Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування 16 травня провів «круглий стіл» на тему: «Обговорення питань правового регулювання статусу старост в об’єднаних територіальних громадах».

Захід зібрав майже 150 учасників, серед яких народні депутати України – члени Комітету, представники органів місцевого самоврядування всіх рівнів з усіх регіонів України, в тому числі новообрані старости, асоціацій органів місцевого самоврядування, Кабінету Міністрів України та центральних органів виконавчої влади, Апарату Верховної Ради України, вітчизняних та міжнародних неурядових організацій, науковці експерти.

«Інститут старост є новим у вітчизняній системі місцевого самоврядування і ми не накопичили практичного досвіду його роботи. Тому, як і за будь-якої реформи, виникають проблеми, що потребують вирішення, в тому числі зусиллями законодавця», – зазначив при відкритті «круглого столу» голова Комітету Сергій Власенко. Він звернув увагу на законодавчі ініціативи, внесені на розгляд парламенту головним чином народними депутатами України - членами Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, які мають відповідне спрямування, а саме: проект Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеві вибори» (щодо фінансування підготовки і проведення перших виборів старост) №3535 та проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо виборів старост №4091. Керівник Комітету висловив сподівання, що розгляд цих та інших законопроектів, а також ті практики, що з’явилися на місцях дозволять зміцнити інститут старост і він запрацює на повну потужність.

Під час обговорення учасниками «круглого столу» порушувалися найбільш нагальні та актуальні питання, пов’язані з теоретичними та практичними аспектами становлення інституту старост в Україні, які стосувалися зміни моделі виборів старости (можливі варіанти: призначення радою за поданням голови; загальними зборами жителів, призначення радою із числа депутатів, тощо), доцільності фінансування перших виборів старост за кошти державного бюджету, обов`язковості членства старости за посадою у складі виконавчого комітету, можливості уповноважувати старосту на виконання «владних» повноважень виконавчих органів ради (обсяг таких повноважень має бути чітко визначений законом або має встановлюватися виконкомом чи радою), потреб розширення нормативної бази врегулювання питань правового статусу старости (доцільність затвердження, наприклад, Кабінетом Міністрів України типового положення про старосту), вирішення питань оплати праці старост тощо.

Члени Комітету М.Федорук, О.Бойко та О.Дехтярчук, які взяли участь в обговоренні, виклали своє бачення можливих напрямків роботи з вдосконалення правової основи функціонування інституту старост. Зокрема, зверталася увага на необхідність відображення статусу старост у новій редакції Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування», його врахування у тесті нової редакції Закону України «Про органи самоорганізації населення», особливості надання старостами адміністративних та нотаріальних послуг тощо.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00