22 липня у Верховній Раді відбулася урочиста презентація інформаційного сайту Книги Пам'яті України - www.poimenno.org.ua.

22 липня 2004, 17:48

Захід проведено при активній участі парламентського Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів, та інвалідів у рамках підготовки до 60-річчя визволення України від фашистських загарбників.

Відкриваючи презентацію сайту, голова Головної редколегії Книги Пам’яті України народний депутат України Іван Герасимов підвів підсумки 15 річній масштабній роботі по увічненню загиблих у роки Великої Вітчизняної та Другої Світової воєн. У 250 поіменних меморіальних томах Книги Пам’яті України зібрано відомості про понад 6 млн. воїнів, з яких значна частина тривалий час вважалася „безвісти пропалими”. До цієї кількості упорядники Книги Пам’яті додали імена ще 4,5 млн. цивільних громадян-українців, які загинули під час Другої світової війни.

І.Герасимов назвав роботу над Книгою титанічною працею, яка сприяє відновленню історичної справедливості по вшануванню загиблих.

Однак, для пересічного громадянина інформація про загиблих родичів залишається важкодоступною. Відкриття Інтернет-сайту дозволить це зробити значно швидше. Створена сторінка містить основні результати науково-пошукової роботи, хронологію подій воєнних років, вказує, де отримати подальшу інформацію.

Завдяки інформаційному сайту сьогодні кожен матиме доступ до великого обсягу статистичних даних та їх наукове обґрунтування, яке відображає дійсні втрати України у Великій Вітчизняній війні. У майбутньому це буде поіменна інформація про понад 10 млн. наших земляків.

Голова Головної редколегії Книги Пам’яті України Іван Герасимов також підкреслив, що на цьому робота над мартирологом українського народу не завершується. Головна редколегія продовжує роботу над книгою Скорботи України, яка складатиметься з 140 томів і міститиме відомості про 4 мільйонів загиблих українців у таборах. „Продовжується також робота над Книгою Пам’яті України про громадян, загиблих у воєнних конфліктах за рубежем, Книгою Пошани України тощо. Пошук продовжується, накопичуються нові дані, які також чекають на публікацію”, - зазначив І.Герасимов.

Генеральний Секретар Інституту європейської безпеки і конверсії Іван Галенко, (Інститут виступив ініціатором створення Інтернет-сайту Книги Пам’яті), вперше оприлюднив дані про реальні втрати України у Великій Вітчизняній та Другій Світовій війнах. Завдяки 15-річній кропіткій роботі над Книгою Пам’яті України, у якій взяли участь близько півмільйона добровільних пошуковців, через 60 років було встановлено, що з 1941 по 1945рр. було вбито кожного четвертого українця.

Пам’ять про них, зазначив І.Галенко, особлива важлива для молодого покоління, яке прагне знати свій родовід. Знання про своїх предків є ознакою належності до „цивілізованого світу”, у якому, наприклад, кожен західноєвропеєць знає своїх предків до чотирнадцятого покоління включно. Пам’ять про загиблих дідів і батьків є також важливою і з точки зору національної безпеки, - зазначив І.Галенко.

Учасники презентації підкреслювали, що відкриття електронної версії Книги Пам’яті України пробиває стіну безпам’ятства, є реквієм по загиблих, відкриває ще одну чергову сторінку правди в історії, яка досі була невідомою.

Презентація Інтернет-сайту Книги Пам’яті України стала одним із заходів по пропаганді науково-пошукової роботи щодо увічнення пам’яті наших земляків, загиблих у роки Великої Вітчизняної та Другої світової воєн.

У презентації взяли участь ветерани Великої Вітчизняної війни, народні депутати України, представники державних органів, громадських організацій ветеранів, засобів масової інформації.