«Цими хвилинами над нашою країною, як і вчора, і тиждень, і місяць, і рік тому, проносяться сигнали повітряної тривоги... Лише за минулий тиждень росія випустила понад 200 ракет і понад 700 керованих авіабомб по наших цивільних будівлях та енергетичних об'єктах. Зараз сотні тисяч цивільних без електрики», — наголосив насамперед під час свого виступу Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко. 

Водночас від імені українського народу він акцентував: «росія намагається вимкнути світло у наших будинках, але вона ніколи не вимкне світло у наших душах». 

Україна перебуває у стані війни вже 762 дні з моменту повномасштабного вторгнення росії й бореться за свободу вже 3 619 днів із 2014 року

«Український народ продовжує героїчно протистояти російській агресії, стаючи на захист усього цивілізованого й демократичного світу», — зауважив Перший віцеспікер, зазначивши, що це було б неможливо без мужності українських воїнів та без чіткої позиції наших союзників у підтримці України. Він висловив вдячність за військову й фінансову підтримку. 

Олександр Корнієнко повідомив присутніх, що Україна перебуває у стані війни вже 762 дні з моменту повномасштабного вторгнення росії й бореться за свободу вже 3 619 днів із 2014 року: «Десятки тисяч наших братів і сестер віддали свої життя за нашу свободу й незалежність».

Усі порушення міжнародного права з боку росії потребують рішучої реакції з боку міжнародної спільноти

«Численні міжнародні моніторингові та слідчі органи з прав людини задокументували численні докази масових умисних вбивств, свавільних затримань, насильницьких зникнень, катувань і жорстокого поводження, скоєних російськими окупантами», — акцентував Перший віцеспікер, додавши, що журналісти, правозахисники й адвокати продовжують зазнавати втручань і переслідувань. 

Олександр Корнієнко заявив, що росія примушує цивільних людей на окупованих територіях служити у російській армії, що є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права та воєнним злочином. Водночас українські військовополонені й цивільні, які перебувають під вартою у росії, зазнають катувань і нелюдського поводження. Українські діти, примусово вивезені або депортовані до російської федерації, віддаються на виховання або усиновлюються російськими сімʼями.

«Усі ці порушення міжнародного права з боку росії потребують рішучої реакції з боку міжнародної спільноти», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України. 

Справедливий, всеосяжний і тривалий мир можливий лише завдяки колективній волі та колективним діям

У звʼязку із цим, під час свого виступу Олександр Корнієнко докладно зупинився на представленні Формули миру Президента України Володимира Зеленського: «Українська Формула миру — це план миру, який може запобігти загрозі застосування ядерної зброї проти неядерної держави та загрозі безпеці атомних електростанцій, використання голоду як зброї й підриву енергетичної безпеки». 

Перший віцеспікер також повідомив, що у Формулі миру йдеться про величезну шкоду, завдану екології й навколишньому середовищу, знущання та тортури над полоненими військовими й цивільними, масові примусові депортації, численні воєнні злочини та воєнні збитки.

«Формула миру вже стала міжнародною екосистемою. Сьогодні це цілісна структура, елементи якої тісно повʼязані між собою. Справедливий, всеосяжний і тривалий мир можливий лише завдяки колективній волі та колективним діям», — зауважив Олександр Корнієнко, додавши, що відповідальні держави, які поважають міжнародне право, мають залишатися єдиними й відданими справі порятунку світу: «Війні можна запобігти, лише надавши Україні надійні багатосторонні гарантії безпеки». 

Водночас він зазначив, що реалізація Формули миру закладе фундамент для припинення тиранії у майбутньому.

Окрім того, Перший заступник Голови Верховної Ради України повідомив, що Формула миру Президента України Володимира Зеленського ґрунтується на головних принципах Статуту ООН і міжнародного права, а також на повазі до суверенітету та територіальної цілісності країн у межах їхніх міжнародно визнаних кордонів.

«Дуже важливо, щоб якомога більше країн підтримали цей план. Адже ізоляція росії змінить глобальну ситуацію, паралельно з успіхами України на полі бою», — наголосив Олександр Корнієнко. 

У цьому контексті він звернув увагу присутніх до Глобального саміту миру — зібрання світових лідерів, відданих справі якнайшвидшого встановлення справедливого, тривалого та всеосяжного миру. 

Міжнародна парламентська спільнота може зробити значний внесок у досягнення цілей Формули миру 

Перший заступник Голови Верховної Ради України наголосив, що українці надзвичайно вдячні за те, що члени МПС, ухваливши резолюції на 144-ій та 145-ій Асамблеях, рішуче засудили агресивну війну росії проти України та закликали її вивести свої війська з української території.

 

«Ми впевнені, що міжнародна парламентська спільнота може зробити значний внесок у досягнення цілей Формули миру. Лише спільними зусиллями та тиском на росію в усіх можливих міжнародних форматах можемо досягти нашої кінцевої мети — встановлення справедливого, всеосяжного та тривалого миру в Україні на основі Статуту ООН», — акцентував насамкінець Олександр Корнієнко, закликавши членів Міжпарламентського союзу приєднатися до української Формули миру та Глобального мирного саміту.

 

Довідково. 23-27 березня українська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком перебуває з робочим візитом у Швейцарській Конфедерації. 

Програмою візиту насамперед передбачена участь делегатів у засіданні 148-ої Асамблеї Міжпарламентського союзу.

До складу української делегації також входять народні депутати України: Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, заступник Голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко, членкиня Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко, членкиня Комітету з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко, член Комітету з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький, член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко й член Комітету з питань аграрної та земельної політики Артур Герасимов. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54