Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив про результати пленарного засідання 22 лютого

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
22 лютого 2024, 16:17

 

У четвер, 22 лютого Парламент України ухвалила ряд рішень. 

 

В цілому

№10454 — внесли зміни до Закону України «Про оборонні закупівлі» щодо вдосконалення правового регулювання ціноутворення в оборонних закупівлях під час дії правового режиму воєнного стану. Документ покликаний вирішити проблему з нарахуванням прибутку для всіх підприємств, які з початку дії воєнного стану виконували державні оборонні замовлення.

№9266 — прийняли Закон про електронні аграрні розписки. Документ запроваджує новий фінансовий інструмент — аграрні розписки, який створить для виробників с/г продукції нові можливості доступу до фінансових і товарних ресурсів та розширить коло кредиторів, здатних фінансувати сільське господарство України, зокрема, кредиторів-нерезидентів.

№5865внесли зміни до Закону України «Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків» і деяких інших законодавчих актів України щодо регулювання та нагляду на ринках капіталу й організованих товарних ринках. Документ передбачає реформування ринку капіталу та значно розширює повноваження Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, зокрема, надає їй повноваження проведення розслідувань правопорушень на ринках капіталу. Акт також передбачає застосування фінансових санкцій.

№5593-д — внесли зміни до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава. Документ направлений на реалізацію реформи корпоративного управління, зокрема, закладено модель для вирішення наявних проблем, наприклад, щодо незалежності наглядових рад, надання їм реальних повноважень і відповідальності за результати.

№10208 — внесли зміни до деяких законів України щодо вдосконалення правового регулювання питань, пов’язаних із забороною відчуження об’єктів нерухомого майна, придбаних (зокрема, проінвестованих/профінансованих) із використанням житлового сертифіката на придбання об’єкта житлової нерухомості. Документ передбачає, що отримувачі компенсації за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок російської агресії можуть покрити різницю між фактичною вартістю житла, яке вони купують, і вартістю, зазначеній у житловому сертифікаті, — за рахунок кредитних коштів.

 

За основу: 

№10313запропонували внести зміни до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист. Документ передбачає вдосконалення механізмів забезпечення деяких прав військовослужбовців на інформацію, медичне забезпечення, зокрема, проходження лікування за кордоном, відпустки, нарахування пенсій.