Комітет з питань бюджету сьогодні, 15 липня, на своєму засіданні розглянув питання про підготовку проекту Державного бюджету України на 2021 рік і надав свої рекомендації.

Зокрема зазначалося, що залишилося лише два місяці для подання Кабінетом Міністрів України на розгляд Верховної Ради проекту Державного бюджету на наступний рік. Згідно з вимогами законодавства, у червні Уряд мав розробити і подати до парламенту Бюджетну декларацію – документ середньострокового бюджетного планування, який визначає засади бюджетної політики і показники держбюджету на 3 наступні роки. Відповідно, Верховна Рада мала б, не пізніше ніж сьогодні, 15 липня, розглянути такий документ та схвалити відповідні рекомендації. Втім, через коронакризу у поточному році згадана норма не застосовується, а тому Бюджетна декларація Кабміном подана не була. Це означає, що вдруге поспіль бюджетний процес проходитиме у надзвичайному режимі.

Виходячи з наведеного вище, Комітет з питань бюджету вважає за доцільне окреслити основні рекомендації і пропозиції до Держбюджету на 2021 рік та звернутися з ними до Уряду.

Так, насамперед, проект має бути підготовлений на чинній податковій основі та розрахований на реалістичному макроекономічному прогнозі. Показники проекту бюджету обов’язково мусять бути соціально-орієнтованими і збалансованими. При цьому має бути врахована необхідність подолання наслідків коронавірусної пандемії та вимушеного карантину.

Ключовою складовою підготовки проекту Держбюджету має стати узгоджена із новопризначеним керівництвом Національного банку України валютно-курсова політика, у тому числі курс національної валюти, облікова ставка, ключові параметри монетарної політики тощо. Необхідно забезпечити проведення виваженої жорсткої боргової політики, насамперед - в частині державних запозичень і надання державних гарантій.

На думку Комітету, мають бути збережені усі ефективні бюджетні програми 2019 і 2020 років із одночасним жорстким скороченням витрат, які не дають належних результатів або можуть фінансуватися з альтернативних джерел.

У Комітеті звертають увагу, що зараз триває реформа адміністративно-територіального устрою, тому взаємовідносини державного бюджету з місцевими бюджетами слід сформувати на основі результатів цієї реформи та оновленого розподілу видаткових повноважень між бюджетами. При цьому важливо активізувати співпрацю з органами місцевого самоврядування ще на стадії підготовки проекту бюджету, а не після його подання до парламенту. Також завчасно, з метою якісної і прозорої його підготовки, варто організувати обговорення громадськістю та експертами життєво важливих соціальних та економічних питань, які передбачається вирішувати в рамках реалізації бюджетних програм і трансфертів місцевим бюджетам.

Нарешті, щоб уникнути нерезультативного та незаконного використання державних ресурсів, Уряду у процесі підготовки проекту бюджету обов’язково необхідно максимально врахувати результати аудитів ефективності використання бюджетних коштів за 2019-2020 роки, здійснених Рахунковою палатою.

На думку Комітет з питань бюджету, ці рекомендації повинні стати орієнтиром для роботи Уряду з розробки проекту Держбюджету на 2021 рік і мають допомогти йому сформувати якісний та реалістичний документ.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23