Сьогодні, 2 липня, на своєму засіданні Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув у другому читанні проект Закону «Про внесення змін до статті 15 Закону України "Про доступ до публічної інформації" щодо зменшення строку оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування» (№2228).

Законопроектом пропонується внести зміни до частини 3 статті 15 Закону України "Про доступ до публічної інформації", якими передбачити, що проекти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 10 днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

Метою законопроекту є оптимізація роботи органів представницької влади, надання суспільству якісної, оперативної інформації для забезпечення більш оперативної та ефективної реалізації прав та інтересів територіальних громад сіл, селищ та міст.

Народні депутати розглянули запропоновані до законопроекту правки і підтримали ряд із них. Зокрема, термін оприлюднення вказаних документів скорочено до 10 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття і збільшено розмір штрафів за невиконання даного положення.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект №2228 у другому читанні та в цілому.

Також члени Комітету рекомендували Верховній Раді прийняти в цілому проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності музеїв закладів вищої освіти» (№2588), яким дані музеї вводяться у структуру університетів і їх працівники набувають статусу наукових співробітників. Комітетом була врахована правка, згідно з якою вхід до музеїв закладів вищої освіти для студентів цих закладів має бути безкоштовним. 

Комітет розглянув проект Закону «Про внесення змін до статті 8 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" щодо підвищення розміру стипендії та щорічної допомоги» (№2013).

Законопроектом збільшується розмір виплати соціальних стипендій дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування до150% прожиткового мінімуму на одну особу відповідного віку. Окрім того, до такого ж розміру збільшується посадовий оклад дітям, які навчаються у військових навчальних закладах. Законопроект вступає в дію з 1 січня 2021 року.  

Як повідомила голова підкомітету у справах сім'ї та дітей Тетяна Рябуха, під час підготовки до другого читання до законопроекту надійшло 35 правок,  з яких 18 підкомітет пропонує врахувати повністю, шість редакційно і 11 відхилити.

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №2013 в цілому.

Народні депутати розглянули проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають інвалідність» (№3594) та альтернативний до нього «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають інвалідність, та сімей з дітьми» (№3594-1).

Представляючи основний законопроект Міністр соціальної політики Марина Лазебна подякувала членам Комітету за допомогу і підтримку в розробці законопроекту.

За її словами, проектом пропонується внести зміни до Сімейного кодексу України, Закону України „Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування”, які дадуть змогу особам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають інвалідність, проживати та виховуватись у прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу до 23-річного віку незалежно від того, чи навчаються вони у закладах професійної (професійно-технічної) освіти, закладах вищої освіти. На сьогодні такі діти виховуються у закладах сімейного типу виховуються до 18-річного віку.

Міністр також запропонувала доповнити даний законопроект нормою, що органи місцевої влади мають забезпечити за місцем проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають інвалідність, і проживають в сімейних закладах виховання до 23-річного віку, наданням соціальних послуг, соціальною адаптацією, доглядом, реабілітацією, медичними та іншими послугами, відповідно до законодавства.

Альтернативний законопроект представив народний депутат Юрій Павленко, який підтримав доповнення, запропоновані Міністром і запропонував продовжити спільну роботу над проектом. «Ми маємо детально попрацювати над майбутніх цих дітей», - сказав він.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект №3594 за основу із врахуванням додаткових пропозицій Міністерства соціальної політики, а законопроект №3594-1 - відхилити.

Також були розглянуті проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа» (№3577) та проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту житлових та інших прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа та прав дітей, які постраждали від домашнього насильства» (№3577-1).

Основним законопроектом пропонується внесення змін до законодавства в частині надання права особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у тому числі після досягнення ними 23 років, позачергового отримання житла із житлового фонду соціального призначення та забезпечення їх соціальним або орендованим житлом до надання впорядкованого жилого приміщення для постійного проживання.

Крім того, передбачена можливість, за бажанням, отримати грошову компенсацію за належне їм для отримання жиле приміщення.

Проектом також передбачено врегулювання питання взяття на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, місцем походження яких є населені пункти тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді підтримати проект Закону №3577 із врахуванням деяких пропозицій альтернативного законопроекту, а проект №3577-1 – відхилити.

Члени Комітету підтримали у першому читанні проект Закону «Про внесення змін Закону України "Про туризм" щодо розширення кола суб'єктів надання готельних послуг» (№2673), яким, зокрема, пропонується замінити поняття «підприємство» на «суб’єкт господарювання», яке є ширшим і включає в себе всіх учасників господарських відносин. У чинній редакції готель, і аналогічний засіб розміщення є підприємством, що залишає поза увагою такого учасника господарських відносин як фізична особа-підприємець, які є представниками малого та середнього бізнесу.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23