Голова Комітету у закордонних справ Г.Гопко 3 червня відвідала Берлін для участі у дискусії на тему: «Енергетика та безпека у Європі», яка була організована Німецькою асоціацією Східноєвропейських студій. У заході також взяли участь депутати Бундестагу, представники українського громадянського суспільства.

Під час дискусії Голова Комітету наголосила, що «Північний потік - 2» загрожує архітектурі європейської безпеки та створює передумови для повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Г.Гопко зауважила, що на фоні Brexit країни ЄС, особливо Німеччина, сьогодні зацікавлені у збереженні європейської єдності та солідарності. Разом із тим, для деяких країн, у тому числі Німеччини, це також означає необхідність переглянути окремі проекти, які прямо перешкоджають такій єдності. «Північний потік-2» є одним із таких проектів.

Разом з тим Голова Комітету відзначила, що Росія вже зараз готується до сценарію можливого припинення транспортування газу територією України, що може спровокувати різке зростання цін на європейському ринку. «Якщо це станеться, Україна може опинитись в ситуації недостатніх обсягів постачання газу з боку ЄС, оскільки не вистачить потужностей для фізичного реверсу. Сьогодні необхідно докласти максимум зусиль, вимагаючи від Росії згоди на тристоронні переговори з Україною та ЄС з метою підписання угоди, яка відповідатиме законодавству ЄС», - наголосила вона.

У ході візиту до м. Берліну Г.Гопко провела також низку двосторонніх зустрічей, зокрема, із Головою Комітету у закордонних справах Н.Рьотгеном, депутатом Європарламенту Р.Бютікофером, речником з закордонних питань фракції СДПН Н.Шмідом, речником з питань Східної Європи фракції СДПН Й.Шрапсом, а також зі співголовою «Zentrum Liberale Moderne» М.Бек.

Під час зустрічей обговорено широке коло питань двостороннього співробітництва, а саме шляхи активізації українсько-німецьких міжпарламентських контактів, і внутрішньополітичну ситуацію в Україні та Німеччині. У ході розмов також була актуальною тема визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Окрему увагу було приділено ролі Німеччини у підтримці України у протидії російській агресії, забезпеченню виконання РФ своїх зобов’язань у рамках Мінського процесу, звільненню українських політичних в’язнів. А також було обговорено подальші кроки на шляху до набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО, європейський план інвестицій, санкційної політики та недопущення реалізації проекту «Північний потік-2».

Німецька сторона запевнила у продовженні підтримки України на шляху реформ.

Голова Комітету Ганна Гопко висловила вдячність за підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, а також за важливу фінансову і технічну допомогу, яка надається Німеччиною нашій державі.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23