Комітет також виступив ініціатором внесення нового законопроекту, який буде відповідати європейському законодавству та нинішнім реаліям.

Про це поінформував голова Комітету Андрій Іванчук.

"Нинішній законопроект не відповідає сьогоденню. Прийнято рішення, разом із Міністерством економіки, розробити та внести до парламенту новий законопроект щодо захисту прав споживачів, який буде синхронізований з європейським законодавством і відповідатиме сьогоднішнім викликам", - сказав він.

Як зазначалося під час обговорення, питання вдосконалення захисту прав споживачів визначено Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом і Стратегією сталого розвитку «Україна 2020» і є одним з важливих пріоритетів державної політики; публічне обговорення нагальних потреб в цій системі сприятиме формуванню виваженої державної політики всіма гілками влади з урахуванням передового міжнародного досвіду.

 Захід відбувся за участі представників Офісу з фінансового та економічного аналізу у Верховній Раді України (http://feao.org.ua/), Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

А. Іванчук також сказав: «Наближення українського законодавства в сфері захисту прав споживачів до стандартів Європейського Союзу  обумовлено Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. В цьому документі передбачено досягнути високий рівень захисту прав споживачів, в першу чергу, із питань сприяння обміну інформацією щодо систем захисту прав споживачів; удосконалення інформації, що надається споживачам; заохочення розвитку незалежних асоціацій споживачів та контактів між представниками споживачів».

За словами А.Іванчука, відповідні заходи щодо реалізації Угоди схвалені Постановою Верховної Ради України (№509-VIII), де передбачено вже в цьому році прийняття закону. «Зважаючи, що у  Верховній Раді не було зареєстровано відповідного законопроекту, Комітет  звернувся ще в квітні поточного року до Кабінету Міністрів України з проханням прискорити підготовку та внесення на розгляд Верховної Ради законопроекту щодо захисту прав споживачів. За інформацією Міністерства економічного розвитку ним підготовлено відповідні законодавчі зміни, які ми маємо сьогодні обговорити, і за наслідками обговорення будемо просити Кабінет Міністрів пришвидшити внесення законопроекту до Верховної Ради»,- сказав він. 

«На наше переконання, чинний Закон про захист прав споживачів не повній мірі відповідає на повсякденні питання, що виникають у громадян нашої країни, які намагаються захищати свої права у разі придбання ними неякісних товарів і послуг. Про це свідчать “фінансові майдани”, “нові тарифи на комунальні послуги”, спалахи отруєння дітей в садочках, школах, збройних силах. А що вже говорити про пенсіонерів, інвалідів, які навряд чи самостійно можуть захистити свої права, якщо їх було порушено. Такої статисти ніхто не веде, а державі потрібно знати, хто продав неякісний товар, чи надав неякісні послуги. Кожен громадянин повинен чітко знати, хто може надати йому правову допомогу або куди звернутися в першу чергу, якщо їхні права порушені.  Бізнес зі свого боку говорить, що ринкова економіка відрегулює питання якості, але якість деяких товарів, особливо харчових, і послуг, на жаль, свідчать про інше»,- наголосив народний депутат.

Він також підкреслив, що «законодавче поле щодо захисту прав є дуже розгалужене, в якому пересічний громадянин навряд чи може досконало розібратися: існують окремі закони щодо якості та безпечності харчових та нехарчових продуктів, щодо надання фінансових послуг, десь далеко “зариті” нормативно-правові акти щодо встановлення тарифів на комунальні послуги, кудись “заховалися” різні контролюючі органи. Тому, всі концептуальні засади захисту прав споживачів мають бути у одному базовому Законі, який би став шляхопроводом для пересічного громадянина та був поєднуючою ниткою між всіма законами, які регулюють питання: якості та безпечності харчових та нехарчових продуктів, надання фінансових послуг, встановлення тарифів на комунальні послуги, здійснення контролю за захистом прав споживачів, розгляду судових справ щодо захисту прав споживачів».

Учасники обговорення зазначили, зокрема, що необхідним є прискорення доопрацювання законопроекту, який має передбачати концептуальні засади захисту прав споживачів, перехресні положення, які будуть узгоджуватися із законами щодо  якості та безпечності харчових та нехарчових продуктів, надання фінансових послуг, встановлення тарифів на комунальні послуги, здійснення контролю за захистом прав споживачів, розгляду судових справ щодо захисту прав споживачів.

Було висловлено думку, що Міністерству необхідно повернутися до пропозицій учасників круглого столу та опрацювати їх із залученням  учасників.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

19 березня 2024 11:56
18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
17 березня 2024 17:51
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20