У ВІВТОРОК, 8 ЖОВТНЯ, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖИЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

Цього дня в парламенті відбувся черговий День Уряду України. На початку засідання Голова Верховної Ради поінформував про вихід народних депутатів Василя ОНОПЕНКА, Сергія ПРАВДЕНКА та Петра ТОЛОЧКА зі складу депутатської фракції Блоку Юлії ТИМОШЕНКО, Сергія РАТУШНЯКА зі складу депутатської групи "Народовладдя" та входження його до складу депутатської групи "Демократичні Ініціативи", Олега БЛОХІНА зі складу депутатської фракції Комуністичної партії України та входження його до складу фракції Соціал-демократичної партії України (об'єднаної), Вадима ЛИТВИНА зі складу депутатської фракції Комуністичної партії України та входження його до складу депутатської фракції політичних партій промисловців і підприємців та "Трудова Україна".

Володимир ЛИТВИН також інформував про утворення у Верховній раді України четвертого скликання постійнодіючої парламентської більшості відповідно до Угоди про створення та основні засади діяльності постійнодіючої парламентської більшості у Верховній раді та Положення про постійнодіючу парламентську більшість у Верховній Раді. Угоду про утворення та основні засади діяльності парламентської більшості підписали парламентські фракції і групи: "Аграрники України", Народно-демократичної партії, політичних партій промисловців і підприємців та "Трудова Україна", "Регіони України", Соціал-демократичної партії України (об'єднаної), "Демократичні ініціативи", "Європейський вибір", "Народний вибір", "Народовладдя". Персональний склад постійнодіючої парламентської більшості у Верховній Раді визначено у кількості 231 народного депутата.

Було розглянуто питання про внесення до порядку денного засідання проекту постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань перевірки достовірності фактів незаконної торгівлі зброєю з Республікою Ірак. Народні депутати не підтримали включення цього питання до порядку денного.

Відповідно до порядку денного Дня Уряду було включено два питання - інформація Кабінету Міністрів про стан справ у вітчизняній системі охорони здоров'я та інформація Кабінету Міністрів про здійснення державної політики щодо стану реформування нафтогазового комплексу України, впливу його на соціально-економічний розвиток держави та виконання законодавства в цій сфері.
Володимир ЛИТВИН поінформував про лист Прем'єр-міністра Анатолія КІНАХА до Верховної Ради з проханням перенести розгляд другого питання на листопад-місяць з тим, щоб дати можливість більш грунтовно підготуватися до розгляду питання із врахуванням підписаної напередодні Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про стратегічне співробітництво в газовій галузі. Профільний Комітет парламенту підтримав прохання Уряду. Однак, пропозиція перенести розгляд даного питання не отримала потрібної кількості голосів ("за" - проголосували 215 народних депутатів).Таким чином, в порядку денному Дня Уряду залишилось обидва питання.

Інформацію Кабінету Міністрів про стан справ у вітчизняній системі охорони здоров'я оприлюднив міністр охорони здоров'я Віталій МОСКАЛЕНКО. Він нагадав про те, що доступна медична допомога та доступні ліки визначені стратегічно соціальними пріоритетами, оскільки вони безпосередньо стосуються життя десятків мільйонів українських громадян.

Доповідач зазначив, що охорона здоров'я була і залишається головним пріоритетом держави та уряду. В.МОСКАЛЕНКО, зокрема зупинився на позитивних результатах роботи уряду у цій сфері. За його словами покращено такі важливі критерії стану здоров'я нації, як малюкова та материнська смертність, інвалідність, забезпечена відсутність епідемій небезпечних інфекцій, зменшилась захворюваність на дифтерію, вірусні гепатити та гострі кишкові інфекції. Україна була сертифікована як територія, вільна від поліомієліту.

Міністр зупинився і на невирішених проблемах, які гальмують стан покращання здоров'я народу. Серед них міністр назвав демографічні проблеми, значне постаріння населення, стан довкілля і пов'язані з ним наслідки чорнобильської катастрофи, а також незадовільний спосіб життя більшості людей, залишковий і недостатній рівень фінансування медичної сфери, який складає менше половини до потреби.

В.МОСКАЛЕНКО також визнав недостатньою доступність медичної допомоги та зупинився на найбільш гострих питаннях, які становлять загрозу здоров'ю нації: поширення туберкульозу та СНІДу, і які потребують додаткового фінансування.

За словами міністра, уряду слід зосередитись на розв'язанні проблем доступності медичної допомоги, поліпшення фінансування галузі, зменшення диспропорції в оплаті праці медиків. На рівні Верховної Ради, міністр вважає, що парламенту необхідно прискорити прийняття таких системоутворюючих законів як закон про загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування та нової редакції основ законодавства про охорону здоров'я. На його думку, це створить правову базу багатоканального фінансування галузі, збільшить його обсяги, забезпечить виконання програми гарантованої державою безоплатної медичної допомоги.

Зі співдоповіддю від парламентського Комітету з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства виступив голова Комітету Микола ПОЛІЩУК. Він висловив занепокоєння ситуацією, яка склалася у сфері охорони здоров'я. Занепокоєння, за його словами, викликає поданий урядом проект державного бюджету на 2003 рік, де майже всі основні показники фінансування галузі в порівнянні з минулим роком передбачено зменшити, а видатки на охорону здоров'я мають зменшитися на 3,6 відсотка.

М.ПОЛІЩУК також зазначив, що в галузі наявний не тільки дефіцит фінансових ресурсів, а й те, що вони неефективно використовуються. За його словами, забезпечити стабілізацію та реформування охорони здоров'я, підвищення якості медичної допомоги населенню можна за умови ефективного використання всіх можливих ресурсів - кадрових і матеріально-технічних.
В обговоренні доповіді та співдоповіді взяли участь народні депутати В.НАДРАГА, О.МАСЕНКО, О.ГІНЗБУРГ, О.БАБУРІН, А. МОРОЗ, С.ШЕВЧУК, О.ШЕВЧЕНКО, І. МИГОВИЧ, П. СИМОНЕНКО, В. МАЙКО.

Народні депутати пропонували визнати роботу уряду недостатньою, звертали увагу на низький рівень фінансування сфери охорони здоров'я та невиконання більшості медичних програм. Серед пропозицій, зокрема, пропонувалося ввести щорічний звіт міністра охорони здоров'я про стан здоров'я нації та включити у формулу розрахунків видатків на охорону здоров'я на 2003 рік показники здоров'я населення тощо.

Народні депутати визнали, що питання, яке обговорювалося в сесійній залі, належить до першорядних проблем національної безпеки. Висловлювалися зауваження щодо надмірної статистики в інформації Уряду, за якою не проглядається чітка стратегічна лінія. Наголошувалося на тому, що серйозного доопрацювання потребують проекти постанов, які необхідно направити в Комітет і зробити з них один документ.

З інформацією про здійснення Урядом державної політики щодо стану реформування нафтогазового комплексу України, його впливу на соціально-економічний розвиток держави та виконання законодавства України в цій сфері виступив міністр палива та енергетики Віталій ГАЙДУК. Він детально ознайомив народних депутатів із структурою нафтогазового комплексу держави, наголосивши на тому, що він потребує залучення додаткових коштів на реконструкцію, модернізацію та подальший розвиток. Міністр також доповів про підписану 7 жовтня 2002 року між урядами України та Росії Угоду щодо стратегічного співробітництва у газовій сфері. За умовами Угоди Україна і Росія створили міжнародний консорціум, який забезпечить подальший розвиток системи магістральних газопроводів України, безперебійний транзит природного газу до європейських країн територією України, збільшення його обсягів, належний технічний стан газотранспортної системи, технічну реконструкцію на рівні європейських стандартів.

В.ГАЙДУК також зупинився на проблемах нафтогазової галузі. За його словами, низькі ціни на газ, значне податкове навантаження практично паралізують фінансову господарську діяльність підприємств галузі і не дають можливості здійснювати їх розвиток та технічне переоснащення.
Міністр запропонував народним депутатам для поліпшення стану розрахунків підприємств нафтогазового комплексу з державним бюджетом прискорити прийняття низки законопроектів.

Співдоповідав з цього питання Голова Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Андрій КЛЮЄВ. Він зупинився на програмах стимулювання енергозбереження, диверсифікації джерел імпортованих енергоджерел та забезпеченні енергетичної незалежності держави. За словами А.КЛЮЄВА, у нафтогазовому комплексі спостерігається не найкращий принцип поєднання виконання цих умов. Голова парламентського Комітету проаналізував причини, які цьому перешкоджають, та наголосив на удосконаленні нормативно - законодавчої бази нафтогазового комплексу.

В обговоренні доповіді та співдоповіді взяли участь народні депутати Я.СУХИЙ, М.РУДЬКОВСЬКИЙ, Л.ЛУК'ЯНЕНКО, Б.КОСТИНЮК, Ю.СОЛОМАТІН, О.ГІНЗБУРГ, С.БУЛЬБА, В.ТАРАН, М.КОСІВ, В.КОНОВАЛЮК, М.ПАВЛОВСЬКИЙ, О.ГУДИМА, В.КИРИЛЕНКО, В.ЯВОРІВСЬКИЙ, І.ОСТАШ, Ю.КАРМАЗІН, І.ЗАЄЦЬ.

У виступах висловлювалась стурбованість як станом справ у нафтогазовій галузі, так і підписаною Угодою, яка, на думку більшості виступаючих, становить загрозу національним інтересам України. Пропонувалося визнати роботу уряду по здійсненню державної політики з реформування нафтогазового комплексу України визнати недостатньою і рекомендувати Кабінету Міністрів вжити заходів щодо подальшої стабілізації функціонування нафтогазового комплексу.

Голова Верховної Ради В.Литвин доручив профільному Комітету сформувати питання Кабінету Міністрів, щоб отримати від уряду вичерпну інформацію під час прийняття рішення.

Народні депутати також доручили профільному Комітету узагальнити пропозиції і висновки, висловлені під час проведення Дня Уряду.

НАСТУПНЕ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ВІДБУДЕТЬСЯ 15 ЖОВТНЯ 2002 РОКУ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку