Перший віцеспікер Олександр Корнієнко взяв участь у засіданні Робочої групи щодо внесення змін до законів України у сфері парламентського права

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
19 грудня 2023, 10:05

 

На порядку денному зустрічі були питання підвищення рівня інституційної спроможності системи забезпечення роботи Верховної Ради України й обговорення законопроекту №8327 щодо Етичного кодексу народного депутата України. 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко на початку зустрічі наголосив, що це важливі питання як в контексті внутрішньої роботи, так і щодо євроінтеграційного шляху України.

«Триває нескінченний, у гарному сенсі, процес реформування Парламенту. Ми дотримуємося рекомендацій європейських колег, усе діджиталізуємо. Це нешвидко, але ми просуваємося», — зауважив Перший віцеспікер. 

Присутні обговорили пропозиції щодо оновлення редакції Постанови ВРУ «Про заходи з реалізації рекомендацій щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України», які презентував  заступник Керівника Апарату, керівник Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України Михайло Теплюк. Зокрема, йшлося про: 

- законодавчий процес та його адаптацію до права ЄС;

- окремі інструменти взаємодії Парламенту й Уряду;

- цифровий Парламент: відкритість,  прозорість й ефективність;

- інституційна спроможність Парламенту;

- парламентська реформа: конституційний вимір.

«Після рішення Євроради почати переговори про вступ України до ЄС, законодавче навантаження на Парламент у контексті євроінтеграції зросте. Тому важливо внести необхідні реформи, посилити взаємодію з Урядом і закріпити вже дійсні успіхи. Маємо працювати над створенням цифрового Парламенту, яке, до речі, зараз має найвищі показники виконання дорожньої карти реформ. Маємо реформувати Рахункову палату, що також є рекомендацією Єврокомісії. І також необхідно посилювати взаємодію з Урядом, адже він має бути основним ініціатором євроінтеграційних законів», — зауважив Михайло Теплюк.

Інші учасники наради, зі свого боку, звернули увагу на важливість відкритості й прозорості діяльності парламентських комітетів та створенні Бюджетного офісу Верховної Ради України як додаткового інструменту посилення інституційної спроможності Парламенту у сфері фінансів.

Щодо питання Етичного кодексу заступниця Голови Комітету з питань цифрової трансформації, голова підкомітету з питань розвитку цифрового суспільства та адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС) Вікторія Подгорна презентувала основні положення законопроекту №8327.

Окремо народна депутатка зупинилася на змінах, які передбачає акт: «Етичний кодекс міститиме чіткі прописані стандарти поведінки народного депутата України під час виконання службових обов’язків і публічної діяльності, а також санкції за порушення цих норм. Таким чином, ми будемо готові до жорстких вимог Єврокомісії щодо дотримання правил етики. Крім того, буде створена окрема інституція, яка здійснюватиме моніторинг цих питань і ухвалюватиме рішення стосовно тих чи інших ситуацій».

У підсумку наради Перший заступник Голови Верховної Ради України  Олександр Корнієнко запропонував посилити постійні консультації із європейськими колегами стосовно їхнього досвіду впровадження практики полікомітетності, змін до Етичного кодексу й регламентування комунікації з виборцями для уточнення напрямку подальшої діяльності Робочої групи. 

Участь у засіданні Робочої групи взяли народні депутати України, представники Апарату Верховної Ради України, секретаріатів комітетів Парламенту та секретаріатів депутатських фракцій та груп.