень до статті 6 Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти", щодо внесення змін о деяких законодавчих актів України стосовно регулювання діяльності в спеціальних (вільних) економічних зонах та на територіях пріоритетного розвитку (про м'ясо птиці), щодо внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" (стосовно об'єктів соціальної інфраструктури на селі).

Від авторської групи законопроекти представляла в своїй доповіді народний депутат України Катерина ВАЩУК. Призначення згаданих проектів - комплексний захист вітчизняного виробника сільськогосподарської продукції. Наприклад, на імпорт м'яса птиці пропонується ввести квоту, що задовольняла б лише нестачу цього виду власної продукції для повного задоволення попиту. Такий підхід, як зазначалось, може бути компромісним між вітчизняними виробниками та представниками СЕЗ.

Однак парламентський Комітет з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій, від якого співдоповідав перший заступник голови Володимир ДЕМЬОХІН, висловив сумніви стосовно, наприклад, квотування ввізного пташиного м'яса як регулятора, що небезпечний корупцією. У зв'язку з цим пропонувалося взяти за основу інший, немовби досконаліший, раніше підготовлений комітетом законопроект. Колізія вирішуватиметься голосуванням.

Мав підтримку проект щодо податку на додану вартість в АПК. Ним пропонується звільнення від ПДВ передачі об'єктів інфраструктури на баланс органів місцевої влади чи місцевого самоврядування, придбання племінних генетичних ресурсів сільськогосподарських тварин тощо.

Щоправда, дехто з промовців сумнівався в доцільності такого кроку, оскільки в суті своїй він пільговий. К.ВАЩУК погодилась, що це, певною мірою, "гасіння пожежі". Фундаментально ж питання вирішується системою прямих державних дотацій, механізм яких успішно діє в багатьох країнах Євросоюзу.
Внесений проект рекомендувалося ухвалити невідкладно.

По доповіді народного депутата України Михайла ДОБКІНА було розглянуто законопроект щодо змін до статті 2 Закону України "Про зайнятість населення". Йдеться про безробітних, які мають пай землі та отримують з нього прибуток. Пропонується позбавити таких громадян статусу безробітного і відповідної за таких умов державної підтримки, зокрема, права на субсидію.

Законопроект зазнав критики за необгрунтованість, навіть шкідливість. Він, як говорили учасники обговорення, суперечить чинному законодавству, наприклад, Законові України "Про селянське фермерське господарство".

На цьому ранкове засідання завершилося.

З 16-ї години тривала робота в комітетах і фракціях.

ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ПРОДОВЖУЮТЬСЯ 3 ЛИПНЯ, В ЧЕТВЕР. ЦЬОГО ДНЯ СЕСІЯ ПРАЦЮЄ В РЕЖИМІ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ З ОБГОВОРЕНИХ ПИТАНЬ.

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку