У засіданні Комітету з питань науки і освіти взяли участь представники Міністерства освіти і науки, Міністерства фінансів, Аналітичного центру Асоціації міст України, а також представники експертного середовища та громадських організацій.

Першим питанням учасники заходу розглянули проект Постанови про відзначення 110-річчя з дня народження видатного українського поета та культурного діяча Богдана-Ігоря Антонича, № 9150.

Проектом Постанови передбачено рекомендувати Кабінету Міністрів України створити організаційний комітет, розробити і затвердити план заходів з підготовки, проведення та фінансування відзначення 110-річчя з дня народження Богдана-Ігоря Антонича, передбачивши проведення у жовтні 2019 року міжнародної наукової конференції у Львівському національному університеті імені Івана Франка, перевидання творів поета, проведення урочистостей з нагоди відзначення 110-річчя з дня народження Богдана-Ігоря Антонича у селі Бортятин Мостиського району Львівської області, спорудження пам’ятника Богдану-Ігорю Антоничу та здійснення інших важливих заходів.

За результатами обговорення члени Комітету одноголосно підтримали рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому.

Під час засідання Комітету було розглянуто проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державного фінансування вищих навчальних закладів, які здійснюють підготовку фахівців за професією «артист балету», № 7506.

На думку учасників обговорення, необхідність підготовки цього законопроекту зумовлена тим, що Законом «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» були внесені зміни до Бюджетного кодексу України, згідно яких видатки на оплату послуг з підготовки фахівців у технікумах, коледжах, училищах (вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації) державної форми власності з 1 січня 2018 року здійснюються з обласних бюджетів та бюджету міста Києва.

При цьому не були враховані особливості надання освіти такими закладами, окремі з яких зараховують на навчання вступників з усіх регіонів України та здійснюють навчання за спеціальностями, що мають виняткове значення для економіки держави або є єдиними, хто готує молодших спеціалістів та бакалаврів за окремими спеціальностями та напрямами.

Зважаючи на вищезазначене та за результатами обговорення, Комітет одноголосно прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

Третім питанням Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України, № 5040.

У пояснювальній записці до законопроекту вказано, що 10 грудня 2015 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», четвертим пунктом Прикінцевих положень якого передбачена норма, якою передбачено що з 1 вересня 2016 року фінансування загальноосвітніх навчальних закладів (крім закладів початкової школи), кількість учнів у яких становить менше 25 осіб, за рахунок освітньої субвенції не здійснюється.

Прийняття рішення про відмову у фінансуванні загальноосвітніх навчальних закладів, кількість учнів у яких становить менше 25 осіб, ігнорування думки мешканців сільських населених пунктів призводить до соціальних конфліктів, створює нездорову напругу у суспільстві.

За вищевказаних обставин постає необхідність врегулювання проблем, що виникнуть в системі освіти щодо функціонування малокомплектних шкіл, кількість учнів яких менше 25 осіб після 01.09.2016 шляхом виключення пункту 4 Прикінцевих положень Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», № 911-VIII.

Зважаючи на те, що прийняття цього Закону сприятиме реалізації прав громадян на отримання освітніх послуг, незалежно від наповнюваності закладів освіти, та забезпечить дотримання Конституції та законів України, члени Комітету одноголосно схвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу та доручити Комітету з питань науки і освіти доопрацювати його до другого читання.

Четвертим питанням розглядався законопроект про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо обов’язковості будівництва об’єктів громадського обслуговування населення соціальної сфери, № 9118.

За результатами обговорення члени Комітету погодились з тим, що прийняття цього законопроекту забезпечить громадян закладами дошкільної та загальної середньої освіти, закладами охорони здоров'я та іншими закладами громадського обслуговування населення під час комплексної забудови території та будівництва житлових комплексів та одноголосно прийняли рішення, яким рекомендували Верховній Раді України прийняти його за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства доопрацювати його до другого читання.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23