Насамперед під час зустрічі Голова Верховної Ради України висловив вдячність за всю ту підтримку, яку Франція надає Україні. Також він акцентував на важливості підписаної Угоди про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Францією й подякував за підтримку цього документа французьким Парламентом. «Той рівень співпраці, який сьогодні існує між нашими країнами і нашими парламентами, — приклад, як мають розвиватися відносини між країнами, які поважають одне одного й допомагають», — зауважив Руслан Стефанчук. 

Водночас сторони обговорили співпрацю в оборонній сфері. Руслан Стефанчук зазначив, що розраховує на подальше постачання озброєння та військової техніки, а також на започаткування довгострокових проектів із французькими компаніями оборонно-промислового комплексу.

Окрім того, він повідомив французьку колегу про оборонні потреби України — ідеться передусім про захист повітряного простору України й додаткові системи ППО,  далекобійні ракети, авіаційну підтримку України та посилення спроможностей тактичної авіації. 

Спікер Парламенту України подякував за рішення Франції про замороження російських активів. «Зараз важливо знайти правовий механізм для спрямування цих активів на відновлення України та відшкодування Україні збитків», — наголосив він. Руслан Стефанчук зауважив, що за цю війну має відповісти путін разом з усім російським народом: «Наше завдання, як парламентаріїв, знайти юридичний механізм, як забезпечити таку відповідальність». 

Сторони також порушили питання шляху України в Європейський Союз і НАТО. Руслан Стефанчук повідомив, що Верховна Рада України прийняла всі необхідні закони, які знімають усі перешкоди для отримання переговорної рамки з Європейським Союзом: «Ми готові далі рухатися шляхом євроінтеграції». Водночас він висловив вдячність Франції за підтримку України на шляху до НАТО, закликавши продовжувати бути адвокатом України у цьому питанні задля отримання на Вашингтонському саміті важливого для України рішення. «Шлях України у НАТО — це безальтернативний шлях для нашої країни. І це те рішення, яке буде взаємовигідним для наших країн», — зауважив Руслан Стефанчук. 

Окрім того, Голова Верховної Ради України звернувся до Голови Національних зборів Французької Республіки Яель Брон-Піве щодо використання Францією своїх можливостей та авторитету задля залучення більшої кількості країн у підтримці Формули миру Президента України Володимира Зеленського. «Український план миру — це єдина можлива формула, яка здатна встановити тривалий та усталений мир», — наголосив він, подякувавши Франції за підтримку у цьому питанні. 

За результатами зустрічі, Голова Верховної Ради України повідомив, що сторони обговорили ті питання, щодо яких парламенти України та Франції можуть співпрацювати, зокрема, в ухваленні важливих рішень, повʼязаних із подальшим санкційним режимом для рф, замороженням і використанням російських активів. 

«Франція із самого початку російської агресії стоїть пліч-о-пліч з Україною та робитиме це до самого кінця», — наголосила, зі свого боку, Голова Національних зборів Французької Республіки Яель Брон-Піве, зауваживши, що підтримка з боку Франції насправді має багато вимірів і надається в різних площинах: дипломатичній, економічній, гуманітарній, фінансовій та військовій. Вона запевнила, що так буде й надалі, з огляду на потреби, які матиме Україна у цій складній ситуації. 

«Франція докладає зусиль на європейському та міжнародному рівнях, аби долучити якомога більш широке коло країн до підтримки на користь України», — акцентувала Яель Брон-Піве, повідомивши, що сама із цієї причини долучилася до ініціативи, з якою виступив Голова Верховної Ради України щодо підписання листа, адресованого Спікеру Палати представників Конгресу США, аби та допомога, яку потребує Україна, надавалася так само з боку американського народу та мала тривалий і довгостроковий характер. 

«Сьогодні Україна зазнає агресії у своїй територіальній цілісності, у своєму праві на волевиявлення, на визначення своєї долі. І тому ми стаємо рішуче на захист цих базових демократичних цінностей, які є для нас спільними. І саме це мотивує нашу незмінну підтримку України», — наголосила Голова Національних зборів Французької Республіки. 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54