Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.

Руслан Стефанчук зазначив, що сьогодні - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. «Низько вклоняємося ліквідаторам аварії і висловлюємо слова глибокої вдячності за виявлений вами героїзм, самовідданість та високий професіоналізм під час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Вічна пам’ять та шана ліквідаторам, які віддали своє життя, долаючи наслідки цієї катастрофи», - сказав він.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів та жертв Чорнобильської трагедії.  

Руслан Стефанчук повідомив, що з 14 по 19 грудня у приміщенні Верховної Ради Український інститут книги презентує книжкову виставку до 30-річчя незалежності України. Виставка проводиться в рамках загальнонаціональної акції «Національний тиждень читання». Подія має на меті об’єднати навколо читання та книговидання всю книжкову спільноту України. В парламенті будуть представлені понад 30 провідних видавництв України. Він запросив народних депутатів взяти участь в цьому культурно-мистецько-просвітницькому заході.

Головуючий надав слово для виступів з оголошеннями, повідомленнями, пропозиціями представникам депутатських фракцій і груп.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Головуючий нагадав, що на попередньому засіданні народні депутати не встигли прийняти рішення щодо скасування рішення Верховної Ради України від 30.11.2021 про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень", №5600.

Головуючий поставив на голосування проекти постанов, які не були проголосовані.

За результатами голосування не прийнято проекти постанов за №№5600-П14, 5600-П15, 5600-П16, 5600-П17, 5600-П18, 5600-П19, 5600-П20, 5600-П21, 5600-П22, 5600-П23.

Головуючий зазначив, що Закон №5600 розблоковано і може йти на підписання.

Народні депутати 285 голосами "за" прийняли у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо спрощеного набуття громадянства України іноземцями та особами без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України, №5630.

До порядку денного включено проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів" щодо усунення неточностей, №6375.

Законопроект доповіла заступник Голови Комітету з питань антикорупційної політики Галина Янченко.

За результатами голосування законопроект 315 голосами прийнято за основу і в цілому.

На доопрацювання 255 голосами направлено проект Закону про внесення змін до Закону України “Про приватизацію державного і комунального майна” щодо уточнення деяких положень та сприяння залученню інвестицій в процесі приватизації, №5397.

289 голосами «за» у другому читанні і в цілому прийнято проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання окремих питань процедур банкрутства на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, №4220.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків" та деяких інших законодавчих актів України щодо регулювання та нагляду на ринках капіталу та організованих товарних ринках, №5865, доповів народний депутат Данило Гетманцев. Він зазначив, що цей законопроект направлений проти припинення протиправної діяльності «фінансових пірамід», яких в Україні діє близько 100.

Його прийняття дозволить з метою запобігання зловживанням на ринках капіталу та організованих товарних ринках побудувати ефективну систему нагляду та правозастосування на вітчизняних ринках у відповідності з Принципам IOSCO та положеннями відповідних актів Європейського Союзу, що регулюють питання в сфері боротьби із зловживаннями на ринку.

За результатами голосування законопроект 247-ма голосами прийнято за основу.

Народні депутати обговорили та за результатами голосування 249 голосами прийняли проект Постанови про внесення змін до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, №5893-15.

Народні депутати розглянули поправки до проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні, №5376.

Головуючий поставив на голосування правки, на підтвердженні яких наполягали народні депутати.

За результатами голосування всі правки, поставлені на підтвердження, були підтримані.

Верховна Рада 285 голосами прийняла законопроект №5376 у другому читанні і в цілому 285 голосами «за».

Із заявами від двох фракцій виступили народні депутати Сергій Рудик і Ніна Южаніна.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко оголосив про створення у Верховній Раді двох міжфракційних депутатських об’єднань: «За ефективну публічну державну службу та впровадження стандартів Європейського Союзу та Організації економічного співробітництва та розвитку» і «За розвиток молочної галузі України».

Головуючий поставив на голосування для прийняття у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства, №4409.

Законопроект не набрав необхідної кількості голосів для прийняття («за» - 217 голосів) і був направлений на доопрацювання («за» - 260 голосів)

До порядку денного включено проект Закону про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2022 році для участі у багатонаціональних навчаннях, №6359.

Законопроект доповів заступник Міністра оборони Анатолій Петренко. Він зазначив, що прийняття законопроекту дозволить провести на території 10 багатонаціональних навчань, у яких візьме участь 21 тисяча українських військовослужбовців та 11 з половиною тисяч представників країн НАТО.

Голова Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому.

Представники депутатських фракцій, які виступили в обговоренні, підтримали законопроект.

За результатами голосування законопроект 310 голосами «за» прийнято за основу і 318 голосами - в цілому.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері міграції, №4412, доповів заступник Міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий.

Заступник Міністра відзначив, що сьогодні ситуація в міграційні сфері потребує невідкладного вдосконалення правових засад боротьби з нелегальною міграцією, поліпшення управління міграційними процесами, посилення юридичної відповідальності за правопорушення в цій сфері як іноземців, так і громадян України.

За його словами, потребує вдосконалення визначення поняття приймаючої сторони - осіб, які запросили в Україну чи приймають в Україні іноземців та осіб без громадянства, зокрема стосовно встановлення на законодавчому рівні зобов’язань цих осіб, пов’язаних з перебуванням в Україні іноземців та осіб без громадянства, яких вони запросили (приймають).

Реалізація Закону вдосконалить процедури, пов’язані з перебуванням іноземців та осіб без громадянства на території України, а саме: спростить процедуру обміну посвідок на тимчасове проживання в Україні у зв’язку із закінченням строку їх дії та врегулює питання продовження строку перебування в Україні іноземців та осіб без громадянства, які з об’єктивних причин не мали змоги вчасно це зробити. Це також дозволить узгодити норми законодавчих актів, що регулюють суспільні відносини у сфері міграції, між собою та з нормами законодавства, які передбачають притягнення осіб до адміністративної відповідальності за порушення законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства.

Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати 300 голосами «за» підтримали прийняття законопроекту за основу.

Заступник Міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий доповів проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо вдосконалення законодавства у сфері міграції, №4411.

Він зазначив, що цей законопроект кореспондується з щойно прийнятим попереднім законопроектом №4412 і має на меті вдосконалення норм Кодексу України про адміністративні правопорушення, що встановлюють відповідальність за порушення міграційного законодавства, зокрема стосовно виключення з них застарілих положень та посилань на норми, які втратили чинність, посилення відповідальності за порушення особами законодавства в зазначеній сфері, що в підсумку сприятиме підвищенню рівня запобігання та протидії нелегальній міграції в Україні, забезпеченню безпеки держави та наближенню українського законодавства до міжнародних стандартів.

Заступник Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності В’ячеслав Медяник доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

297 голосами законопроект прийнято за основу.

Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до закону України "Про освіту" щодо вдосконалення науково-методичного забезпечення освіти та якості навчальної літератури, №5465.

Народні депутати підтримали законопроект 327 голосами.

До порядку денного включено проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств" щодо продовження терміну дії мораторію на виконавчі провадження, заходи примусового виконання рішень та порушення справ про банкрутство державних вугледобувних підприємств, №6347.

Проект доповів народний депутат Андрій Герус. Він зазначив, що цим законопроектом пропонується продовжити на два роки термін дії мораторію на реалізацію виконавчих проваджень та заходів примусового виконання рішень щодо державних вугледобувних підприємств, накладення арештів та заборон відчуження майна у таких виконавчих провадженнях, мораторію на порушення справ про банкрутство державних вугледобувних підприємств – з 1 січня 2022 року до 1 січня 2024 року.

Голова підкомітету Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Михайло Бондар доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

За результатами голосування законопроект 312 голосами «за» прийнято за основу і 317 голосами - в цілому.

Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому проект Закону про фінансові послуги та фінансові компанії, №5065. («за» - 248 голосів).

друге читання

310 голосами «за» у другому читанні і в цілому прийнято проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення функціонування Єдиного державного реєстру ветеранів війни та запровадження електронного посвідчення ветерана, №5694.

Головуючий закрив пленарне засідання.

 



 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18