Віцеспікерка Олена Кондратюк: У процесі вступу до ЄС нам треба думати як запустити гендерну експертизу законопроєктів, щоби вони враховували потреби жінок

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
09 квітня 2024, 17:46

 

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк взяла участь у спеціальній сесії Комітету з питань інтеграції України до ЄС, присвяченій гендерній рівності у процесі вступу до ЄС.

Своє відеозвернення до учасників заходу вона розпочала з того, що на останньому великому Українському Жіночому Конгресі, що відбувся минулого тижня у Полтаві, учасниці наголошували, що гендерне питання —  це мабуть єдине питання, з якого у наших партнерів — Європейського Союзу — немає зауважень до України.

«Розцінюю цю оцінку як винагороду за 13 років праці в питанні встановлення гендерної рівності. Але водночас розумію, що досягти якоїсь планки — це добре, але треба ще її втримати», — закцентувала Віцеспікерка українського Парламенту.

Вона також додала, що у контексті доступу жінок до ухвалення рішень Україні ще є куди рухатися. Як приклад, Олена Кондратюк порадила подивитися фото з будь-яких важливих переговорів, де з української сторони — в основному лише чоловіки. Водночас в українському Уряді є три віцепрем’єрки, у керівництві обласних військових адміністрацій також є одна жінка, натомість у Генштабі — жодної.

Олена Кондратюк також порушила тему присутності жінок у політиці, яка все ще низька у порівнянні з Європою (21% в Україні проти 31% у країнах ЄС). 

«Нам треба думати, як законодавчо забезпечити тим жінкам, які знайшли під час війни тимчасовий прихисток у країнах ЄС, можливість не тільки проголосувати, але й балотуватися. Як забезпечити квоту для жінок у наглядових радах підприємств або у керівництві комітетів Парламенту. Як запустити гендерну експертизу законопроєктів, щоб усі вони враховували потреби жінок і дівчат тощо», — окреслила коло проблем гендерного балансу Віцеспікерка.

Насамкінець Олена Кондратюк резюмувала, що у питанні гендерної рівності у процесі вступу до ЄС нам є про що говорити та куди прагнути. Вона також висловила вдячність організаторам заходу за те, що порушують таку важливу тематику на спеціальних подіях.