Корупцію необхідно прирівняти до державної зради - Володимир Литвин

09 грудня 2009, 18:02

Publish

Корупцію необхідно прирівняти до державної зради - Володимир Литвин

 

Голова Верховної Ради України звинувачує владу у тому, що Україна є одним із «світових лідерів за рівнем корупції». Про це він заявив під час зустрічі з робітниками Бурштинської ТЕС Івано-Франківської області у середу.

Саме сьогодні у Міжнародний день боротьби з корупцією, Організація Об´єднаних Націй закликала людство взяти на себе урочисте зобов´язання не пропонувати і не брати хабарів. Про це йдеться в посланні генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна, повідомляє Центр новин ООН.

«Розкрадання суспільних коштів приватними особами спричиняє зменшення обсягу ресурсів для будівництва шкіл, лікарень, доріг і водоочисних споруд. Коли кошти, що виділяються у вигляді зовнішньої допомоги, опиняються на приватних банківських рахунках, зупиняються великі інфраструктурні проекти», - заявив генсекретар ООН.

Пан Ґі Мун також наголосив, що корупція веде до фальсифікації виборів, підриває законність і може створювати загрозу для безпеки держав. «Минулого року ми всі переконалися в тому, що вона може мати серйозні наслідки для міжнародної фінансової системи», - заявив генеральний секретар.

Керівник українського парламенту нагадав, що парламент прийняв пакет антикорупційних законів, які почнуть діяти з 1 січня 2009 року, але, за його словами, «навіть найкращі закони безсилі, якщо влада є аморальною».

Голова Верховної Ради вважає, що для викорінення корупції у країні, необхідно здійснити декілька кроків. Перш за все, на його думку, необхідно прирівняти цей злочин до державної зради, і це потрібно «зафіксувати на законодавчому рівні із належним покаранням за такі дії». По-друге, слід скоротити апарат управління на 40%. «Державні службовці, які вчинили корупційні дії, повинні позбавлятися, для початку, права на пенсійне забезпечення», - підкреслив він.

В.Литвин запропонував заборонити підприємцям протягом трьох років після припинення бізнесу переходити на державну службу та протягом трьох років після завершення роботи на державній службі займатися підприємницькою діяльністю. «В іншому разі вони одразу на державну службу тягнуть власний бізнес та напрацьовують зв´язки», - пояснив він.

За словами Голови Верховної Ради, необхідно прийняти спеціальний антикорупційний закон, яким передбачити декларування не лише доходів, а й витрат державних службовців та членів їх сімей. «Незаконно набуте держслужбовцями та їх найближчими родичами майно повинно підлягати обов´язковій конфіскації», - підкреслив керівник парламенту.