РОЗПОЧАЛАСЬ ДРУГА СЕСIЯ
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ

У вiвторок, 3 вересня розпочалась друга сесiя Верховної Ради України четвертого скликання.
Вiдкрив засiдання Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН. Вiн повiдомив, що в залi присутнi члени Уряду України на чолi з Прем'єр-мiнiстром України Анатолiєм КIНАХОМ, голови Верховного, Конституцiйного та Вищого господарського судiв України, голови обласних, Київської i Севастопольської мiських рад та обласних державних адмiнiстрацiй, представники релiгiйних конфесiй, якi входять до Всеукраїнської ради церков, i релiгiйних органiзацiй, представники дипломатичного корпусу, громадськостi, засобiв масової iнформацiї, вiдповiдальнi працiвники Апарату Верховної Ради України.

Вiдповiдно до норм Конституцiї України головуючий оголосив сесiю Верховної Ради України четвертого скликання вiдкритою.

Звучить Державний гiмн України. Присутнi встають, оплесками вiтають початок сесiї.

Головуючий нагадує, що по трьох виборчих округах вiдбулися вибори i Центральна виборча комiсiя визнала обраними та зареєструвала:
ДРАЧЕВСЬКОГО Вiктора Васильовича народним депутатом України в одномандатному виборчому окрузi № 35;
ОДАЙНИКА Миколу Миколайовича народним депутатом України в одномандатному виборчому окрузi № 18;
ШУФРИЧА Нестора Iвановича народним депутатом України в одномандатному виборчому окрузi № 201.

Вiдповiдно до статтi 79 Конституцiї України новообранi народнi депутати перед вступом на посаду склали присягу перед Верховною Радою України.

Головуючий нагадав, що в мiжсесiйний перiод пiшов iз життя народний депутат України Олег ОЛЕКСЕНКО, а 27 та 31 липня сталися трагедiї на вiйськовому аеродромi Скнилiв та шахтi iменi Засядька, що призвело до численних людських жертв. Пристунi вшанували їх пам'ять хвилиною мовчання.

Звернення до Верховної Ради України Всеукраїнської ради церков i релiгiйних органiзацiй на її прохання оголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Геннадiй ВАСИЛЬЄВ.
У зв'язку з неможливiстю особистої участi у вiдкриттi сесiї надiслав звернення до Верховної Ради України Президент України Леонiд КУЧМА. Звернення оголосив Представник Президента України у Верховнiй Радi Олександр ЗАДОРОЖНIЙ.

З нагоди вiдкриття сесiї до народних депутатiв звернулися зi словами побажань Прем'єр-мiнiстр України Анатолiй КIНАХ та голова Конституцiйного Суду України Вiктор СКОМОРОХА.
Далi зi вступним словом виступив Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН.
Вiн пiдкреслив, зокрема, що другу сесiю як складну й напружену визначатимуть кiлька чинникiв. Перший пов'язаний з роботою над бюджетом 2003 року, в якiй треба вiдiйти вiд балансування на межi економiчної невизначеностi, забезпечити прорив України в нову якiсть економiки та соцiальної полiтики. Другий чинник пов'язаний з активiзацiєю та радикалiзацiєю полiтичного життя, що може витiснити на другий план решту нагальних проблем життєдiяльностi країни.

В.М.ЛИТВИН наголосив на потребi посилювати консолiдуючу роль парламенту. Невiдкладним його завданням є визначення чiтких прiоритетiв законотворчої роботи. Йдеться, насамперед, про прийняття Закону про засади внутрiшньої i зовнiшньої полiтики України. Всю роботу Верховної Ради, зазначив він, слiд пiдносити на вищий рiвень. I в напрямі пiдготовки змiн до Конституцiї України, i в реалiзацiї розгорнутого плану законотворення, вiдходячи вiд стану, за якого залишаємося заручниками "валових" показникiв.

В.М.ЛИТВИН привернув увагу до завдань щодо посилення законотворчої спiвпрацi з Урядом та iншими суб'єктами законодавчої iнiцiативи; пiдвищення контрольних повноважень Верховної Ради та її органiв; формування в країнi ефективного державного фiнансового контролю; вдосконалення чинного законодавства про засоби масової iнформацiї з метою забезпечення їх справжньої свободи.

Переконаний, сказав наприкiнцi Володимир ЛИТВИН, що своїми енергiйними й ефективними дiями пiд час другої сесiї Верховна Рада наочно доведе: вона вiдповiдає своєму покликанню бути практичним i моральним лiдером України.

У мiжсесiйний перiод групу народних депутатiв України за активну участь у законотворчiй дiяльностi та у зв'язку з 11-ою рiчницею Незалежностi України було вiдзначено Почесними грамотами i Грамотами Верховної Ради України. Голова Верховної Ради вручив вiдзнаки нагородженим. По завершеннi церемонiї він сказав, що, вирiшуючи питання про проведення нагородження народних депутатiв за заслуги перед українським народом Почесними грамотами i Грамотами Верховної Ради України саме у сесiйнiй залi, виходив iз необхiдностi пiдвищення ролi i значення цих парламентських вiдзнак. Можливо, в перспективi варто було б подумати i про вiдповiдне законодавче закрiплення соцiальних наслiдкiв такої оцiнки державою заслуг тих, хто нагороджений Почесною грамотою чи Грамотою, сказав Голова Верховної Ради.

Було прийнято Постанову про перерахування одноденного заробiтку народних депутатiв України сiм'ям тих, хто загинув i постраждав у результатi аварiї вiйськового лiтака пiд час авiашоу на Скнилiвському аеродромi пiд м.Львовом. Голосування проходило пiд мелодiю духовного гiмну Миколи ЛИСЕНКА "Боже, єдиний, великий…" у виконаннi Нацiонального Академiчного хору iменi Г.Верьовки.

Вiдповiдно до регламентних норм роботи по пленарних вiвторках вiдбулося оголошення депутатських запитiв, оприлюднення заяв, повiдомлень i пропозицiй уповноважених представникiв депутатських фракцiй i груп. У дискусiї взяли участь Леонiд КРАВЧУК, Юлiя ТИМОШЕНКО, Богдан ГУБСЬКИЙ, Сергiй ТИГIПКО, Степан ГАВРИШ, Олександр МОРОЗ, Раїса БОГАТИРЬОВА, Петро СИМОНЕНКО, Микола ГАПОЧКА, Вiктор ЮЩЕНКО, Катерина ВАЩУК.

Народний депутат Олександр КАРПОВ за дорученням дев'яти парламентських фракцiй оприлюднив їх звернення стосовно створення парламентської бiльшостi у Верховнiй Радi України, формування коалiцiйного Уряду.

Календарним планом проведення другої сесiї передбачається, що до кiнця тижня народнi депутати працюють у комiтетах, фракцiях i групах, а пленарна робота розпочнеться 10 вересня "Днем Уряду у Верховнiй Радi", де буде заслухано iнформацiї про заходи Кабiнету Мiнiстрiв України щодо реалiзацiї Стратегiї подолання бiдностi в Українi та про здiйснення державної полiтики щодо виконання законiв України "Про природно-заповiдний фонд України" i "Про охорону культурної спадщини" та дотримання посадовими особами вимог чинного законодавства стосовно Нацiонального заповiдника "Хортиця" й iнших iсторико-культурних заповiдникiв i об'єктiв природно-заповiдного фонду.

На цьому засiдання Верховної Ради України завершилося.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку