Новообраний Голова Верховної Ради України Андрій Парубій наголошує на необхідності спільно підвищити інституційну здатність парламенту

 «Сьогодні дуже відповідальний день і я хочу, щоб цей день ми пройшли з честю і гідністю», - сказав А. Парубій, наголосивши, що «це не просто переформатування уряду, це свідчення того, що Україна, як держава, здатна приймати найтяжчі виклики, давати на них відповіді, і це відбувається у найважчий для неї час, коли окупанти стоять на нашій землі».

А. Парубій застеріг колег по парламенту від намагань взаємопоборювання і розбрату, адже, сказав він, «у всі часи нашого державотворення найбільшим  прокляттям було протистояння між собою і втрата спільних орієнтирів, взаємопоборювання і розбрат політичних сил призводив у всі часи до втрати державності, до руйнування української держави».

А. Парубій підкреслив, що «Україна має бути такою, аби перемогти у цій війні і протистояти будь-яким викликам».

Він нагадав, що два роки тому, на посаді секретаря РНБО у цей день  підписав указ про початок Антитерористичної операції.

«Перед тим - ми разом були на Майдані. І перемогли завдяки тому, що були усі разом, що не дали себе поділити на різні групи, на різні Майдани. Такий самий виклик стоїть сьогодні», - зазначив А.Парубій.

За словами Голови Верховної Ради, сьогодні «унікальна ситуація - вперше за 25 років нової історії України ми маємо проєвропейську більшість і українську проєвропейську опозицію,  раніше було протистояння між силами  проєвропейськими, проукраїнськими і силами проросійськими».

"Сьогодні, як у будь-якій цивілізованій європейській державі, є і коаліція, і опозиція, які мають однаковий погляд на фундаментальні речі для української держави: вступ до ЄС, в НАТО, зовнішня політика, перемога у війні над окупантом, - зазначив А.Парубій. - Це спільні цінності, які нас об’єднують, і ми повинні навчитись жити по- новому - не у війні на знищення, а як партнери у діалозі, які можуть дискутувати між собою з багатьох питань,  а у ключових питаннях - завжди пам’ятати, що ми єдині».

Верховна Рада України завжди була тим майданчиком, завдяки якому ми продемонстрували здатність  змінювати владу, сказав А.Парубій, наголосивши на необхідності «збільшити комунікацію з суспільством, доповідати, які рішення приймаємо, хоча часто складні і не популярні».

 «Я обіцяю зробити усе можливе, щоб бути Головою Верховної Ради  усіх народних депутатів, щоб ми діяли і приймали рішення спільно і злагоджено, як це часто було останні півтора роки», - сказав А.Парубій, звертаючись до колег. Він закликав парламентаріїв «пам’ятати, що Вище політичних інтересів і власних амбіцій є інтерес держави, яка веде війну з окупантами».

«Ми усі: і той, хто на фронті, і той, хто у залі, повинні відчувати себе солдатами, які відстоюють українську державу, - наголосив А.Парубій і додав. - Я не даватиму гучних обіцянок і не казатиму гучних слів - своєю роботою, я переконаний, продемонструю, що ми зробимо все, аби парламент і надалі залишався ключовим центром прийняття рішень у державі, і щоб спільно ми добились нашої перемоги, перемоги України».