Вiдповiдно до Постанови Верховної Ради вiд 6 лютого 2003 року № 482, у вiвторок, 10 червня, у Верховнiй Радi вiдбувся день Уряду України з порядком денним: 1. Особливостi правового режиму та ефективнiсть функцiонування спецiальних економiчних зон i територiй прiоритетного розвитку в Українi; 2. Про хiд виконання Договору про дружбу, спiвробiтництво i партнерство мiж Україною i Росiйською Федерацiєю вiд 31 травня 1997 року.

Заслухавши спочатку заяви з кадрових питань, зокрема керiвника депутатської фракцiї НДП Валерiя ПУСТОВОЙТЕНКА у зв'язку зi звiльненням з посади мiнiстра екологiї та природних ресурсiв Василя ШЕВЧУКА, народнi депутати приступили до роботи за узгодженим порядком денним.

З першого питання доповiдав мiнiстр економiки та з питань європейської iнтеграцiї України Валерiй ХОРОШКОВСЬКИЙ. Спiвдоповiдав голова парламентського Комiтету з питань економiчної полiтики, управлiння народним господарством, власностi та iнвестицiй Станіслав ГУРЕНКО. Вони вiдповiли на запитання народних депутатiв.

У дискусiї по доповiдi та спiвдоповiдi взяли участь: Юрiй КАРМАЗIН, Володимир ПУЗАКОВ, Нестор ШУФРИЧ, Iван ЗАЄЦЬ, Iван МИГОВИЧ, Василь НАДРАГА, Андрiй КЛЮЄВ, Анатолiй МОРОЗ, Володимир ДЕМЬОХIН, iншi народнi депутати України.

Зазначалось, що урядовi слiд активiзувати роботу по залученню iнвестицiй на територiї прiоритетного розвитку i спецiальних економiчних зон. Промовцi пропонували, зокрема, наприкiнцi поточного року за результатами дiяльностi в першому кварталi подати до Спiльної парламентсько-урядової комiсiї з комплексного дослiдження i узагальнення досвiду функцiонування спецiальних (вiльних) економiчних зон i територiй прiоритетного розвитку зi спецiальним режимом iнвестицiйної дiяльностi, а також - до вiдповiдного парламентського Комiтету iнформацiю щодо соцiально-економiчних наслiдкiв дiяльностi таких зон i територiй.

Критично оцiнюючи ефективнiсть їх функцiонування, багато хто з промовцiв схилявся до думки про необхiднiсть розробити науково-обгрунтовану методику комплексної оцiнки вiддачi вiд запровадження спецiального режиму iнвестицiйної дiяльностi у спецiальних економiчних зонах та на територiях прiоритетного розвитку.
Вносилось чимало й iнших пропозицiй i рекомендацiй.

Iнформацiю Кабiнету Мiнiстрiв України з цього питання пропонувалося взяти до вiдома.

З другого питання доповiдав державний секретар Мiнiстерства закордонних справ Володимир ЄЛЬЧЕНКО. Спiвдоповiдав голова парламентського Комiтету у закордонних справах Станiслав СТАШЕВСЬКИЙ.

В доповiдi й спiвдоповiдi, в перебiгу вiдповiдей на запитання переважала думка про те, що стосунки мiж Україною i Росiєю мають стратегiчне значення. А отже, їхнє партнерство потребує постiйного поглиблення в всiх галузях, що становлять спiльний iнтерес. Прiоритетний напрям - це розвиток взаємин в економiчно-торговельнiй сферi з метою формування зони вiльної торгiвлi без обмежень як на двосторонньому рiвнi, так i в форматi держав - учасниць Спiвдружностi Незалежних Держав (СНД). У цьому аспектi покладаються великi надiї на iнтенсивний переговорний процес у рамках Пiдкомiсiї з питань торговельно-економічної спiвпрацi Змiшаної українсько-росiйської комiсiї зi спiвробiтництва. Найважливiше тут, як зазначалось, - узгодження з курсом України на європейську i євроатлантичну iнтеграцiю, пiдготовка країн до вступу в Свiтову органiзацiю торгiвлi (СОТ).

В обговореннi доповiдi та спiвдоповiдi взяли участь: Володимир ПУЗАКОВ, Олександр БОРЗИХ, Юрiй КАРМАЗIН, Володимир ДЕМЬОХIН, Петро СИМОНЕНКО, Нестор ШУФРИЧ, Iван ВЕРНИДУБОВ, Йосип ВIНСЬКИЙ, Василь ГАВРИЛЮК, Ольга ГIНЗБУРГ, В'ячеслав КИРИЛЕНКО, iншi народнi депутати.

Приверталась увага до потреби активiзувати роботу з удосконалення договiрно-правової бази двостороннiх українсько-росiйських вiдносин. Зокрема, йшлося про невiдкладнiсть узгодження з росiйською стороною та пiдготовки до пiдписання: договору про розмежування морських просторiв в Азовському i Чорному морях та в Керченськiй протоцi; нової мiжурядової угоди про вiльну торгiвлю та про принципи стягнення непрямих податкiв у взаємнiй торгівлі; Протоколу поетапного скасування вилучень iз режиму вiльної торгiвлi; нової мiжурядової угоди про гарантiї прав громадян, якi працювали в районах крайньої Пiвночi та в прирiвняних до неї регiонах, стосовно пенсiйного забезпечення.

Народнi депутати наголошували, що уряд зобов'язаний рiшуче забезпечувати поетапне вирiшення з росiйською стороною проблем передачi Українi її частки нерухомого майна колишнього Союзу РСР за кордоном. На часі також, говорили учасники дискусiї, пiдготовка мiжурядової угоди про засади та механiзми розвитку міжрегіональної спiвпрацi. У цьому зв'язку рекомендувалося проаналiзувати доцiльнiсть створення (у рамках Змiшаної українсько-росiйської комiсiї) окремої структури з прикордонного та мiжрегiонального спiвробiтництва, поклавши на неї функцiї контролю за реалiзацiєю iснуючої Програми мiжрегiональної спiвпрацi.

Порушувалися й iншi питання спiвробiтництва, в тому числi в мовнiй сферi.
Висловлювалися пропозицiї та зауваження до проекту постанови з цього питання. Iнформацiю Кабiнету Мiнiстрiв рекомендувалося взяти до вiдома.

Заступник Голови Верховної Ради України Олександр ЗIНЧЕНКО, пiдбиваючи пiдсумки розмови, привернув увагу урядовцiв до мiждержавних росiйсько-українських питань, пов'язаних з паспортизацiєю та нелегальною трудовою мiграцiєю.

Пiсля ранкового засiдання цього дня народнi депутати працювали в комiтетах i фракцiях. Робота в них триватиме до кiнця тижня.

ПЛЕНАРНI ЗАСIДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ПРОДОВЖАТЬСЯ 17 ЧЕРВНЯ, У ВIВТОРОК.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку