20 квітня у стінах Комітету у закордонних справах відбулося відкриття виставки канадського художника українського походження Тараса Полатайка.

В експозиції представлено серію фотографій, яка стала результатом спілкування художника з пацієнтами хірургічного відділення Головного військового клінічного госпіталю в Києві. На церемонії були присутні  посол Польщі в Україні – Генрік Літвін, голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко, народний депутат та член Комітету у закордонних справах Світлана Заліщук, автор фотопортретів Тарас Полатайко, куратор виставки Володимир Кадигроб та інші .

Герої проекту були поранені на сході України, вони потрапили в АТО з різних областей України, всі вони мали власні мотиви, проте війна залишила на них однаково глибокий відбиток. Тарас Полатайко зібрав 11 фотопортретів та історій військових-добровольців. Якщо відповіді інтерв’юйованих досить стримані, конкретні, фотопортрети доповнюють ті враження і переживання, які не промовляються вголос. 

Для художника було принципово не робити жодного редагування, виставка є живим зрізом тих напружених днів початку АТО і волонтерського руху влітку 2014. Експозиція включає в себе інтерв’ю солдат, з якими художник розмовляв випадково, без окремого відбору. Деякі з них - призовники, деякі - контрактники, а деякі - добровольці, які пішли на фронт з Майдану (Площа Незалежності в Києві, де у 2013-2014 рр. проходили акції протесту під назвою Євромайдан). Дехто був легко поранений, а дехто отримав важкі поранення та ампутовані кінцівки.  Те, що почує глядач, це їх невідредаговані розповіді, які іноді перериваються медсестрами, які дають їм знеболювані  препарати. Один з хлопців – Сергій Овражко – добровільно повернувся на фронт і загинув.

«Відкриття благодійного проекту «Війна. 11 портретів» в НАМУ започаткувало безтермінову благодійну програму НАМУ по збору коштів на допомогу пораненим в АТО та їх родинам. Після НАМУ виставку почали запрошувати інші музеї в Україні та за кордоном. Кошти збиралися волонтерами міст, де відбувалася виставка, вони ж вирішували, кому надавати кошти. В кінці виставки ми разом звітували про зібрані кошти в соцмережах та для медій. У більшості випадків, волонтери збирали кошти на лікування поранених з їх міста або регіону» – коментує художник Тарас Полатайко.

Виставка вже демонструвалася в Ukrainian Institute of America (New York), Ukrainian Embassy in Canada (Ottawa), Barbara Edwards Contemporary (Calgary), Latitude 53 (Edmonton), Marienkirche (Frankfurt), Canadian Embassy in Poland (Warsaw), в Одеському музеї сучасного мистецтва, Чернівецькому художньому музеї, Івано-Франківському центрі сучасного мистецтва, Музеї "Тюрма на Лонцького" (Львів), Хмельницькому музеї сучасного мистецтва. Ініціатором виставки є  Комітет у закордонних справах.

Роботи будуть експонуватись з 20 квітня до 30 травня за адресою: м.Київ, вул. Садова 3а, 8-й поверх.

Довідково: Тарас Полатайко народився в Чернівцях,  живе і працює в Канаді з 1989 року. Представляв Україну на міжнародних виставках і проектах:  Бієнале у Сан Пауло (Бразилія, 2002), Корейська Бієнале (Південна Корея, 2009), Тель-Авівська Бієнале (2011), Alberta Biеnnіal в Едмонтоні (Канада, 2013). У 2012 році реалізував проект у Національному художньому музеї України - перформанс "Спляча красуня". Серед інституцій, які демонстрували роботи художника: Bazel Art Fair (Швейцарія), Priska Juschka Fine Art (Нью-Йорк), Artspace (Сідней, Австралія), Artspeak (Ванкувер), Barbara Edwards Contemporary (Торонто), Мистецький Арсенал (Київ), Центр Сучасного мистецтва ЗамокУяздовскій (Варшава).


 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

06 травня 2024 19:33
06 травня 2024 09:58
05 травня 2024 09:34
04 травня 2024 11:00
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
03 травня 2024 07:50
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57