Підводячи підсумки першого дня засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО, співголова Ради Ірина Геращенко поінформувала, що під час дискусій із представниками  іноземних делегацій з  12 країн - членів НАТО обговорено ряд важливих питань, щодо: стану співробітництва між Україною та НАТО у 2017 році, стану впровадження реформ в Україні, зокрема і у сфері безпеки та оборони, економічну та енергетичну ситуацію в Чорноморському регіоні, ситуацію із порушення прав людини в окупованому Криму, гуманітарну та безпекову ситуацію на Донбасі, а також питання реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

«Враховуючи політичний тиск та шантаж Росії  в енергетичній сфері, а також виклики «гібридної війни»  в кібербезпеці, енергетиці, економіці, інформаційному полі, Україна має  імплементувати  стандарти НАТО, реформуючи всі сфери суспільного життя », - наголосила І. Геращенко. 

За словами Першого віце-спікера, Україна має проводити інформаційну кампанію  для руйнування пострадянських міфів і стереотипів щодо Альянсу.  Вона зазначила, що мова йде не лише про сектор безпеки і оборони, але й боротьбу з корупцією, екологію, права людини, впровадження гендерної рівності. 

«Сьогодні у Збройних Силах України проходять службу 24 298 жінок- військовослужбовців, але маємо лише 3 100 жінок-офіцерів. Очевидно, що коли жінки на рівні з чоловіками виконують поставлені завдання на сході України, вони мають беззаперечне право рухатись кар’єрними сходинками», - вважає політик . 

Незважаючи на високий рівень виконання головного документу – Річної національної програми співробітництва Україна-НАТО 2017, за підсумками якої Україна виконала 82% зобов’язань, Ірина Геращенко підкреслила необхідність активізації цієї роботи. Також політик повідомила, що Україна продовжує підготовку до засідання Парламентської асамблеї НАТО, яке відбудеться в Україні у 2020 році.  

 


Ірина Геращенко зазначила , що агресія Росії зробила Україну сильнішою та посилила євроатлантичні прагнення в суспільстві.  

 

Своєю чергою, Співголова  Міжпарламентської ради Україна-НАТО Рейнелл Андрейчук запевнила у підтримці територіальної цілісності України. 

«Ми засуджуємо окупацію Криму та порушення фундаментальних прав українців, зокрема й кримськотатарського народу», - наголосила Р. Андрейчук.

Рейнелл Андрейчук зауважила на важливості політико-дипломатичного врегулювання ситуації на Донбасі, що за її словами має відбуватись через повне виконання Мінських домовленостей.

Р. Андрейчук наголосила, що незважаючи на ситуацію в окупованому Криму та на Донбасі Україна впевнено продовжує впроваджувати ключові реформи. При цьому, зауважила пані Рейнелл, НАТО залишається надійним партнером України та всіляко надаватиме підтримку нашій Державі у всіх сферах. 

«Ми захищаємо демократичні цінності. Україна заявила, що вона прагне бути у складі вільних незалежних держав, тому НАТО підтримує цей вектор. Ми хочемо бачити вільну і незалежну Україну,  це в наших інтересах», - наголосила Співголова  Міжпарламентської ради Україна-НАТО. 

Рейнелл Андрейчук подякувала учасникам Міжпарламентської ради Україна-НАТО та зокрема українським урядовцям та народним депутатам за надану актуальну інформацію щодо ситуації в Україні. Вона висловила сподівання, що представники іноземних делегацій із 12 різних країн світу донесуть цю інформацію до парламентів та урядів їх країн задля посилення підтримки євроінтеграції України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24