Україна буде й надалі рухатися до забезпечення рівної участі представників всіх статей у прийнятті ключових рішень для нашої держави. Про це сказав Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков під час виступу на V Українському Жіночому Конгресі. 

 Голова Парламенту відзначив, що українське законодавство досить якісне у питанні гендерної рівності. “Українське законодавство дійсно достатньо якісне, в ньому є і баланси, і рівності, але головне, щоб ці закони виконувалися”, - зауважив він.

 Дмитро Разумков додав, що Верховна Рада ІХ скликання ухвалила низку законів, пов’язаних із рівними можливостями, зокрема Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною».

 За словами Голови Верховної Ради, сьогодні непростий час для України та світу, тому важливо об'єднувати зусилля для спільного подолання викликів. “Для цього участь повинні брати як чоловіки, так і жінки. Насправді ми не зможемо ні переоцінити, ні недооцінити роль кожного із нас. Жінки беруть активну участь в суспільно-політичному, соціальному, економічному житті нашої держави, в бізнесі, у всіх галузях, зокрема, й обороні”, - наголосив він.

Дмитро Разумков нагадав, що Україна вже восьмий рік змушена відстоювати свою територіальну цілісність, і жінки нарівні з чоловіками захищають незалежність держави. На його думку, не менш важливу роль жінки відіграють у подоланні наслідків пандемії коронавірусу. “Лікарі, медсестри, молодший медичний персонал фактично знаходяться на новому фронті, який з’явився два роки тому. Здебільшого вони є представниками жіночої статі. Тому, думаю, вкотре жінки демонструють лідерство в захисті не лише прав і свобод, але й головне - захисті здоров'я наших громадян”, - підкреслив він.

 Голова Парламенту зауважив, що Верховна Рада також має позитивні зміни у питанні гендерної рівності.  “Якщо ми  порівняємо перше скликання Парламенту -  було лише 3,5% депутаток. У минулому скликанні їх було 52, і це трохи більше 12,5%. А сьогодні в стінах Верховної Ради  працює більше 20,5% депутаток. Мені приємно це визнавати і говорити про це”, -  додав він.

 Голова Верховної Ради відзначив, що сьогодні жінки є президентками, вони очолюють уряди, парламенти, керують великими компаніями, створюють бізнеси та досягають успіху. “Ця тенденція буде лише збільшуватися. Зараз важко уявити будь-яку сферу в нашій державі, де жінка не могла б проявити себе. Думаю, це абсолютно правильний шлях та добрий знак”, - сказав Дмитро Разумков. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00
08 березня 2024 14:31