Презентував звіт Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов. На початку свого виступу Міністр подякував народним депутатам за співпрацю в напрацюванні і ухваленні законів: «Їх десятки, всі вони важливі, оперативно прийняті і вже приносять реальні результати».

Т.Милованов окреслив основні завдання, які стоять перед економікою країни, зауваживши, що кінцевою метою є покращення добробуту людей. «У першу чергу – це створення робочих місць і нових підприємств – відновлення та розвиток економіки», - підкреслив він.

За словами Міністра, є три основні виклики, які стоять сьогодні перед промисловістю України: застарілі основні засоби, переорієнтація ринків збуту та запровадження carbon border tax в Євросоюзі.

«Так, у середньому зношеність основних засобів становить 60%, в той час, як у наших сусідів - 35,5%. А в промисловості цей показник у нас становить 66%», - сказав він.

Міністр зауважив, що ключем до зростання є саме глобальна економіка, однак, на сьогодні, економіка України займає в ній незначне місце: «Рівень торгівлі – 0,2%, частка у ВВП світу – 0,3%».

Т.Милованов повідомив, що потягом 2013-2019 років Україна втратила ринки ряду країн, зокрема російський і Казахстану: «Лише по машинобудуванню експорт в РФ знизився з 2013 по 2019 рік з 5,5 мільярдів доларів США до менш ніж 1 мільярдів доларів США». Міністр також поінформував, що експорт до країн ЄС за цей час зріс з 2 мільярдів доларів США у 2013 році до 3 мільярдів доларів США у 2019 році і не може повною мірою замістити ці втрати. Окрім того, «подальше нарощення експорту до цих країн під загрозою - через запровадження ЄС протекціоністського інструменту carbon border tax вітчизняні виробники отримають збитки та втратять конкурентоспроможність».

За словами міністра, в українській економіці експорт займає 45% водночас «в ньому неприйнятно мала частка високотехнологічної продукції та послуг - лише 3,1%, та, загалом, низька продуктивність праці».

Міністр запропонував членам Комітету пакет ініціатив з метою надання поштовху українській економіці. Зокрема, за його словами, в країні необхідно створювати умови для надходження інвестицій та оновлення основних засобів. «Загальний обсяг необхідних інвестицій в країну - 50 млрд дол США. Це дозволить створити нові робочі місця та дати українцям можливість заробляти більше», - поінформував Т.Милованов.

На його переконання, росту виробництва сприятимуть: приватизація, концесія, покращення інвестиційного клімату з метою залучення глобальних інвестицій, індустріальні парки, підтримка малого і середнього бізнесу. «Водночас, головна пропозиція - розглянути можливість розширення фінансування з державного бюджету програм та напрямків у розмірі 20 мільярдів гривень, зокрема, по 5 мільярдів гривень на: стимулювання напрямків транспортної інфраструктури; програми фінансової підтримки; секторальні програми розвитку виробництва і розвиток оборонно-промислового комплексу», - вважає міністр.

«Головна ідея – це інвестиції на всіх рівнях в обсязі 50-100 мільярдів на наступні 5-10 років, які дадуть змогу провести оновлення основних засобів до 35-40%, або, хоча б, до 50%», - сказав Т.Милованов.

За його словами: «Створюється Координаційний центр з питань промисловості за участю галузевих об’єднань, окремих великих підприємств, аналітичних центрів, органів державної влади, напрацьовуються можливі програми підтримки».

Представник Уряду повідомив, що за підсумком року, економіка України продовжила зростати, а також прогнозується зростання і у поточному році.

Т.Милованов закликав Комітет підтримати законотворчі ініціативи Міністерства та продовжити спільну роботу.

Між народними депутатами та Міністром відбулася розгорнута дискусія щодо загальних питань розвитку економіки України, діяльності окремих галузей та підприємств. Йшлося про необхідність забезпечення балансу внутрішнього і зовнішнього ринків, спільного пошуку коштів для інвестицій, законодавчої підтримки інвесторів.

Зокрема, керівник Міністерства поінформував, що вже створено і передано на розгляд Комітету новий перелік підприємств, заборонених для приватизації, до якого включено 219 об’єктів, ведеться робота над створенням Фонду національного багатства.

В обговоренні також взяв участь голова Федерації роботодавців України Дмитро Олійник, який наголосив на необхідності термінових рішень для підтримки промисловості і передав Комітету та представникам Уряду свої пропозиції.

Учасники засідання наголосили на готовності до подальшої співпраці.

Окрім того, під час засідання Комітет розглянув проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури оскарження в процесі здійснення публічних закупівель» (№ 2652).

Учасники засідання зазначали, що Закон України "Про публічні закупівлі", до якого пропонується внести зміни, є чинним, однак буде введений дію лише 19 квітня 2020 року. Зважаючи на це, наразі вносити до нього зміни неможливо. Окрім того, є ряд суттєвих зауважень до самого проєкту Закону.

За підсумками обговорення народні депутати прийняли рішення повернути проєкт Закону №2652 суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Члени Комітету обговорили проєкт Закону України «Про Установу бізнес-омбудсмена» (№0944), ухвалений в першому читанні парламентом попереднього скликання. Заступник голови Комітету Дмитро Кисилевський, запропонував зняти проєкт з розгляду, оскільки, напрацьовується новий, узгоджений з усіма зацікавленими сторонами.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України зняти з розгляду проєкт Закону №0944, як такий, що втратив актуальність.

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха закликав народних депутатів долучитися до розробки нового системного законопроєкту щодо Установи бізнес-омбудсмена.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54