У ЧЕТВЕР, 21 ЛИСТОПАДА, ПРОДОВЖИЛИСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ДРУГОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ.

Відкривши ранкове засідання, Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН нагадав, що, відповідно до Регламенту, цього дня сесія працює в режимі прийняття рішень. Він поінформував також про участь у засіданні Прем'єр-міністра України, членів Кабінету Міністрів, керівників міністерств і відомств України.

Було оголошено, що першим із узгодженого порядку денного розглядатиметься питання щодо подання Президента України про надання згоди на призначення ЯНУКОВИЧА Віктора Федоровича Прем'єр-міністром України.

Після короткої розмови слово для доповіді було надано кандидатові на посаду Прем'єр-міністра України Віктору ЯНУКОВИЧУ. Він поділився своїм баченням шляхів реалізації завдань, що постали перед Україною в ході реформування економіки і всього суспільного життя на ринковій основі, відповідь на численні запитання народних депутатів.

В обговоренні питання взяли участь: Катерина ВАЩУК - від депутатської фракції Аграрної партії України, Сергій ТІГІПКО - від депутатської фракції Блоку Юлії ТИМОШЕНКО (політичних партій "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", Українська республіканська партія "Собор", Українська соціал-демократична партія); Анатолій Матвієнко - від фракції Блоку Юлії ТИМОШЕНКО, Володимир ЯВОРІВСЬКИЙ - від депутатської фракції "Наша Україна", Олександр Мороз - від депутатської фракції Соціалістичної партії України, Валерій ПУСТОВОЙТЕНКО - від депутатської фракції Народно-демократичної партії України, Петро СИМОНЕНКО - від депутатської фракції Компартії України, Раїса БОГАТИРЬОВА - від депутатської фракції "Регіони України", Степан ГАВРИШ - від депутатської групи "Демократичні ініціативи", Леонід КРАВЧУК - від депутатської фракції Соціал-демократичної партії України (об'єднаної), Володимир ПЕХОТА - від депутатської групи "Європейський вибір", Богдан ГУБСЬКИЙ - від депутатської групи "Народовладдя", Володимир ЧЕРНЯК - від депутатської фракції "Наша України", Юрій КАРМАЗІН - від депутатської фракції "Наша Україна".

Відповідно до пункту 12 статті 85 Конституції відбулося голосування. Постанову "Про надання згоди на призначення В.ЯНУКОВИЧА Прем'єр-міністром України" було ухвалено (за - 234 з 237 народних депутатів, які взяли участь у голосуванні).

Від присутніх у залі Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН привітав В.Ф.ЯНУКОВИЧА з наданням згоди парламенту на його призначення Прем'єр-міністром.

Головуючий також подякував за роботу колишньому Прем'єр-міністрові України А.К.КІНАХУ, членам Уряду.

Біографічні дані ЯНУКОВИЧА Віктора Федоровича..
Народився 9 липня 1950 року у м.Єнакієве Донецької області в родині робітника, українець. Освіта - вища, закінчив Донецький політехнічний інститут (нині Донецький державний технічний університет), Українську Академію зовнішньої торгівлі.
Трудову діяльність розпочав у 1969 році газозварювальником Єнакієвського металургійного заводу, працював автослюсарем, механіком автопідприємства. З 1976 року - на керівних посадах: генеральним директором виробничих об'єднань "Донбастрансремонт", "Укрвуглепромтранс", Донецького обласного територіально-виробничого об'єднання автомобільного транспорту.
У серпні 1996 року ЯНУКОВИЧА В.Ф. було призначено заступником голови, а у вересні - першим заступником голови Донецької облдержадміністрації. З 14 травня 1997 року працював головою Донецької обласної ради.
Доктор економічних наук, професор, дійсний член Академії економічних наук України.
Нагороджений орденами "За заслуги" трьох ступенів, Заслужений працівник транспорту України.
Одружений, дружина Людмила Олександрівна - домогосподарка.
Має двоє синів: Олександр - лікар-стоматолог, Віктор - студент Національного університету.
Далі приймалися рішення з обговорених питань.

Сесія схвалила Постанову про "День Уряду України" у січні 2003 року
(щодо підтоплення земель).

У першому читанні, як невідкладні, "підбюджетні", було прийнято: Закон про прожитковий мінімум на 2003 рік (пропонується прожитковий мінімум 342 гривні); Закон про встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2003 рік (пропонується мінімальна зарплатня на рівні 237 гривень).


Із розділу порядку денного "Друге читання" першим розглядався проект Закону про Державний бюджет України на 2003 рік. Доповідав міністр фінансів України Ігор ЮШКО, співдоповідав голова парламентського Комітету з питань бюджету Петро ПОРОШЕНКО.

Зазначалося, що в ході вдосконалення проекту після першого читання Уряд збільшив доходи зведеного бюджету на 1845,7 млн. грн., у т.ч. по загальному фонду - 1042,5 млн. грн., по спеціальному фонду - на 803,2 млн. грн. За рахунок збільшення доходної частини запропоновано спрямувати додаткові кошти на будівництво та придбання житла для військовослужбовців і субвенції місцевим бюджетам на зазначені цілі, на реалізацію підтримки та реконструкцію вугільної і торфодобувної промисловості, врегулювання проблемних питань місцевих бюджетів, додаткове надання кредитів на молодіжне будівництво.

Доходи Державного бюджету на 2003 рік пропонувалося затвердити у обсязі 49.036.466,7 тис. гривень, у тому числі доходи загального фонду Державного бюджету України - у сумі 38.585.874,4 тис. гривень та доходи спеціального фонду Державного бюджету України - у сумі 10.450.592,3 тис. гривень.

Видатки Державного бюджету на 2003 рік пропонувалося затвердити в обсязі 49.852.143,5 тис. гривень, у тому числі видатки загального фонду державного бюджету України - у сумі 38.585.874, 4 тис. гривень та видатки спеціального фонду Державного бюджету України - у сумі 11.266.269, 1 тис. гривень.

Розмір дефіциту спеціального фонду Державного бюджету запропоновано затвердити в сумі 815.676,8 тис. грн. Загальний фонд Державного бюджету планується бездефіцитним.
Розгляд питання було продовжено на вечірньому засіданні.

НА ВЕЧІРНЬОМУ ЗАСІДАННІ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ В ЧЕТВЕР, 21 ЛИСТОПАДА, продовжився розгляд у другому читанні проекту Закону про Державний бюджет України на 2003 рік.

Після оприлюднення доповіді міністр фінансів України Ігор ЮШКО відповів на численні запитання народних депутатів.

Співдоповідач - голова парламентського Комітету з питань бюджету Петро ПОРОШЕНКО надав інформацію щодо врахування Мінфіном висновків Бюджетного комітету про проект, коли його розглядали в першому читанні. Висновки, сказав він, враховано лише частково. Переважну більшість із них проігноровано.

За підсумками голосування пропозицію щодо прийняття в другому читанні урядового проекту не було підтримано.

Було ухвалено постанову "Про прийняття в другому читанні проекту Закону України про Державний бюджет України на 2003 рік". Перший її пункт гласить:

"1. Статтю 1 схвалити у другому читанні у редакції Комітету Верховної Ради України з питань бюджету наступного змісту:

"Установити доходи Державного бюджету України на 2003 рік у сумі - 54.766.901,4 тис. гривень, у тому числі доходи загального фонду Державного бюджету України - у сумі 41.415.600,2 тис. гривень та доходи спеціального фонду Державного бюджету України - у сумі 13.351.301,2 тис. гривень, згідно з додатком № 1 до цього Закону.

Затвердити видатки Державного бюджету України на 2003 рік у сумі 54.199.011,4 тис. гривень, у тому числі видатки загального фонду Державного бюджету України - у сумі 40.757.490,8 тис. гривень та видатки спеціального фонду Державного бюджету України - у сумі 13.441.520,6 тис. гривень.

Визначити граничний розмір профіциту Державного бюджету України на 2003 рік у сумі 567.890 тис. гривень, у тому числі профіцит загального фонду Державного бюджету України - у сумі 658.109,4 тис. гривень та дефіцит спеціального фонду Державного бюджету України - у сумі 90.219,4 тис. гривень, згідно з додатком № 2 до цього Закону."

У постанові визначається, що статті проекту Держбюджету 7, 31, 44, 48, 51 та пункт 38 статті 56 переносяться на третє читання.

Сесія ухвалила Постанову про увічнення пам'яті жертв голодомору 1932-1933 років.

В цілому було прийнято: Закон про Концепцію Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу; Закон про внесення змін до закону України "Про охорону праці"; Закон про внесення змін до Закону України "Про зв'язок"; Закон про внесення змін до деяких законів України (щодо виплат одноразової допомоги в разі смерті (загибелі) осіб, які мали особливі заслуги перед Батьківщиною); Закон про внесення змін до статті 22 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні".

В другому читанні сесія прийняла законопроект про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) надходжень, одержаних злочинних шляхом.

На цьому вечірнє засідання завершилося.

РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖИТЬ 22 ЛИСТОПАДА, В П'ЯТНИЦЮ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку