Ірина Геращенко: «Довготривала військова агресія Росії зробила нас сильнішими й активізувала євроатлантичні прагнення»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
06 березня 2018, 09:19

 

Підводячи підсумки першого дня засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО, співголова Ради Ірина Геращенко поінформувала, що під час дискусій із представниками  іноземних делегацій з  12 країн - членів НАТО обговорено ряд важливих питань, щодо: стану співробітництва між Україною та НАТО у 2017 році, стану впровадження реформ в Україні, зокрема і у сфері безпеки та оборони, економічну та енергетичну ситуацію в Чорноморському регіоні, ситуацію із порушення прав людини в окупованому Криму, гуманітарну та безпекову ситуацію на Донбасі, а також питання реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

«Враховуючи політичний тиск та шантаж Росії  в енергетичній сфері, а також виклики «гібридної війни»  в кібербезпеці, енергетиці, економіці, інформаційному полі, Україна має  імплементувати  стандарти НАТО, реформуючи всі сфери суспільного життя », - наголосила І. Геращенко. 

За словами Першого віце-спікера, Україна має проводити інформаційну кампанію  для руйнування пострадянських міфів і стереотипів щодо Альянсу.  Вона зазначила, що мова йде не лише про сектор безпеки і оборони, але й боротьбу з корупцією, екологію, права людини, впровадження гендерної рівності. 

«Сьогодні у Збройних Силах України проходять службу 24 298 жінок- військовослужбовців, але маємо лише 3 100 жінок-офіцерів. Очевидно, що коли жінки на рівні з чоловіками виконують поставлені завдання на сході України, вони мають беззаперечне право рухатись кар’єрними сходинками», - вважає політик . 

Незважаючи на високий рівень виконання головного документу – Річної національної програми співробітництва Україна-НАТО 2017, за підсумками якої Україна виконала 82% зобов’язань, Ірина Геращенко підкреслила необхідність активізації цієї роботи. Також політик повідомила, що Україна продовжує підготовку до засідання Парламентської асамблеї НАТО, яке відбудеться в Україні у 2020 році.  

 


Ірина Геращенко зазначила , що агресія Росії зробила Україну сильнішою та посилила євроатлантичні прагнення в суспільстві.  

 

Своєю чергою, Співголова  Міжпарламентської ради Україна-НАТО Рейнелл Андрейчук запевнила у підтримці територіальної цілісності України. 

«Ми засуджуємо окупацію Криму та порушення фундаментальних прав українців, зокрема й кримськотатарського народу», - наголосила Р. Андрейчук.

Рейнелл Андрейчук зауважила на важливості політико-дипломатичного врегулювання ситуації на Донбасі, що за її словами має відбуватись через повне виконання Мінських домовленостей.

Р. Андрейчук наголосила, що незважаючи на ситуацію в окупованому Криму та на Донбасі Україна впевнено продовжує впроваджувати ключові реформи. При цьому, зауважила пані Рейнелл, НАТО залишається надійним партнером України та всіляко надаватиме підтримку нашій Державі у всіх сферах. 

«Ми захищаємо демократичні цінності. Україна заявила, що вона прагне бути у складі вільних незалежних держав, тому НАТО підтримує цей вектор. Ми хочемо бачити вільну і незалежну Україну,  це в наших інтересах», - наголосила Співголова  Міжпарламентської ради Україна-НАТО. 

Рейнелл Андрейчук подякувала учасникам Міжпарламентської ради Україна-НАТО та зокрема українським урядовцям та народним депутатам за надану актуальну інформацію щодо ситуації в Україні. Вона висловила сподівання, що представники іноземних делегацій із 12 різних країн світу донесуть цю інформацію до парламентів та урядів їх країн задля посилення підтримки євроінтеграції України.