Верховна Рада прийняла в цілому Постанову «Про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проекту Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)» (№1013). За дане рішення проголосували 337 народних депутатів.

Верховна Рада розглянула питання про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проекту Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)» (№1013 ).

Із доповіддю виступив Представник Президента України у Конституційному Суді України Федір Веніславський, який наголосив, що законопроектом пропонується скасувати адвокатську монополію, а саме виключити положення частини четвертої статті 131-2 чинної Конституції України, згідно з якою виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді. Дане положення не дає можливості задіяти іншого представника – юриста або громадського захисника. Це позбавляє людину права на повноцінний захист у судовому процесі.

«За новою системою, адвокат буде обов’язковим лише в кримінальному процесі. В решті процесів – може бути будь-який законний представник. Це демократична і правова норма, яка спрямована на захист прав людини», - зазначив Ф.Веніславський.

Представник Президента відповів на запитання представників фракцій і груп.

Зі співдоповіддю виступив член Комітету з питань правової політики Олександр Мережко.

За його словами, законопроектом, з метою скасування адвокатської монополії, пропонується внести зміни до Конституції України. А саме, вилучити:

а) частину п'яту статті 131-2 Конституції України, за якою законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена;

б) підпункт 11 пункту 16-1 Розділу ХV "Перехідні положення", згідно з яким із дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 131-1 та статті 131-2 Конституції України виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції – з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції – з 1 січня 2019 року.

Представник Комітету повідомив, що Комітет з питань правової політики прийняв рішення рекомендувати Верховні Раді включити до прядку денного другої сесії Верховної Ради та направити до Конституційного Суду для одержання висновку щодо їх відповідності вимогам Конституції України проект Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)» (№1013).

Народні депутати перейшли до обговорення даного питання.

Представник Президента України у Конституційному Суді України Ф.Веніславський у заключному слові підкреслив, що сьогодні даний законопроект не розглядається по суті. "Є пряма норма Конституції, що зміни до Конституції розглядаються лише після висновку Конституційного суду", - зазначив він.

Олександр Мережко, виступаючи із заключним словом, сказав: «Я вважаю, що питання скасування адвокатської монополії треба розглядати не тільки з точки зору професійних кіл адвокатів, а передусім треба орієнтуватись на пересічного громадянина. Держава не повинна нав’язувати монополію. Незважаючи на наявність певних ризиків, вона повинна давати можливість громадянину самостійно обирати механізми захисту своїх прав». Представник профільного Комітету закликав підтримати законопроект.

Верховна Рада прийняла в цілому Постанову «Про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проекту Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)» (№1013). За дане рішення проголосували 337 народних депутатів.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54