Відбулися заходи за участі керівництва Верховної Ради України.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій провів зустріч у понеділок із членами делегації Польсько-української групи дружби Сейму і Сенату Республіки Польща на чолі з її головою Міхалом Дворчиком.


Під час зустрічі сторони обговорили широке коло питань двосторонньої співпраці на парламентському рівні, поглиблення стратегічного партнерства між Україною і Польщею та наповнення практичним змістом усіх сфер двостороннього співробітництва.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся у четвер з Головою Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Кястутісом Ланчінскасом.

Учасники зустрічі обмінялися думками щодо реформування правоохоронної системи України.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко провела зустріч з Головою Комітету у закордонних справах Палати депутатів Парламенту Чеської Республіки Карелом Шварценбергом.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко вручила жінкам-військовослужбовцям Почесні грамоти Верховної Ради України за вагомий особистий внесок у захист інтересів Вітчизни, самовідданість і стійкість, виявлені під час проходження військової служби, зразкове виконання військового обов’язку, високий професіоналізм, проявлений під час виконання спеціальних завдань в ході антитерористичної операції, та з нагоди Дня матері.

Ірина Геращенко також взяла участь у покладанні квітів у Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій.

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд провела зустріч у понеділок із членами делегації Польсько-української групи дружби Сейму і Сенату Республіки Польща на чолі з її головою Міхалом Дворчиком.

Під час зустрічі Сторони обговорили широке коло питань двосторонньої співпраці на рівні парламентських груп дружби, поглиблення стратегічного партнерства між Україною і Польщею та наповнення практичним змістом усіх сфер двостороннього співробітництва.

У парламентських комітетах відбулися чергові засідання, «круглі столи» та ряд зустрічей.

У Комітеті з питань бюджету відбулася зустріч з представниками Комітету з питань бюджетного контролю Європейського Парламенту, під час якої обговорено перебіг реформ, які здійснюються в Україні, ефективність використання коштів, що надаються Україні в рамках допомоги Європейського Союзу, напрями співпраці з ЄС у процесі реалізації таких програм, а також актуальні питання реформування державних фінансів та інших сфер державного управління.

Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства розглянув питання про забезпечення своєчасного перегляду тарифів на комунальні послуги.

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування 16 травня провів «круглий стіл» на тему: «Обговорення питань правового регулювання статусу старост в об’єднаних територіальних громадах».

Під час обговорення учасниками «круглого столу» порушувалися найбільш нагальні та актуальні питання, пов’язані з теоретичними та практичними аспектами становлення інституту старост в Україні, які стосувалися зміни моделі виборів старости (можливі варіанти: призначення радою за поданням голови; загальними зборами жителів, призначення радою із числа депутатів, тощо), доцільності фінансування перших виборів старост за кошти державного бюджету, обов`язковості членства старости за посадою у складі виконавчого комітету тощо.

Комітет з питань економічної політики розглянув ряд урядових законопроектів та рекомендував Верховній Раді прийняти за основу проекти законів "Про внесення змін до Закону "Про ціни і ціноутворення" (щодо здійснення статистичних спостережень у сфері ціноутворення)" і "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення управління та розпорядження об'єктами державної власності".

Комітет провів «круглий стіл» на тему: «Проблеми наближення українського законодавства в сфері захисту прав споживачів до стандартів Європейського Союзу».

Члени Комітету з питань європейської інтеграції на черговому засіданні розглянули ряд  законопроектів на їх відповідність праву Європейського Союзу, зобов'язанням України в рамках Ради Європи та Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та Міністерство екології та природних ресурсів України провели спільне засідання на тему: «Пріоритетні напрями діяльності в природоохоронній сфері в 2016 році».

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко провела зустріч з модератором Робочої групи з соціально-економічних питань Тристоронньої контактної групи Пером Фішером та Спеціальним уповноваженим з питань України, керівником Робочого штабу з питань України Федерального міністерства закордонних справ ФРН Йоганнесом Реґенбрехтом.


Під час зустрічі обговорено поточну діяльність та пріоритети діяльності Робочої підгрупи з соціально-економічних питань Тристоронньої контактної групи, спрямовані на вирішення соціально-економічних питань в контексті мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

Ганна Гопко також провела зустріч з Директором Департаменту політики східного сусідства Міністерства закордонних справ Литовської Республіки Йонасом Грінявічусом.

Комітет з питань культури і духовності завершив розгляд поправок до законопроекту «Про державну підтримку кінематографії в Україні».

Узгоджено позицію щодо спірних положень законопроекту, які стосувалися як термінології, так і правових механізмів підтримки національного кінематографу та захисту авторських прав.

Комітет з питань національної безпеки і оборони заслухав звіт представників військової прокуратури та Міністерства оборони щодо розгляду справ з розслідування фактів про системне зниження рівня обороноздатності нашої держави шляхом розпродажу за зниженими цінами озброєння, військової техніки до початку військової агресії на Сході України.

Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки провів «круглий стіл» на тему: «Стан виконання Національного плану дій з відновлювальної енергетики на період до 2020 року: парламентський контроль».

Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря провів зустріч з Головою Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Манфредом Профазі.


Комітет з питань правової політики та правосуддя розглянув законопроекти про медіацію.

У Комітеті з питань правової політики та правосуддя відбулася зустріч з делегацією Підкомітету ООН з попередження катувань.

Члени Комітету загалом підтримали в цілому ідею впровадження й розвитку позасудових форм вирішення спорів.

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув законопроекти про внесення змін до деяких законів України (щодо обсягу національного україномовного аудіовізуального продукту в мовленні телерадіоорганізацій) та про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах.

Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму розглянув ініціативу щодо пропозицій діячів культури з перейменування Міжнародного аеропорту «Бориспіль».

Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянув стан виконання рекомендацій щодо реалізації законів про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям.

Члени Комітету зазначили, що з боку Кабінету Міністрів та Міністерства соціальної політики дані Рекомендації виконані лише частково.

Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення визначив шляхи удосконалення системи призначення житлових субсидій населенню.

Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю презентував пакет законопроектів щодо надання гуманітарної допомоги в кризових ситуаціях.

Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності на виїзному засіданні у Вінниці розглянув питання про Стратегію розвитку банківської системи України 2016-2020 рр. та законопроект про стимулювання кредитування.

Голова Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка виступив під час відкриття Всеукраїнського науково-практичного форуму "Стратегія розвитку банківської системи України".

Комітет з питань транспорту розглянув питання про напрями реформування автодорожньої галузі в 2016 році та ухвалив рішення щодо дотримання вагових або габаритних норм транспортних засобів та обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

У Верховній Раді протягом тижня відбувалися інші заходи.

Відбувся черговий практикум з розробки законодавства для посадових осіб місцевого самоврядування, який проводиться Парламентським офісом місцевого самоврядування спільно з Асоціацією міст України в рамках проекту «ПУЛЬС» за підтримки USAID.

У парламенті презентовано проект FactCheck-Ukraine щодо перевірки на правдивість та популізм інформації, опублікованої державними управлінцями й політиками та дослідження "Експертно-аналітичний супровід законотворчого процесу в Європейському Союзі" в рамках річного звіту Європейського інформаційно-дослідницького центру при Верховній Раді України.

Відбувся "Інформаційний ярмарок - 2016», під час якого народним депутатам, їх помічникам, Апарату парламенту та ЗМІ програма USAID презентувала ресурси та можливості для співпраці з організаціями громадянського суспільства та міжнародними донорськими організаціями.


У Верховній Раді відкрито фотовиставку «Мами на передовій та в тилу».

Виставка організована парламентським Міжфракційним об’єднанням «Рівні можливості» в партнерстві зі Структурою ООН з питань ґендерної рівності і розширення прав і можливостей жінок («ООН-Жінки»), Українським жіночим фондом та фотопроектом «Якби не війна» і присвячена вшануванню жінок, які несуть службу в армії, а також матерям військовослужбовців.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

20 травня 2024 19:18
17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50