23-27 березня українська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком перебуватиме з робочим візитом у Швейцарській Конфедерації. 

Програмою візиту насамперед передбачена участь делегатів у засіданні 148-ої Асамблеї Міжпарламентського союзу.

У другий день робочого візиту українські делегати продовжили роботу у комітетах на полях Асамблеї МПС, а також провели ряд важливих і плідних зустрічей. Як повідомив заступник Голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко, надалі у планах української делегації — участь у пленарному засіданні сесії, комітетів, двосторонні та багатосторонні зустрічі з делегаціями парламентів країн ЄС, G7 і Глобального Півдня.

Франція, Гамбія, Танзанія, Кабо-Верде, ПАР, Австралія та Бразилія — українська делегація провела ряд зустрічей на полях 148-ої Асамблеї МПС 

Із делегацією Кабо-Верде народні депутати України обговорили питання парламентської дипломатії. Зокрема, країною було створено групу дружби з Україною. Перший віцеспікер Олександр Корнієнко висловив вдячність за цей крок для покращення міжпарламентської взаємодії. Також він наголосив на важливості ухвалення резолюції про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. 

Як проінформував Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, на зустрічі з делегацією Кабо-Верде парламентарії цієї країни повідомили, що в їхньому Парламенті створено групу дружби з Україною, в яку ввійшли восьмеро депутатів.

Водночас Олександр Мережко зауважив, що з боку Парламенту України також буде створено відповідну групу дружби, а Леся Василенко акцентувала на важливості й необхідності проведення зустрічей онлайн — і готовності Верховної Ради України втілювати це. 

Під час зустрічі з французькими делегатами українські парламентарії проінформували колег про останні ракетні обстріли росією України. Олександр Корнієнко акцентував на важливості військової допомоги, яка вкрай необхідна вже зараз. Окрім того, він порушив тему співпраці з «незахідними країнами», зазначивши, що Україна активно працює над відкриттям посольств у цих країнах. Українські делегати також наголосили, що Україна цінує лідерство Франції у підтримці нашої держави. 

«Для нас важливо бачити лідерство в Європі», — наголосив Олександр Мережко. Також він додав, що на Саміті НАТО у Вашингтоні Україні потрібна чітка формула подальших дій. 

Водночас Леся Василенко закликала Францію активізувати США для підтримки України. Вона наголосила, що через російські атаки найбільше страждають саме цивільні. Окрім того, вона запросила делегації Франкофонії та Франції відвідати з робочими візитами Україну. 

Зі свого боку, французький депутат Ксав'є Яковеллі повідомив, що Франція планує накласти 100% податку на заморожені активи російської федерації. 

Результати діяльності «зернового коридору» та Формули миру Президента України Володимира Зеленського — основні теми, порушені українською делегацією під час зустрічі з представниками Гамбії. Сторони докладно зупинилися на питаннях продовольчої безпеки. Українські парламентарії, зі свого боку, вкотре акцентували на необхідності реалізації українського мирного плану, а також закликали визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. 

Водночас Леся Василенко докладніше проінформувала колег про поточну ситуацію щодо депортації українських дітей росією, наголосивши, що такі дії з боку рф є частиною геноциду українського народу. Окрім того, Ольга Руденко ознайомила колег із десятьма пунктами Формули миру Президента України Володимира Зеленського, зауваживши, що український мирний план є універсальним, адже він про міжнародний порядок. Вона запросила представників Гамбії взяти участь у Саміті миру, що відбудеться у Швейцарії. 

«Важливий діалог із Південно-Африканською Республікою. Колеги готові говорити та чути, яка допомога потрібна Україні», — зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради України, зауваживши, що представники України вже зустрічалися з делегатами з ПАР в Анголі та розповідали про наслідки збройної агресії рф проти нашої держави: «Цього разу також на цьому наголошували — нові обстріли та жахливі наслідки й цифри жертв війни». 

Зі свого боку, Олександр Мережко під час зустрічі акцентував на необхідності деколонізації росії, а також запросив ПАР відвідати Глобальний саміт миру, який відбудеться у Женеві. 

«Зараз злочин екоциду відбувається у нас перед очима, і міжнародна спільнота не змогла із цим впоратися. Діяти потрібно вже сьогодні — бо чим більше ми чекаємо, тим більше шкоди завдається», — наголосила членкиня Комітету з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко, закликавши ПАР підготувати резолюцію, щоби засудити ці дії.

Парламентаріям Австралії Олександр Корнієнко розповів про шкоду, завдану українській критичній інфраструктурі, зокрема, екстрені відключення електроенергії. «Україна потребує озброєння — задля ефективного захисту населення та критичних об’єктів, а також боротьбі на полі бою», — наголосив він, водночас закликавши Австралію підтримати Формулу миру Президента України Володимира Зеленського. 

Окрім того, Перший віцеспікер висловив надію про проведення Саміту миру у Швейцарії для обговорення ситуації в Україні та звернувся до Австралії адвокатувати ідею Саміту й закликати інші країни доєднатися. 

Членкиня Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко повідомила, що росіяни намагаються знищити ідентичність українських дітей, а також усиновлюють їх, що ще більше ускладнює подальше повернення дітей додому в Україну. 

Зі свого боку, австралійські делегати підтвердили бажання відвідати з робочими візитами Україну. Окрім того, вони повідомили, що через невеликі запаси озброєння в країні, Австралія не може передавати багато, але нині розвиває оборонний комплекс, аби у майбутньому покращити постачання.

Під час зустрічі з бразильськими колегами Перший заступник Голови Верховної Ради України запросив Бразилію приєднатися до Глобального саміту миру. Також він поділився досвідом роботи Верховної Ради України під час дії воєнного стану: «Ми не зупинимося у нашій боротьбі за своє — і вкрай важлива підтримка на міжнародній арені». 

Водночас Олександр Мережко наголосив, що Україні необхідна підтримка Бразилії на міжнародній арені. Ольга Руденко, зі свого боку, проінформувала колег детальніше про поточну ситуацію щодо депортації росією українських дітей. 

Окрім того, Олександр Мережко, Арсеній Пушкаренко, Олександр Санченко та Артур Герасимов зустрілися з парламентською делегацією Танзанії. Олександр Мережко, зі свого боку, звернувся до Парламенту Танзанії із закликом визнати Голодомор геноцидом Українського народу. «Ми хочемо бачити Танзанію серед учасників Глобального саміту миру. Запрошуємо вас зробити свій внесок, щоби приблизити мир», — наголосив він. 

Водночас член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко докладніше зупинився на питаннях продовольчої безпеки, а також висловив пропозицію організувати онлайн-зустріч між аграрними парламентськими комітетами України й Танзанії. 

Зі свого боку, член Комітету з питань аграрної та земельної політики Артур Герасимов закликав колег із Танзанії підтримати резолюцію Асамблеї МПС щодо впливу збройних конфліктів на сталий розвиток. 

Під час робочої зустрічі з представниками Індонезії Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко повідомив про ранкові терористичні атаки росії проти України. Водночас він засудив участь Індонезії у спостереженні за виборами в росії, адже «це впливає на легітимізацію виборів на тимчасово окупованих росією територіях України». «Ми хочемо закінчити війну якомога швидше. Але росія не хоче закінчувати війну, вони хочуть окупувати Одесу, Київ, вони хочуть знищити нашу націю. Щоби вижити — нам треба зброя. Ми маємо справу із серійним вбивцею. Він не зупиниться в Україні», — наголосив Олександр Мережко. 

Зі свого боку, Леся Василенко запросила представників Індонезії відвідати з візитом Україну, а також підтримати резолюцію від України у Комітеті МПС зі сталого розвитку. Ольга Руденко закликала допомогти Україні повернути незаконно депортованих до росії українських дітей. 

«Перевибори путіна означають, що населення підтримує путіна. Тому ми говоримо, що це не лише «путінська війна», — наголосив під час зустрічі з представниками Мексики Олександр Мережко. Він акцентував на необхідності й важливості дотримання принципів міжнародного права — територіальній цілісності, непорушності кордонів та заборони на використання зброї. Також народний депутат України запросив Мексику доєднатися до  участі у Глобальному саміті миру, що відбудеться у Швейцарії. 

Насамкінець відбулася робоча зустріч із представниками Великої Британії. 

Заходи у межах 148-ої Асамблеї МПС за участю українських делегатів

Член Комітету з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький доєднався до роботи Комітету з питань демократії, де розповів про можливості України для партнерів у боротьбі з фейками в Інтернеті та про деструктивну роль авторитарних режимів у використанні штучного інтелекту для дестабілізації суспільства. «Кінцевий результат використання штучного інтелекту зараз усе ще залежить від наміру людини, яка програмує та використовує цю технологію. Технологічний процес стане загрозою людству, як стала ядерна зброя у руках тоталітарних режимів», — наголосив народний депутат України. Водночас він зауважив, що нині необхідно працювати над тим, щоби не допустити використання росією та іншими зловмисними режимами нових технологій для поширення агресії й соціальної поляризації на всіх континентах. 

Окрім того, Олексій Жмеренецький повідомив, що в Україні компанії активно розробляють продукти на основі штучного інтелекту: «Українці вже продемонстрували вміння швидко опановувати нові технології та відкривати у них можливості, які ніхто раніше не уявляв. Поки росія експортує дезінформацію, Україна стає експортером технологій для боротьби за реальність і правду». 

Насамкінець, як проінформував Олександр Мережко, у другий день робочого дня української делегації на полях 148-ої Асамблеї МПС також відбулося засідання Групи «12+», яка у межах Міжпарламентського союзу обʼєднує країни, які сповідують демократичні цінності. У межах цього заходу делегати з різних країн обговорили проєкт резолюції щодо захисту українських дітей під час війни.

До складу української делегації також входять народні депутати України: Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, заступник Голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко, членкиня Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко, членкиня Комітету з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко, член Комітету з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький, член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко й член Комітету з питань аграрної та земельної політики Артур Герасимов. 

Довідково. Міжпарламентський союз — це всесвітня організація національних парламентів. 

Він був заснований понад 130 років тому як перша багатостороння політична організація у світі, що заохочує співпрацю та діалог між усіма країнами. Сьогодні до складу МПС входять 180 національних парламентів-членів та 15 регіональних парламентських органів. 

МПС просуває демократію й допомагає парламентам розвиватися у сильніші, молодші, екологічніші, більш гендерно збалансовані та інноваційні інституції. Він також захищає права людини — парламентаріїв — через спеціальний комітет, що складається з депутатів з усього світу.

 

 



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54